Θέλω από καιρό να ξεκινήσω να προσέχω τη διατροφή μου, όμως όλο το αναβάλλω. Αυτό που με δυσκόλευε πάντα στο να ακολουθήσω ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα, ήταν τα ενδιάμεσα γεύματα και ο πειρασμός να τσιμπολογήσω κάτι «απαγορευτικό».

O κανόνας των 5

Ο κανόνας των 5 γευμάτων είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ισορροπημένης διατροφής.

Σύμφωνα με τον κανόνα αυτόν, ανάμεσα στα 3 κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό), θα πρέπει να υπάρχουν 2 ενδιάμεσα μικρά γεύματα (δεκατιανό – απογευματινό), έτσι ώστε να διατηρείται σταθερό το σάκχαρο στο αίμα και αμείωτη η ενέργεια του οργανισμού.

Η γλυκιά απόλαυση που «επιτρέπεται»

Σκέφτηκα, λοιπόν, ότι το μυστικό για να τηρήσω τον κανόνα και να μην παρασύρομαι, είναι να βρω κάτι που να ικανοποιεί την επιθυμία μου για γλυκό αλλά, ταυτόχρονα, να είναι και υγιεινό.

Η έξυπνη λύση; Το νέο παστέλι με μέλι, χαρούπι και τζίντζερ Jannis. Βάζει… τικ σε όλα τα «κουτάκια» μου γι’ αυτό κι έχει κερδίσει πλέον μια μόνιμη θέση στο συρτάρι με τις λιχουδιές.

Εκτός από νόστιμο το παστέλι είναι, επίσης, πλούσιο σε φυτικές ίνες και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Αυτό το θρεπτικό γλύκισμα είναι το τέλειο κέρασμα για τη γιαγιά που νηστεύει και τους vegetarian επισκέπτες μας.

Επειδή ο μικρός της παρέας – ο πεντάχρονος γιος μου – είναι γλυκατζής, προσπαθώ να γεμίζω το συρτάρι μας με επιλογές που έχουν όσο το δυνατόν λιγότερη ζάχαρη και συντηρητικά.

Η τελευταία και προσωπική μου αγαπημένη προσθήκη στο συρτάρι μας, είναι η μπάρα από Jannis με 0% ζάχαρη και σουσάμι. Έχει αποδειχθεί πολύτιμος σύμμαχος στην προσπάθειά μου να χάσω βάρος, καθώς έχει ελάχιστες θερμίδες και βάζει σε λειτουργία το μεταβολισμό μου.

Μπάρες για κάτω από την μπάρα

Ψάχνοντας το ράφι με τις μπάρες στο supermarket, πρόσφατα ανακάλυψα τη nut bar ψημένων ξηρών καρπών με 0% προσθήκη ζάχαρης από Jannis. Έκτοτε ρίχνω πάντα μία στην τσάντα της γυμναστικής μου για να έχω ενέργεια τις ημέρες που κάνω την απογευματινή μου προπόνηση.

Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνη, ικανοποιεί τη λιγούρα που με πιάνει μετά το γυμναστήριο και βοηθά το σώμα μου να ανακάμψει.

Ένα σνακ για τον δρόμο

Ένα ισορροπημένο πρωινό, εφοδιάζει τον οργανισμό με την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσει σωστά η μέρα. Αλλά επειδή δεν έχω κάθε πρωί χρόνο για ένα πλήρες γεύμα, φροντίζω ότι ο οργανισμός μου θα έχει «καύσιμα» για να αποδώσει, τρώγοντας μία Nut bar στο δρόμο για τη δουλειά.

Επιπλέον, κάθε μέρα βάζω μια μπάρα ξηρών καρπών με μαύρη σοκολάτα και βύσσινο στο lunchbox του μικρού. Είναι λάτρης της σοκολάτας κι έτσι σιγουρεύομαι ότι δεν θα πεινάει μέχρι το μεσημεριανό.

Οι ώρες που περνάμε μέσα στο αυτοκίνητο ή στον δρόμο ανάμεσα σε ραντεβού και δουλειές είναι αρκετές. Αν ψάχνεις κι εσύ κάτι υγιεινό και απολαυστικό για σε κρατάει χορτάτο – κάθε ώρα της ημέρας, όπου κι αν βρίσκεσαι – τότε δοκίμασε τις μπάρες ξηρών καρπών και τα παστέλια Jannis.

Φωτογραφίες: Γιάννης Στάθης