Αν και γνωρίζουμε πολλά για το μεγαλύτερο μικροβίωμα του σώματος, αυτό του εντέρου, λίγοι ξέρουν ότι το στόμα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο και περιέχει περισσότερα από 700 είδη βακτηρίων. Το στοματικό μικροβίωμα και η ισορροπία των βακτηρίων μέσα σε αυτό επηρεάζουν μάλιστα τη συνολική υγεία με πολλούς τρόπους.

Συγκεκριμένα, ένα υγιές στοματικό μικροβίωμα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, σύμφωνα με τον Δρ Μινγκγιάνγκ Σονγκ, αναπληρωτή καθηγητή κλινικής επιδημιολογίας και διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας «T.H. Chan» του Χάρβαρντ.

«Οι αλλαγές στο στοματικό μικροβίωμα μπορεί να προκαλέσουν συστηματική φλεγμονή και να θέσουν έμμεσα σε κίνδυνο την υγεία,  αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών», εξήγησε ο Δρ Σονγκ. «Τα μικρόβια στο στόμα μπορούν επίσης να ταξιδέψουν σε άλλα μέρη του σώματος και να αυξήσουν τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, η νόσος Αλτσχάιμερ και διάφοροι τύποι καρκίνων», πρόσθεσε.

Τι έδειξαν μελέτες

Mελέτες με επικεφαλή τον Δρ Σονγκ έριξαν φως στη σχέση μεταξύ στοματικού μικροβιώματος και καρκίνου του στομάχου και του παχέος εντέρου.

Μία από αυτές κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα με ιστορικό ουλίτιδας έχουν 52% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του στομάχου σε σύγκριση με άτομα χωρίς ασθένεια των ούλων και ότι η απώλεια δύο ή περισσότερων δοντιών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου κατά 33%. Η νόσος των ούλων συνδέθηκε επίσης με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου.

Άλλη μελέτη αποκάλυψε ότι τα άτομα με ουλίτιδα είχαν 17% περισσότερες πιθανότητες από εκείνα που δεν πάσχουν από ουλίτιδα να αναπτύξουν οδοντωτό πολύποδα. Ο οδοντωτός πολύποδας είναι ένας τύπος πολύποδα του παχέος εντέρου που μπορεί τελικά να μετατραπεί σε καρκίνο — περίπου το 25% των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου αναπτύσσονται από αυτόν τον τύπο πολύποδα. Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι τα άτομα που είχαν χάσει τουλάχιστον τέσσερα δόντια είχαν 20% υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης οδοντωτού πολύποδα.

Ένα ιστορικό ουλίτιδας συσχετίστηκε στην εν λόγω μελέτη με 11% αυξημένο κίνδυνο συμβατικού αδενώματος, ενός άλλου τύπου πολύποδα του παχέος εντέρου που δεν είναι καρκινικός, αλλά μπορεί τελικά να μετατραπεί σε καρκίνο.

Πώς διατηρούμε ένα υγιές στοματικό μικροβίωμα

Σε αυτές τις μελέτες, οι επιστήμονες επεσήμαναν διαταραχές στο στοματικό μικροβίωμα με πιθανό σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία, οι οποίες θα μπορούσαν να σχετίζονται με την κακή στοματική υγιεινή, τη γενετική, το κάπνισμα, τον διαβήτη και την παχυσαρκία.

Το τακτικό και σχολαστικό βούρτσισμα των δοντιών και η χρήση οδοντικού νήματος, οι συνεπείς επισκέψεις στον οδοντίατρο καθώς και η διατήρηση ενός συνολικά υγιεινού τρόπου ζωής μέσω της καλής διατροφής, της άσκησης και της αποφυγής του καπνίσματος, είναι τα «κλειδιά» που μπορούν να μας προστατεύσουν, κατά τον Δρ Σονγκ.