1. Στοχεύω στην αυτογνωσία

Αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για τη βίωση της χαράς το να αναγνωρίζει ο καθένας μας ποιος είναι, να νομιμοποιεί τα θέλω του, να επικυρώνει τις ανάγκες του σεβόμενος πάντα τους άλλους και να συμπεριφέρεται με την αυτογνωσία που τον στηρίζει να ανακαλύπτει και να πολλαπλασιάζει τη χαρά από την αυτοπραγμάτωση.

2. Λειτουργώ με επίγνωση

Για να κατακτήσουμε τη χαρά, χρειάζεται να ζούμε στο εδώ και τώρα, με πλήρη συνειδητοποίηση ότι κάθε μέρα είναι μια μοναδική ευκαιρία να απολαύσουμε τις μικρές χαρές που συναποτελούν το θαύμα της ζωής. Ας καθιερώσουμε μια απλή ρουτίνα χαράς για κάθε μας μέρα, για παράδειγμα, να παρατηρούμε τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος κάθε απόγευμα.

3. Καλλιεργώ τα θετικά συναισθήματα

Όλα τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά και απαραίτητα στη ζωή μας, δυστυχώς όμως έχουμε την τάση να εμμένουμε στα αρνητικά, όπως είναι το άγχος, ο φόβος και η θλίψη. Εστιάζοντας την προσοχή μας στα θετικά συναισθήματα, όπως η αισιοδοξία, η ελπίδα, η γαλήνη και η ευγνωμοσύνη, και επιλέγοντας να τα εξασκήσουμε, αυξάνουμε τις πιθανότητες να νιώσουμε τη χαρά πιο εύκολα, πιο τακτικά και πιο έντονα.

4. Επιλέγω το καλό

Τα κρίσιμα σταυροδρόμια της ζωής μας είναι πολλά και η πορεία που θα χαράξουμε καθορίζει την ψυχική γαλήνη και τη χαρά μας. Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια κρίση, μια δυσκολία, μια αδικία, ας φροντίσουμε να ακολουθήσουμε το δρόμο της αρετής, που χρειάζεται τόλμη και κόπο, αλλά μας ανταμείβει με το αίσθημα της επίτευξης και οδηγεί στην αμέριστη χαρά.

5. Μοιράζομαι στιγμές με αυθεντικούς ανθρώπους

Ο χρόνος μας στη ζωή είναι πολύτιμος και οφείλουμε να τον αξιοποιούμε ουσιαστικά. Είναι στο χέρι μας να στραφούμε προς τους ανθρώπους που μοιραζόμαστε μια κοινή φιλοσοφία και να συνδεθούμε με ουσία, αγάπη και χαρά, χωρίς επίκριση και επιβολή, χωρίς να ξοδεύουμε την ψυχή και την ανάσα μας σε τοξικές σχέσεις που δεν μας προάγουν.

6. Δοκιμάζω νέες εμπειρίες

Η ζωή προσφέρει δυνατότητες για συλλογή νέων διαδρομών που μπορεί να χαραχθούν στη μνήμη μας, να μας εξελίξουν και να μας χαρίσουν το ανεκτίμητο αγαθό της χαράς. Είτε πρόκειται για σπουδές, ταξίδια, γνωριμίες, δουλειές είτε για αλλαγές στην εμφάνιση, στα ακούσματα και τα αναγνώσματα, η απόφαση να αναπτυχθούμε και να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας συνοδεύεται από θετικό πρόσημο.

Οι τρόποι λοιπόν είναι πολλοί, τα μαθήματα καθημερινά και ο στόχος εφικτός και προσεγγίσιμος, αρκεί να εστιάσουμε με φροντίδα και σεβασμό στον εαυτό μας και τους άλλους για να καλλιεργήσουμε το δέντρο της χαράς.

Ευχαριστούμε για την συνεργασία την δρα Ναταλία Κουτρούλη, ψυχολόγο με εκπαίδευση στην Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία και Συμβουλευτική.