Η κλιματική αλλαγή επιβάλλει παγκοσμίως την ανάγκη για αλλαγές στον τρόπο ζωής μας. Σε αυτό το πλαίσιο, η διατροφή διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο καθώς η σπατάλη τροφίμων έχει τεράστια έκταση και σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία.

Πρωταγωνιστές σε ένα θρεπτικό και βιώσιμο διαιτολόγιο πρέπει φυσικά να είναι τα φυτικά τρόφιμα, όπως όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά. Το κρέας –και ιδιαίτερα το κόκκινο- πρέπει να έρχεται τελευταίο με μικρή μηνιαία κατανάλωση. Άλλωστε, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν περίπου το 14,5% των ανθρωπογενών παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO). Ειδικότερα, το βοδινό κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα προκαλούν τις περισσότερες εκπομπές (41% και 20% αντίστοιχα).

Επιπλέον, τεράστιες δασικές εκτάσεις αποψιλώνονται, ώστε να δημιουργηθεί χώρος για την εκτροφή των βοοειδών, γεγονός που απειλεί πολλά ζώα και φυτά, ενώ επηρεάζει τη βιοποικιλότητα. Και δυστυχώς, με λιγότερα δάση δύσκολα καθαρίζει η ατμόσφαιρα.

Καλό είναι, λοιπόν, να αναπτύξουμε όλοι την ευσυνειδησία και την ενσυναίσθηση που χρειάζεται ώστε να σώσουμε τη γη που μας ανατροφοδοτεί και να προστατεύσουμε την υγεία μας.

Επιλέξτε τα όσπρια για πρωτεΐνη

Τα φυτικά τρόφιμα όπως τα φασόλια, ο αρακάς και οι φακές είναι πολύτιμα για την υγεία και μπορούν να αντικαταστήσουν σε μεγάλο βαθμό τη ζωική πρωτεΐνη, σύμφωνα με το Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Ταυτόχρονα, οι φυτικές ίνες και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμβάλλουν στην πρόληψη μερικών τύπων καρκίνου και καρδιαγγειακών νόσων. Συγκεκριμένα, οι φακές αποτελούν την πιο βιώσιμη προς το κλίμα πρωτεΐνη, με βάση στοιχεία του Environmental Working Group (EWG).

Τα δημητριακά ολικής άλεσης στις πρώτες επιλογές

Οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τα μέταλλα και οι πρωτεΐνες λειτουργούν αντιοξειδωτικά για τον οργανισμό, προλαμβάνοντας τη φλεγμονή.

Επιχειρήστε να εντάξετε στη διατροφή σας το ακατέργαστο ή άγριο ρύζι, το κριθάρι, το ντίνκελ, το αλεύρι τεφ, τα οποία συγκεντρώνουν υψηλή διατροφική αξία και δεν επιβαρύνουν τον πλανήτη, όπως έχει ανακοινώσει έκθεση της World Wildlife Fund (WWF).

Τα πολύτιμα μανιτάρια

Τα μανιτάρια δεν είναι μόνο γευστικά. Έστω και μια μερίδα ενισχύει σε μεγάλο ποσοστό τις φυτικές ίνες, τη βιταμίνη D και το κάλιο. Μεταξύ άλλων, αυτοί οι εκπληκτικοί μύκητες έχουν αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση.

Τέλος, τα μανιτάρια έχουν την ικανότητα να απορροφούν άνθρακα, μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Αντικαταστήστε τα σπαράγγια με μπρόκολο

Αν και τα σπαράγγια συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο υγιεινών τροφών, ταυτόχρονα αποτελούν ένα από τα δέκα τρόφιμα που επιβαρύνουν αρκετά το περιβάλλον, σύμφωνα με το Συμβούλιο Φυσικών Πόρων (NRDC).

Πολλαπλά οφέλη για την υγεία προσφέρουν και τα υπόλοιπα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το οποίο βοηθά στη μείωση της φλεγμονής, με βάση τα στοιχεία του Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Καταναλώστε το τυρί με σύνεση

Το Environmental Working Group κατατάσσει το τυρί στην τρίτη θέση των τροφίμων με τις υψηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μετά το αρνί και το βοδινό. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά τη φυσική ζύμωση παράγεται μεθάνιο, αέριο του θερμοκηπίου 25 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα.

Παράλληλα, τα τυροκομικά προϊόντα έχουν υψηλό κλιματικό αποτύπωμα, γιατί απαιτούν μεγάλες ποσότητες γάλακτος. Οπότε, καλύτερα να επιλέγετε πάντα ντόπια τυριά, βιολογικά και τυρί cottage, το οποίο παράγεται με λιγότερο γάλα.

Κάθε αλλαγή χρειάζεται χρόνο, υπομονή και προσπάθεια. Όμως, τα αποτελέσματα μια καλής διατροφής στο σώμα και το νου είναι τόσο σημαντικά, που αξίζει τον κόπο να υιοθετήσετε πιο βιώσιμες διατροφικές συνήθειες με μακροπρόθεσμα οφέλη.