Ποια είναι τα μυστικά για να αντέξει η σχέση μας στο χρόνο; Αν και υπάρχουν αδιαπραγμάτευτοι κανόνες συμπεριφοράς που μπορούν να φέρουν την ευτυχία σε ένα ζευγάρι, όπως ο αλληλοσεβασμός, υπάρχουν κι άλλα στοιχεία της επιτυχίας, για τα οποία δεν γίνεται συχνά λόγος. Ορισμένα μάλιστα από αυτά, είναι μάλλον παρεξηγημένα.

Ας ρίξουμε σήμερα μια ματιά σε κάποια από αυτά.

Δεν πειράζει εάν…

Αφήνετε κάποιες συγκρούσεις ανεπίλυτες

Έρευνα με επικεφαλής τον διάσημο Αμερικανό ψυχολόγο, αναλυτή σχέσεων και συγγραφέα, Τζον Γκότμαν, σε χιλιάδες ευτυχισμένα ζευγάρια, μερικά από τα οποία ήταν παντρεμένα για σαράντα και πλέον χρόνια, έδειξε ότι τα περισσότερα είχαν επίμονα άλυτα ζητήματα. Ζητήματα για τα οποία μερικές φορές είχαν μικροκαβγάδες για δεκαετίες.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα ευρήματα, πολλά ζευγάρια που κατέληξαν στο χωρισμό, επέμεναν να λύσουν τα πάντα γιατί πίστευαν ότι δεν έπρεπε ποτέ να υπάρξει διαφωνία μεταξύ τους.

Τα ζευγάρια που αντέχουν στο χρόνο φαίνεται να αποδέχονται και να κατανοούν ότι μια κάποια σύγκρουση είναι αναπόφευκτη.

«Δεν χρειάζεται να νιώθετε την ανάγκη να αλλάξετε τον άνθρωπό σας. Και δεν πρέπει να αφήσετε κάποιες διαφωνίες να στέκονται εμπόδιο σε μια κατά τα άλλα ευτυχισμένη και υγιή σχέση. Μερικές φορές, η προσπάθεια επίλυσης μιας σύγκρουσης μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα παρά να τα διορθώσει», δήλωσε ο Δρ Γκότμαν.

«Μερικές μάχες απλά δεν αξίζει να τις πολεμήσεις. Και κάποιες φορές, η βέλτιστη στρατηγική στη σχέση είναι απλά να προσπερνάς το θέμα», κατέληξε ο ίδιος.

Περνάτε χρόνο χώρια

Όλοι έχουμε αυτόν τον φίλο ή τη φίλη που μυστηριωδώς εξαφανίστηκε όταν σύναψε δεσμό.

Ο έρωτας είναι… μεθυστικός, αλλά η υπερβολική προσκόλληση, δεν αφήνει χώρο στη σχέση να «αναπνεύσει».

Το να υπάρχει περιστασιακά κάποια απόσταση από τον σύντροφό μας, να διατηρούμε την ανεξαρτησία μας, τα χόμπι, τα ενδιαφέροντα και την επαφή με τους φίλους μας, μας κάνει ακόμα πιο ελκυστικούς και υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες, η φωτιά στη σχέση τελικά να μην σβήσει…

Αποδέχεστε τα ελαττώματα του συντρόφου σας

Ο γνωστός Τσέχος συγγραφέας Μίλαν Κούντερα είχε γράψει ότι υπάρχουν δύο τύποι ανδρών:

  1. Εκείνοι που αναζητούν την τέλεια γυναίκα και δεν μπορούν ποτέ να τη βρουν.
  2. Εκείνοι που πείθουν τον εαυτό τους ότι κάθε γυναίκα που συναντούν είναι ήδη τέλεια.

Κάθε άνθρωπος όμως έχει ελαττώματα και «ατέλειες».

Ένα από τα σημάδια της πραγματικής οικειότητας, είναι να μάθουμε να ζούμε και με τα «κακά» του συντρόφου μας, να τα αναγνωρίζουμε, ακόμα και να εκτιμούμε ως έχουν, εφόσον φυσικά αυτά δεν μας βλάπτουν με τον οποιοδήποτε τρόπο.

Αφήστε λοιπόν τις προσωπικότητές σας να αλληλοσυμπληρώνονται και τα ελαττώματά σας να… ερωτεύονται το ένα το άλλο.