Είναι το αβγά το πιο παρεξηγημένο τρόφιμο στη διατροφή μας; Ίσως προτιμάτε να τα αποφεύγετε λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε χοληστερόλη αλλά πρόκειται για μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή που δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή μας.

Συγκεκριμένα, τα αβγά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, «καλά» λιπαρά και πολλές απαραίτητες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Έχουν επίσης κάποιες μοναδικές ιδιότητες που τα καθιστούν ιδανική επιλογή για τη δίαιτα.

5 λόγοι για να φάτε το αβγό σας στο εορταστικό τραπέζι σήμερα

Τα αβγά:

#1 Είναι «φτωχά» σε θερμίδες

Ένα αυγό βραστό ή ποσέ έχει 70-80 θερμίδες, ανάλογα με το μέγεθός του, με τις θερμίδες του να αυξάνονται όταν στο μαγείρεμα προστίθενται άλλα υλικά, όπως λάδι ή τυρί. Για παράδειγμα ένα τηγανητό αυγό έχει περίπου 150 θερμίδες, ενώ μια ομελέτα με 1 αυγό και πατάτες τηγανητές ή τυρί μάς δίνει 200-250 θερμίδες. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα τρόφιμο που μπορεί να επιφέρει το αίσθημα κορεσμού χωρίς να επιβαρύνει τον οργανισμό με περιττές θερμίδες και γι’ αυτό θεωρείται ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος.

#2 Μας χορταίνουν

Οι πλούσιες σε πρωτεΐνες τροφές είναι γνωστό ότι μειώνουν την όρεξη για φαγητό και αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού, σε σύγκριση με τροφές που περιέχουν λιγότερη πρωτεΐνη.

Σύμφωνα με εκθέσεις των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες μπορεί να μειώσει τις έμμονες σκέψεις για φαγητό έως και κατά 60%. Επίσης, μπορεί να περιορίσει την επιθυμία για φαγητό αργά τη νύχτα κατά 50%.

#3 Μπορούν να ενεργοποιήσουν το μεταβολισμό

Τα αβγά περιέχουν επίσης όλα τα βασικά αμινοξέα και στις κατάλληλες αναλογίες.

Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός σας μπορεί εύκολα να αξιοποιήσει την πρωτεΐνη των αβγών για τη συντήρηση και τον μεταβολισμό του.

Η υψηλή σε πρωτεΐνη δίαιτα έχει αποδειχτεί ότι αυξάνει τον μεταβολισμό κατά 80-100 θερμίδες ημερησίως, μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται θερμικό αποτέλεσμα της τροφής.

Το θερμικό αποτέλεσμα μιας τροφής είναι η ενέργεια που απαιτείται από το σώμα για να μεταβολίσει την τροφή. Η ενέργεια που χρειάζεται για τον μεταβολισμό της πρωτεΐνης είναι μεγαλύτερη συγκριτικά με αυτή που χρειάζεται για το λίπος και τους υδατάνθρακες.

Αυτό σημαίνει ότι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, όπως το αβγό, σας βοηθούν να κάψετε περισσότερες θερμίδες.

#4 Ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία

Οι κρόκοι αβγών αποτελούν μια καλή πηγή χολίνης, η οποία φαίνεται να βελτιώνει τη μνήμη και τη συνολική γνωστική λειτουργία. Η χολίνη είναι ένα μικρό αλλά σημαντικό θρεπτικό συστατικό, το οποίο παίζει βασικό ρόλο στην οικοδόμηση των μεμβρανών των κυττάρων, επηρεάζοντας μια σειρά από ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού.

#5 Προστατεύουν τα μάτια και την καρδιά

Η συστηματική κατανάλωση αβγού φαίνεται να προφυλάσσει τα μάτια από τον καταρράκτη και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (μια ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε τύφλωση), σύμφωνα με σχετικές επιστημονικές μελέτες. Η προστατευτική αυτή δράση του αβγού σχετίζεται με την υψηλή του περιεκτικότητα σε λουτεΐνη (καροτενοειδές), η οποία αν και εντοπίζεται σε μεγαλύτερη ποσότητα στο σπανάκι, φαίνεται ότι απορροφάται περισσότερο στον κρόκο του αβγού, πιθανότατα επειδή είναι λιποδιαλυτή ουσία και το αβγό έχει λιπαρά.

Επιπλέον, έρευνα αποκάλυψε ότι τα αβγά, όταν καταναλώνονται με μέτρο, μπορούν να αυξήσουν την ποσότητα των υγιεινών για την καρδιά μεταβολιτών στο αίμα. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο eLife, υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση έως και ενός αβγού την ημέρα μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Πόσα αυγά μπορούμε να τρώμε;

Οι άνθρωποι που δεν έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μπορούν να τρώνε αβγό ακόμη και κάθε ημέρα, πάντα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής χαμηλής σε κορεσμένα λιπαρά. Όσον αφορά εκείνους που έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, η κατανάλωση αβγών δεν απαγορεύεται, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τα καταναλώνετε σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.