Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει ακόμη ότι είστε έγκυος, όμως το σώμα σας έχει ήδη αρχίσει να δουλεύει υπερωρίες για να καταφέρει να υποστηρίξει αυτή τη μαγική διαδικασία. Οι παλμοί σας ανεβαίνουν για να μεταφέρουν οξυγόνο στη μήτρα, ενώ η επιπλέον προγεστερόνη ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματός σας. Όλα αυτά, όπως είναι λογικό, καταλήγουν σε ένα έντονο αίσθημα κόπωσης. Δεν είναι στο μυαλό σας – η κύηση απαιτεί μεγάλες ποσότητες ενέργειας.

Μέχρι πρόσφατα, υποθέταμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που εμπλέκεται στην αναπαραγωγή, αποθηκευόταν στο έμβρυο. Τώρα, επιστήμονες από την Αυστραλία αποκαλύπτουν ότι  η ενέργεια που αποθηκεύεται στους ιστούς ενός μωρού αντιπροσωπεύει μόνο το 4% του συνολικού ενεργειακού κόστους της εγκυμοσύνης.

Το άλλο 96% είναι επιπλέον καύσιμο που απαιτεί το ίδιο το σώμα της εγκύου. Μάλιστα, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Monash εκτιμούν ότι μια ανθρώπινη εγκυμοσύνη απαιτεί σχεδόν 50.000 διατροφικές θερμίδες σε διάστημα εννέα μηνών.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο στο επιστημονικό περιοδικό Science, οι γυναίκες «πληρώνουν» ιδιαίτερα υψηλό κόστος επειδή η ανθρώπινη εγκυμοσύνη διαρκεί περισσότερο σε σχέση με άλλα θηλαστικά.

Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι τα ευρήματά της μπορεί, επίσης, να εξηγήσουν γιατί τα θηλυκά θηλαστικά – συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων – καταβάλλουν τόση προσπάθεια για να φροντίσουν τα μικρά τους μετά τη γέννησή τους.

«Ο λόγος είναι γιατί έχουν καταβάλλει πολύ μεγάλη προσπάθεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με άλλα λόγια έχουν επενδύσει πολύ», εξηγεί ο καθηγητής εξελικτικής βιολογίας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Ντάστιν Μάρσαλ.

Πόσα χρόνια μας «γερνά» η εγκυμοσύνη;

Η εγκυμοσύνη είναι μια αρκετά στρεσογόνος διαδικασία για το σώμα και τον ψυχισμό της γυναίκας. Το γυναικείο σώμα υφίσταται σημαντικές αλλαγές για να υποστηρίξει το έμβρυο που αναπτύσσεται.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell Metabolism, αυτή η διαδικασία μπορεί να «γεράσει» τα κύτταρα των γυναικών έως και δύο χρόνια.

Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι μέρος αυτής της κυτταρικής γήρανσης φαίνεται να αντιστρέφεται τους μήνες μετά τον τοκετό.

Οι συγγραφείς της μελέτης παρατήρησαν, επίσης, η αντιστροφή της βιολογικής γήρανσης ήταν ισχυρότερη στις γυναίκες που θήλαζαν αποκλειστικά τα μωρά τους ή είχαν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος.