Έχετε ακούσει για τη VO2 max; Γνωρίζετε περί τίνος πρόκειται; Ο αριθμός αυτός σχετίζεται με τη φυσική σας κατάσταση. Παρακάτω θα δείτε πως μπορείτε να τον βελτιώσετε για να έχετε την καλύτερη φυσική κατάσταση της ζωής σας.

Τι είναι η VO2 max;

Ως VO2 max, ορίζεται η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου του οργανισμού μας, δηλαδή ο μέγιστος όγκος οξυγόνου που μπορούν να καταναλώσουν οι ιστοί ενός ατόμου κατά τη σωματική άσκηση, στη μονάδα του χρόνου.

Μετριέται σε χιλιοστόλιτρα(ml) οξυγόνου που χρησιμοποιούμε για κάθε κιλό σωματικού βάρους ανά λεπτό. Ο αριθμός καταγράφει την καρδιά, τους πνεύμονες, το κυκλοφορικό σύστημα και τα μυϊκά κύτταρα που λειτουργούν ανεξάρτητα και μαζί.

Είναι ένας αριθμός που περιγράφει την φυσική μας κατάσταση. Όσο μεγαλύτερη είναι η πρόσληψη οξυγόνου τόσο μεγαλύτερη είναι και η καρδιοαναπνευστική μας αντοχή και η συνολική μας φυσική κατάσταση.

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες ο αριθμός αυτός θα μπορούσε και να αποτελεί σημάδι μακροζωίας, καθώς η μεγαλύτερη VO2 max, έχει συνδεθεί με χαμηλότερους καρδιακούς παλμούς ηρεμίας και μείωση καρδιακών επεισοδίων. Από την άλλη η χαμηλή VO2 max έχει συνδεθεί με αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο.

Καταλαβαίνετε ότι είναι ένας σημαντικός αριθμός στον οποίο και πρέπει να δίνουμε  προσοχή.

Ο κατάλληλος και πιο ακριβής τρόπος να μετρήσετε την μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου του οργανισμού σας είναι να πραγματοποιήσετε ένα εργομετρικό τεστ που πραγματοποιείται πάνω σε ένα ποδήλατο ή διάδρομο, μαζί με κάποιον ειδικό, ο οποίος μπορεί και να σας αναλύσει και να σας επεξηγήσει τα αποτελέσματα του τεστ σας.

Μια καλή VO2 max, εξαρτάται από την ηλικία σας, τα γονίδια σας, το φύλο σας, το βάρος σας και από πολλούς ακόμη παράγοντες.

Όσο υψηλότερη είναι η VO2 max, τόσο καλύτερα μπορεί το σώμα σας να πάρει οξυγόνο από τον αέρα και να το παραδώσει στους μυς σας. Όσο περισσότερο οξυγόνο παίρνουν οι μύες σας, τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά μπορούν να μετατραπούν σε μοριακό καύσιμο ή ATP, το οποίο οι μύες σας μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν.

Πως μπορείτε να την αυξήσετε

Για να αυξήσετε την VO2 max σας, πρέπει να δυναμώσετε τον μυ της καρδιάς σας και να την κάνετε να διοχετεύει περισσότερο αίμα. Αυτό μπορείτε να το καταφέρετε κάνοντας ασκήσεις αντοχής όπως:

  • Τρέξιμο
  • Κολύμπι
  • Ποδήλατο
  • Διαλειμματική Προπόνηση Υψηλής Έντασης (HIIT)

Τι είναι πιο αποτελεσματικό από αυτά;

Οι έρευνες υποστηρίζουν ότι οι HIIT προπονήσεις είναι ο πιο σύντομος τρόπος να αυξήσετε την VO2 max σας, καθώς το να προπονείστε περίπου στο 90% των μέγιστων καρδιακών παλμών σας θα την ενισχύσει, αν και οι προπονήσεις σε ζώνη 2, των καρδιακών παλμών σας, βοηθάει την βελτίωση της φυσικής σας κατάστασης σταδιακά.

Φυσικά και η προπόνηση με αντιστάσεις, η οποία αυξάνει τη μυϊκή σας μάζα, σας βοηθάει να βελτιώσετε την μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου του οργανισμού σας.

Πριν ξεκινήσετε ωστόσο οποιαδήποτε μορφή άσκησης πρέπει να έχετε συμβουλευτεί το γιατρό σας.