Ερευνητές από το Memorial Sloan Kettering Cancer Center και το University of California αποκαλύπτουν ότι οι συννοσηρότητες στη μέση ηλικία φαίνεται να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και θνησιμότητας που σχετίζεται με τον καρκίνο, με τις συσχετίσεις να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου. Οι χρόνιες παθήσεις συνδέθηκαν με υψηλότερ κίνδυνο καρκίνου, φέρνοντας στο φως νέα στοιχεία που μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη.
Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, οι ερευνητές πραγματοποίησαν δευτερογενή ανάλυση της μελέτης διαλογής για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του προστάτη, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και των ωοθηκών για να διερευνήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι συννοσηρότητες κατά την μέση ηλικία επηρεάζουν τον μελλοντικό κίνδυνο καρκίνου και τη θνησιμότητα.
Μια ομάδα 128.999 ενηλίκων ηλικίας 55 έως 74 ετών εγγράφηκε μεταξύ 1993 και 2001 σε 10 κέντρα ελέγχου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν το ιστορικό 12 συνοδών παθήσεων, οι οποίες ταξινομήθηκαν σε πέντε κατηγορίες με βάση την ταξινομία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: καρδιαγγειακές, αναπνευστικές, γαστρεντερικές, ηπατικές και μεταβολικές παθήσεις.
Με ποιους τύπους καρκίνου συνδέονται οι χρόνιες παθήσεις;
Μετά από διάμεση παρακολούθηση 20 ετών, μόνο το αναπνευστικό και το καρδιαγγειακό ιστορικό φάνηκε να σχετίζεται με στατιστικά σημαντική αύξηση της συνολικής συχνότητας εμφάνισης του καρκίνου.
Οι μεταβολικές, γαστρεντερικές και ηπατικές παθήσεις δεν φάνηκαν να σχετίζονται με αύξηση του συνολικού κινδύνου εμφάνισης καρκίνου (“pan-cancer risk”), αν και καθεμία από αυτές φάνηκε να συνδέεται έντονα, θετικά ή αρνητικά, με διάφορους συγκεκριμένους τύπους καρκίνου. Κάθε συνυπάρχουσα πάθηση συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης τουλάχιστον ενός τύπου καρκίνου.
Οι παθήσεις του ήπατος φάνηκαν να έχουν την ισχυρότερη συσχέτιση με μελλοντικό καρκίνο του ήπατος ενώ οι μεταβολικές παθήσεις φάνηκαν να συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο εννέα τύπων καρκίνου και χαμηλότερο κίνδυνο τεσσάρων τύπων, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του πνεύμονα και του προστάτη.
Οι αναπνευστικές παθήσεις, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και οι μεταβολικές παθήσεις φάνηκαν να συνδέονται με αυξημένη θνησιμότητα εξαιτίας καρκίνου.
Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι συννοσηρότητες της μέσης ηλικίας μπορεί να επηρεάζουν την εμφάνιση του καρκίνου και τον κίνδυνο θνησιμότητας. Οι στρατηγικές που επικεντρώνονται στον έγκαιρο έλεγχο και τη διαχείριση των χρόνιων παθήσεων μπορούν ως εκ τούτου να συμβάλουν στη βελτίωση της πρόληψης του καρκίνου, καταλήγουν οι ερευνητές.