Μια νέα βρετανική μελέτη έρχεται να καταρρίψει τον μύθο της «τυχερής ευτυχίας», αποκαλύπτοντας απλές, καθημερινές αλλά εξαιρετικά ευεργετικές συνήθειες που μπορούν να μετατρέψουν την ευτυχία σε ικανότητα, μέσα από την καθημερινή εξάσκηση.

Η πρόκληση της καθημερινότητας

Στον σύγχρονο πολύβουο κόσμο, με τους ταχείς ρυθμούς και τη συνεχή πίεση, η ευτυχία φαντάζει συχνά μια άπιαστη κατάσταση. Όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, η ευεξία μας δεν είναι στατική αλλά «καλλιεργείται όπως ένας μυς». Κι αν υπάρχει ένα αισιόδοξο μήνυμα σε αυτή τη διαπίστωση, είναι πως ο καθένας μπορεί να την κατακτήσει.

Ο επικεφαλής καθηγητής της μελέτης εξηγεί πως η ευτυχία δεν έρχεται απότομα, ούτε μέσα από μία θαυματουργή εφαρμογή. Είναι όπως το γυμναστήριο, ένα μάθημα δεν αρκεί για να μπεις σε φόρμα.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της έρευνας για την ευτυχία;

Το ερευνητικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ παρακολούθησε εκατοντάδες φοιτητές. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: όσοι εφάρμοζαν σταθερά τις πρακτικές του προγράμματος σημείωσαν αύξηση της ευημερίας τους κατά 10-15%. Αντίθετα, όσοι σταμάτησαν τις καλές πρακτικές μετά το τέλος του προγράμματος, είδαν τα οφέλη να εξαφανίζονται.

ευτυχία

Τα «θεμέλια» για την καλλιέργεια της ευτυχίας

Οι πυλώνες για την καλλιέργεια της ευτυχίας είναι τρεις:

  • συνέπεια,
  • επαναληπτική εφαρμογή,
  • και ειλικρινής προσωπική δέσμευση στις πρακτικές της θετικής ψυχολογίας.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται επίσης στην απομάκρυνση από τον υπερβολικό ατομικισμό. Η στροφή προς τους άλλους, σύμφωνα με τους ειδικούς, ενισχύει την αίσθηση του ανήκειν και του νοήματος της ζωής.

Η έννοια της κοινότητας, για ακόμη μια φορά, αποδεικνύεται, όπως και στις κοινωνίες των Μπλε Ζωνών, ότι είναι καθοριστική για την ικανοποίηση που αισθανόμαστε από τη ζωή μας. Στις Μπλε Ζώνες, οι ισχυρές κοινωνικές σχέσεις συμβάλλουν σημαντικά στην ευημερία και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, ενισχύοντας την αίσθηση του σκοπού και της συντροφικότητας.

Οι καθημερινές συνήθειες που ενισχύουν την ευτυχία

Η βρετανική μελέτη προσδιορίζει έξι απλές, αλλά αποτελεσματικές πρακτικές:

  • Καλλιέργεια κοινωνικών σχέσεων, ακόμη και με αγνώστους.
  • Προσφορά σε άλλους, ακόμη και μικρής αξίας δώρων, αντί για αγορές για εμάς.
  • Έκφραση ευγνωμοσύνης, γραπτά ή προφορικά.
  • Τακτικός διαλογισμός, χωρίς άγχος για να είναι ωφέλιμος.
  • Επαρκής ύπνος, ως προϋπόθεση για ψυχική σταθερότητα.
  • Επαφή με τη φύση, για αποφόρτιση και απομάκρυνση από αρνητικές σκέψεις.

Αυτές οι πρακτικές δεν είναι αποτελεσματικές επειδή είναι εντυπωσιακές ή περίπλοκες, αλλά επειδή επαναλαμβάνονται με συνέπεια και εσωτερική πρόθεση. Και όλες έχουν κάτι κοινό: στρέφουν την προσοχή μας έξω από τον εαυτό μας, στους άλλους, στο παρόν και κυρίως στη ζωή γύρω μας.

Καλοσύνη: Είναι το «κλειδί» της ευτυχίας

Σύμφωνα με τους ερευνητές η καλοσύνη μάς κάνει πιο ευτυχισμένους ενώ προειδοποιούν για τις «παγίδες» της υπερβολικής εστίασης στο «self-care» και της ευρύτερης ματαιοδοξίας.

Η έρευνα δείχνει ξεκάθαρα ότι μια πράξη αλτρουισμού, είτε βοηθώντας έναν άγνωστο είτε στηρίζοντας έναν φίλο, ενεργοποιεί τα κυκλώματα ανταμοιβής στον εγκέφαλο, συχνά πιο έντονα από μια προσωπική απόλαυση.

Επομένως, η ευτυχία δεν βρίσκεται σε όσα καταναλώνουμε, αλλά σε όσα προσφέρουμε και μοιραζόμαστε μαζί με άλλους. Μια αλήθεια που ξαναβρίσκουμε σε έναν κόσμο που είναι μόνιμα online, αλλά συχνά απομονωμένος και συναισθηματικά αποξενωμένος.