Τελικά η παρορμητικότητα είναι χαρακτηριστικό της προσωπικότητας; Μπορεί και όχι… Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι άνθρωποι που έχουν υποστεί βλάβη σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου ίσως να είναι πιο πιθανό να είναι παρορμητικοί αλλά και να επηρεάζονται από άλλους ανθρώπους.
Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο PLOS Biology, αναφέρει ότι οι βλάβες σε διακριτά τμήματα του έσω προμετωπιαίου φλοιού (mPFC) φάνηκαν να σχετίζονται με μεγαλύτερο βαθμό επιρροής από τις παρορμητικές αποφάσεις άλλων ενώ η βλάβη σε μια άλλη περιοχή φάνηκε να συνδέεται με την επιλογή μιας μικρότερης ανταμοιβής νωρίτερα αντί για ένα μεγαλύτερο βραβείο κατόπιν αναμονής.
Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα, οι ερευνητές συνεργάστηκαν με 121 συμμετέχοντες, εκ των οποίων 33 είχαν εστιακή βλάβη στο mPFC, 17 είχαν βλάβες σε άλλα σημεία του εγκεφάλου και 71 συμμετέχοντες, που δεν είχαν καμία εγκεφαλική βλάβη και ήταν της ίδιας ηλικίας.
Οι ερευνητές έδειξαν στους συμμετέχοντες μια σειρά επιλογών για να ελέγξουν πόσο παρορμητικοί ήταν γενικά. Στην συνέχεια τους παρουσιάσαν τις ίδιες επιλογές και τους έδειξαν τι θα επέλεγαν άλλοι άνθρωποι. Μερικοί από αυτούς τους ανθρώπους έκαναν πολύ παρορμητικές επιλογές ενώ κάποιοι άλλοι ήταν πιο υπομονετικοί.
Διερευνώντας την επιρροή και την παρορμητικότητα
Οι συμμετέχοντες με βλάβη στο mPFC φάνηκαν να είναι γενικά πιο παρορμητικοί. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτοί οι συμμετέχοντες ήταν επίσης πιο πιθανό να επηρεαστούν από άλλους ανθρώπους που ήταν παρορμητικοί, πολύ περισσότερο από τους υπομονετικούς.
“Τα ευρήματα είναι σημαντικά, καθώς καθημερινά μαθαίνουμε τι θέλουν οι άλλοι και αυτό επηρεάζει τις δικές μας προτιμήσεις για το τι θέλουμε. Χρησιμοποιήσαμε ένα πείραμα όπου μπορούσαμε να εξετάσουμε αν η κοινωνική επιρροή εμφανίζεται όταν οι άνθρωποι συμπεριφέρονται πιο παρορμητικά ή όταν είναι πιο συγκρατημένοι” εξηγούν οι ερευνητές.
«Βρήκαμε ότι είναι συγκεκριμένα ένα τμήμα του εγκεφάλου που -αν έχει υποστεί βλάβη- μπορεί να μας κάνει να επηρεαζόμαστε περισσότερο από άλλους ανθρώπους που συμπεριφέρονται παρορμητικά και όχι συγκρατημένα. Είδαμε επίσης ότι η βλάβη σε ένα διαφορετικό τμήμα μπορεί να μας κάνει γενικά πιο παρορμητικούς, ακόμη και πριν επηρεαστούμε από κάποιον άλλον» συμπληρώνουν.
«Συνδυαστικά, η μελέτη μας δείχνει ότι το να επηρεαζόμαστε από άλλους ίσως να έχει μια συγκεκριμένη νευρική βάση, η οποία θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις σε όλα, από το πώς κατανοούμε την παραπληροφόρηση μέχρι το πώς οι άλλοι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν τις δικές μας προτιμήσεις» καταλήγουν οι ερευνητές.