Ο Αριστοτέλης είχε δώσει στον άνθρωπο τον ορισμό «έλλογο ζώο». Όμως δεν είναι μόνο ο λόγος που μας διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα ζώα. Εκτός από ζώα που μιλούν, είμαστε ζώα που σκέφτονται, σχετίζονται, είμαστε κοινωνικά, πολιτικά και πνευματικά ζώα. Και σύμφωνα με νέα έρευνα, ζώα που η ζωή τους καθορίζεται από την εκτίμηση και κατ’ επέκταση από την αγάπη.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη να νιώθουμε εκτιμημένοι. Θέλουμε να αισθανόμαστε την ασφάλεια ότι μας εκτιμούν. Οι συνάδελφοι ή οι προϊστάμενοί μας στη δουλειά, οι άνθρωποι που γνωρίζουμε και βέβαια τα αγαπημένα μας πρόσωπα, δηλαδή η οικογένεια και οι φίλοι μας.
Τι λέει η έρευνα για τη σχέση εκτίμησης και burnout
Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου OC Tanner, αν δεν δίνουμε ούτε λαμβάνουμε εκτίμηση στην εργασία μας, οι πιθανότητές μας να εξαντληθούμε αυξάνονται κατά 45% και 48% αντίστοιχα. Το burnout είναι μία μάστιγα της εποχής μας και πολλοί εργαζόμενοι κινδυνεύουν από αυτό.
Το να ακούσουμε μία καλή κουβέντα, ένα μπράβο, το να μας επιβραβεύσει κάποιος για αυτό που καταφέρνουμε καθημερινά -που δεν είναι καθόλου δεδομένο- αποτελεί βασικό καύσιμο για να συνεχίσουμε να προχωράμε.
Εκτίμηση και πώς καθορίζει τη ζωή μας
Η εκτίμηση που λαμβάνουμε ή δείχνουμε στους συνανθρώπους μας είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των ανθρώπινων όντων, γι’ αυτό και έχει μεγάλη σημασία. Για την ακρίβεια, τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική μας ζωή, μακροπρόθεσμα οποιαδήποτε απουσία θετικής ανατροφοδότησης μάς κάνει να αισθανόμαστε υποτιμημένοι και μειωμένοι.
Η θεραπεία της εκτίμησης λειτουργεί και προς τις δύο κατευθύνσεις. Μπορούμε να θρέψουμε τον εαυτό μας, όχι μόνο νιώθοντας εκτιμημένοι, αλλά και μέσω της πράξης της εκτίμησης προς τους άλλους.
Και βέβαια δεν είναι μόνο η εκτίμηση που μας καθορίζει ως ζώα. Είναι οι ιστορίες που αφηγούμαστε, οι σκέψεις που κάνουμε, τα συναισθήματά μας. Από την άλλη είμαστε φορτωμένοι με βάρη, όπως τα μυρμήγκια και με τοξικές σκέψεις που μας βασανίζουν. Οι αποσκευές μας είναι γεμάτες από όνειρα, λάθη και αναμνήσεις.
Είμαστε, επίσγς, ζώα εργαζόμενα, που μπορεί να κουραστούν, να χάσουν το κουράγιο, την ελπίδα και το κίνητρό τους, που ενδέχεται ακόμη και να στραφούν εναντίον του ίδιου του εαυτού τους και κατ’ επέκταση του είδους τους. Με αυτή την έννοια, μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ζώα που έχουν την ικανότητα να αυτοκαταστρέφονται.
Αγάπη ή λατρεία
Όσες δυνατότητες και αν έχουμε, η εκτίμηση είναι από τις βασικότερες. Γιατί έχει τη βάση της στον σεβασμό και στην αναγνώριση της αξίας του άλλου και συνδέεται με την αγάπη, με ό,τι ευχάριστα συναισθήματα μπορεί να συνεπάγεται αυτή.
Πολλές φορές, όμως, αυτό που χρειαζόμαστε από τη φύση μας είναι κάτι ακόμη παραπάνω. Έχουμε την ανάγκη να λατρέψουμε κάτι, είτε είναι πνευματικό, είτε είναι υλικό. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, αυτό θα πρέπει να γίνεται με σύνεση. Ο λόγος; Αν δεν προσέξουμε, είναι πολύ πιθανό ό,τι λατρεύουμε, να μας καταβροχθίσει!