Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η υπερκόπωση αλλάζει τη δομή του εγκεφάλου σε περιοχές που σχετίζονται με τη σκέψη, τις κοινωνικές δεξιότητες και την ψυχική υγεία. Τα ευρήματα προέκυψαν ύστερα από μελέτη της επίδρασης της υπερβολικής δουλειάς σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου εργαζομένων στον τομέα της υγείας, οι οποίοι περνούσαν τακτικά 52 ώρες ή και περισσότερες την εβδομάδα στην εργασία τους.

Οι ερευνητές βασίστηκαν σε δεδομένα μιας μακροχρόνιας έρευνας σχετικά με την υγεία των εργαζομένων και χρησιμοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες (MRI) για να εξετάσουν τη δομή του εγκεφάλου.

Στην τελική τους ανάλυση, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Occupational and Environmental Medicine, συμπεριλήφθηκαν 110 εργαζόμενοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν κλινικοί γιατροί.

Από αυτούς, οι 32 εργάζονταν πάρα πολλές ώρες εβδομαδιαίως, ενώ οι 78 εργάζονταν με κανονικό ωράριο.

Όσοι δούλευαν παραπάνω ώρες κάθε εβδομάδα ήταν σημαντικά νεότεροι, είχαν λιγότερη εργασιακή εμπειρία και υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο σε σύγκριση με εκείνους που τηρούσαν το κανονικό ωράριο.

«Τα άτομα που εργάζονται υπερβολικά εμφάνισαν σημαντικές αλλαγές σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται και με τη συναισθηματική ρύθμιση», δήλωσαν οι ερευνητές.

Η ανάλυση έδειξε μια αύξηση της τάξεως του 19% στον όγκο μιας περιοχής του εγκεφάλου που παίζει σημαντικό ρόλο σε διάφορες γνωστικές λειτουργίες, όπως η προσοχή, η λειτουργική μνήμη και η επεξεργασία που σχετίζεται με τη γλώσσα στην ομάδα των σκληρά εργαζομένων σε σύγκριση με τους υπόλοιπους.

Άλλες περιοχές που σχετίζονται με την προσοχή, τον προγραμματισμό και τη λήψη αποφάσεων επηρεάστηκαν επίσης σύμφωνα με τις τομογραφίες, καθώς και περιοχές που σχετίζονται με την συναισθηματική επεξεργασία, την αυτογνωσία και την κατανόηση του κοινωνικού πλαισίου.

Εργασία και υγεία- Απαιτείται άμεση δράση

Η επιστημονική ομάδα κατέληξε στο εξής συμπέρασμα:

«Αυτή η μελέτη παρέχει προκαταρκτικά στοιχεία ότι η υπερκόπωση από την πολλή εργασία συνδέεται με δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο, ιδιαίτερα σε περιοχές που σχετίζονται με τη γνωστική λειτουργία και το συναίσθημα. Αυτά τα ευρήματα παρέχουν πρωτοποριακά νευροβιολογικά στοιχεία που συνδέουν τις παρατεταμένες ώρες εργασίας με δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο, τονίζοντας την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα για την κατανόηση των μακροπρόθεσμων γνωστικών και συναισθηματικών επιπτώσεων της υπερκόπωσης.

Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία της αντιμετώπισης της υπερκόπωσης ως ζήτημα επαγγελματικής υγείας και επισημαίνουν την ανάγκη για πολιτικές στον εργασιακό χώρο που να περιορίζουν τις υπερβολικές ώρες εργασίας».

Η Ρουθ Γουίλκινσον, επικεφαλής πολιτικής και δημόσιων υποθέσεων της φιλανθρωπικής οργάνωσης Institution of Occupational Safety and Health, δήλωσε:

«Η ανάλυση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχει διαπιστώσει ότι οι υπερβολικές ώρες εργασίας αυξάνονται και είναι υπεύθυνες για περίπου το ένα τρίτο του συνολικού εκτιμώμενου επαγγελματικού βάρους ασθενειών.

Πιστεύουμε ότι απαιτείται άμεση δράση. Δεν πρέπει οι εργαζόμενοι να είναι πάντα διαθέσιμοι/ενεργοί στην σημερινή ψηφιακή εποχή, στερούμενοι το δικαίωμα να αποσυνδέονται από τη δουλειά εκτός των κανονικών ωρών εργασίας».