Στις μέρες μας, πολλοί προσπαθούν τόσο επίμονα να πετύχουν τους στόχους τους, που καμιά φορά το παρακάνουν. Έχει επικρατήσει μία ολόκληρη στάση ζωής, που λέει πως πρέπει να κάνουμε όλο και περισσότερα, να μην σταματάμε ποτέ και να επιδιώκουμε την επιτυχία στην εργασία και κατ’ επέκταση σε κάθε άλλο τομέα, με κάθε κόστος. Αρκετά πιεστικό και αγχωτικό, έτσι δεν είναι;
Η κουλτούρα του hustle έχει εδραιωθεί για τα καλά στην καθημερινότητα πολλών σύγχρονων ανθρώπων, σε διάφορους τομείς της ζωής τους, με κυριότερο τον επαγγελματικό και τον οικονομικό. Όσο πιο πολλές ώρες δουλεύουμε, νομίζουμε ότι είμαστε όλο και πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων μας.
Όμως αυτό δεν είναι πολύ ρεαλιστικό πάντα. Η νοοτροπία του να τα δίνουμε όλα και να είμαστε ασταμάτητοι, ακόμη και αν το σώμα ή η ψυχή μας δεν αντέχουν άλλο, μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες.
Τι είναι το «hustle culture» στην εργασία
Στην ελληνική γλώσσα, ο όρος δεν έχει ακριβή μετάφραση, αλλά συχνά μεταφράζεται ως «δουλειά με ένταση», «επίμονη προσπάθεια» ή «κουλτούρα της υπερβολικής εργασίας». Είναι, κατά κάποιο τρόπο, αυτό που ξέρουμε σαν «εργασιομανία», αλλά έχει πολλές πτυχές που ίσως δεν γνωρίζουμε.
Αυτή η κουλτούρα προωθεί την ιδέα ότι για να πετύχει κάποιος, πρέπει να εργάζεται αδιάκοπα, παραβλέποντας συχνά την προσωπική ζωή ή την ευημερία του.
Στη σύγχρονη κοινωνία, το «hustle culture» συνδέεται με την έννοια του να δουλεύουμε υπερβολικά, να προσπαθούμε διαρκώς για όλα, για να πάρουμε κάποια αύξηση, για να αναγνωριστούμε κοινωνικά ή για να ξεχωρίσουμε από το σύνολο, χωρίς όμως να υπολογίσουμε τι επιπτώσεις ενδέχεται να έχει αυτό πάνω μας. Μία τέτοια στάση ζωής το πιθανότερο είναι να μας εξαντλήσει ψυχικά και σωματικά, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και την ευημερία μας.
Επίδραση των social media
Η εμμονή για την επίτευξη των στόχων είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της κοινωνίας μας. Ακόμη και τα social media προωθούν αυτή τη φιλοσοφία ζωής, με αποτέλεσμα όταν καταφέρνουμε κάτι λιγότερο από αυτό που βλέπουμε ότι καταφέρνουν οι άλλοι, να νιώθουμε αποτυχημένοι.
Ως εκ τούτου, θέλουμε να φτάσουμε τους υπόλοιπους και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ορισμένες φορές να ξεπερνάμε τα όριά μας και να υπερεκτιμάμε τις δυνατότητές μας, κάτι που το πιθανότερο είναι να μας οδηγήσει σε burnout.
Θυσίες, φρενήρεις ρυθμοί, καμία προσωπική ζωή και καθόλου ψυχική ηρεμία. Σίγουρα θέλουμε μία τέτοια ζωή;
Η απληστία του να έχουμε όλο και περισσότερα
Η κουλτούρα του hustle επικεντρώνεται στην ιδέα ότι πάντα υπάρχει κάτι περισσότερο να επιδιώξει κανείς. Πάντα μπορούμε να βγάλουμε περισσότερα χρήματα, να ζήσουμε σε ένα μεγαλύτερο σπίτι, να έχουμε υψηλότερη θέση ή να αποκτήσουμε πολυτελή αγαθά.
Παγιδευμένοι σε αυτή την πλάνη, οδηγούμαστε με αργά και σταθερά βήματα στην σωματική και ψυχική εξάντληση και ακόμη και αν καταφέρουμε κάτι από όλα αυτά, ποτέ δεν είμαστε ικανοποιημένοι και συνεχίζουμε αδιάκοπα τον μάταιο αυτό αγώνα μας, μέχρι να μην αντέχουμε άλλο.
Πότε η εργασία έχει γίνει εμμονή;
Αν συμβαίνει κάτι από τα παρακάτω ή ένας συνδυασμός από αυτά, τότε ήρθε η ώρα να κάνετε μία παύση:
- Η παραγωγικότητα και η επιτυχία έχουν γίνει η κορυφαία προτεραιότητά σας στη ζωή.
- Δυσκολεύστε να είσαι παρόντες με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, γιατί σκέφτεστε τους επαγγελματικούς στόχους και τις φιλοδοξίες σας.
- Νιώθετε την ανάγκη να δουλέψετε ακόμα και τα Σαββατοκύριακα ή τις διακοπές.
- Έχετε γίνει εργασιομανείς, θυσιάζοντας ακόμη και τις βασικές ανάγκες σας για να ξεπεράσετε τις προσδοκίες, όπως γεύματα, διαλείμματα ή ύπνο.
- Νιώθετε πολύ ντροπιασμένοι να παραδεχτείτε ότι είστε κουρασμένοι και ότι χρειάζεστε ένα διάλειμμα.
- Όταν κάποιος μοιράζεται ότι είναι κουρασμένος, αμφισβητείτε την εμπειρία του, λέγοντάς του πόσο πιο σκληρά έχετε δουλέψει εσείς.
Πώς θα ξεφύγουμε
Αν δυσκολεύεστε να επιβραδύνετε λίγο τους ρυθμούς σας, λόγω της επιθυμίας σας να κάνετε όλο και περισσότερα, εδώ είναι 5 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αντισταθείτε στην κουλτούρα του hustle:
1. Ξαναορίστε την επιτυχία
Διευρύνετε τον ορισμό της επιτυχίας, για να περιλαμβάνει τους ρόλους σας ως γονιός, σύζυγος, μέλος της οικογένειας ή φίλη/ος. Νιώστε υπερηφάνεια για αυτούς τους ρόλους, δείχνοντάς τους την ίδια προσοχή και αφοσίωση που αφιερώνετε στην καριέρα σας.
2. Αγαπήστε την αξία σας και έξω από την εργασία σας
Οι επιτυχημένοι συχνά συνδέουν την αυτοεκτίμησή τους με την παραγωγικότητα ή την επιτυχία τους. Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται να επιτύχουμε τίποτα για να αξίζουμε. Η αξία μας ως άνθρωποι είναι δεδομένη.
3. Αυτοφροντίδα
Όταν η ζωή γίνεται πιεστική, είναι πολύ πιο εύκολο να πείτε όχι στον εαυτό σας, παρά στους άλλους. Συναισθηματικοί παράγοντες, όπως η ενοχή, μπορεί να κάνουν την πρακτική της αυτοφροντίδας να φαίνεται απαγορευτική.
4. Η παγίδα της επιτυχίας στην εργασία
Η επιτυχία δεν ισοδυναμεί με ευτυχία. Η ικανοποίηση από τη γλυκιά γεύση της επιτυχίας είναι προσωρινή. Είναι πιο πιθανό να βρούμε την ευτυχία, δίνοντας προτεραιότητα στην υγεία μας, καλλιεργώντας υγιείς σχέσεις και εξασκώντας την ευγνωμοσύνη για να εκτιμάμε τα μικρά πράγματα στη ζωή.
5. Διευκρίνισε τις αξίες σου
Σε μια απελπισμένη προσπάθεια να κερδίσουμε την έγκριση και την επικύρωση από τους άλλους, γινόμαστε ευάλωτοι στην εκμετάλλευση. Με άλλα λόγια, κάποιοι άνθρωποι δεν θα είναι ποτέ ικανοποιημένοι, όσο και να προσπαθήσουμε. Επιτέλους, ας ζήσουμε μία ζωή που είναι συνεπής με τις αξίες μας και όχι με τις δικές τους!