Αν και οι ειδικοί στα θέματα του ύπνου συνιστούν να αποφεύγουμε να πατάμε “snooze” μετά το ξυπνητήρι, νέα μελέτη από τους ερευνητές του Mass General Brigham αποκαλύπτει πως η πρακτική είναι εξαιρετικά συχνή: Πάνω από το 50% των καταγεγραμμένων συνεδριών ύπνου τελειώνουν με την αναβολή, με τους συμμετέχοντες να μένουν στο κρεβάτι για άλλα 11 λεπτά κατά μέσο όρο.
Χρησιμοποιώντας στοιχεία από μια εφαρμογή ανάλυσης ύπνου, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 21.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο σχετικά με τον ύπνο τους. Οι συμμετέχοντες πάτησαν αναβολή (snooze) σε σχεδόν 56% από τα 3 εκατομμύρια βράδια που μελετήθηκαν ενώ περίπου το 45% των συμμετεχόντων πάτησαν snooze σε περισσότερο από το 80% των πρωινών.
Η μελέτη έχει δημοσιευθεί στο Scientific Reports.
Πότε πατάμε συχνότερα “snooze”;
Τα επίπεδα snooze ποικίλουν ανάλογα με την ημέρα της εβδομάδας, με τις περισσότερες αναβολές να εντοπίζονται κατά την διάρκεια της τυπικής εργάσιμης εβδομάδας (Δευτέρα έως Παρασκευή) και τις λιγότερες τα πρωινά του Σαββάτου και της Κυριακής.
Επιπλέον τα επίπεδα snooze φάνηκαν να είναι χαμηλότερα μεταξύ εκείνων που συνηθίζουν κοιμούνται πέντε ή λιγότερες ώρες.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο συντομεύουν τον ύπνο τους εξαιτίας ενδεχομένως επαγγελματικών υποχρεώσεων, οι οποίες απαιτούν να ξυπνήσουν και να ξεκινήσουν την ημέρα τους από νωρίς, αφήνοντας ελάχιστο χρόνο για αναβολές.
Όσοι πάτησαν αναβολή στο ξυπνητήρι σε περισσότερο από το 80% των πρωινών που μελετήθηκαν, περνούσαν κατά μέσο όρο 20 λεπτά περισσότερο στο κρεβάτι ενώ έτειναν να έχουν επίσης πιο ακανόνιστα προγράμματα ύπνου.
Ποιες χώρες έρχονται πρώτες στο “snooze”;
Οι κάτοικοι των ΗΠΑ, της Σουηδίας και της Γερμανίας φάνηκαν να πατούν περισσότερο αναβολή στο ξυπνητήρι ενώ οι κάτοικοι της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας φάνηκαν να την πατούν λιγότερο.
«Δυστυχώς, η αναβολή διαταράσσει μερικά από τα πιο σημαντικά στάδια του ύπνου», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Rebecca Robbins, PhD, από το Τμήμα Ιατρικής Ύπνου και Κιρκάδιων Διαταραχών στο Brigham and Women’s Hospital.
«Οι ώρες λίγο πριν από την αφύπνιση είναι γεμάτες ύπνο REM. Η αναβολή διακόπτει αυτά τα κρίσιμα στάδια του ύπνου και το μόνο που κερδίζουμε είναι λίγο ελαφρύς ύπνος ανάμεσα στα ξυπνητήρια. Η καλύτερη στρατηγική για να κοιμάστε αρκετά και να αποδίδετε τα μέγιστα την επόμενη ημέρα είναι να ρυθμίσετε το ξυπνητήρι σας όσο πιο αργά γίνεται και να σηκωθείτε μόλις ακούσετε το πρώτο χτύπημα» εξηγεί η ίδια.