Στην εποχή μας που όλοι τρέχουν να προλάβουν και όλα είναι γρήγορα και βιαστικά, οι άνθρωποι ξεχνάμε να απολαμβάνουμε και να δίνουμε στα πράγματα τον χρόνο που τους χρειάζεται.  Το ίδιο συμβαίνει και με το φαγητό. Το να τρώμε πιο αργά είναι μία συμβουλή που σίγουρα έχουμε ξανακούσει. Όμως, τι όφελος έχει και πώς θα το πετύχουμε; Νέα έρευνα μάς λύνει όλες τις απορίες.

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, λοιπόν, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients, διαπιστώθηκε πως οι άνθρωποι τρώνε πιο αργά, όταν λαμβάνουν μικρότερες μπουκιές, όταν μασάνε περισσότερο και όταν ακούνε χαλαρωτική μουσική, την ώρα του φαγητού.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι μεγαλύτερες διάρκειες γεύματος, δηλαδή το να τρώμε πιο αργά και άρα για περισσότερη ώρα, είναι δυνατόν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερο και να διαχειρίζονται πιο αποτελεσματικά το βάρος τους.

Το να είμαστε πιο προσεκτικοί και ουσιαστικά παρόντες, κατά τη διάρκεια του φαγητού μας, μπορεί να μας βοηθήσει να αντιληφθούμε καλύτερα πότε χορταίνουμε, σύμφωνα με τους ειδικούς. Δεν είναι μόνο το πώς τρώμε που επηρεάζει το βάρος μας, σύμφωνα με τους ερευνητές, έχει εξίσου μεγάλη σημασία και το πώς τρώμε.

Οι άντρες τρώνε πιο γρήγορα, λέει η έρευνα

Στη μελέτη συμμετείχαν 33 υγιείς συμμετέχοντες ηλικίας 20 έως 65 ετών, χωρίς παχυσαρκία ή άλλα προβλήματα υγείας. Οι συμμετέχοντες έφαγαν 4 μικρά κομμάτια πίτσας υπό διαφορετικές συνθήκες. Χωρίς μουσική ή με ρυθμούς μετρονόμου στους 40, 80 ή 160 παλμούς ανά λεπτό (bpm).

Η ομάδα των μελετητών μέτρησε τη διάρκεια του γεύματος, τον αριθμό των μπουκιών, τον αριθμό των μασημάτων και την ταχύτητα της μάσησης. Τα αποτελέσματα έδειξαν κάποιες διαφορές ανά φύλο. Όσον αφορά στον αριθμό των μπουκιών, οι γυναίκες έφαγαν το κομμάτι πίτσας σε κατά μέσο όρο 4,5 μπουκιές, ενώ οι άνδρες σε μόλις 2,1 μπουκιές.

Επίσης, βρέθηκε ότι οι γυναίκες μασούσαν κατά μέσο όρο 107 φορές, ενώ οι άνδρες 80. Όσο για τη διάρκεια του γεύματος, οι γυναίκες χρειάζονταν κατά μέσο όρο 87 δευτερόλεπτα για να τελειώσουν το γεύμα τους, ενώ οι άνδρες 63 δευτερόλεπτα.

Με βάση τα ευρήματα, η διάρκεια του γεύματος σχετιζόταν βέβαια άμεσα με τον αριθμό μπουκιών και μασημάτων. Δηλαδή, οι μικρότερες μπουκιές και το περισσότερο μάσημα σχετίζονταν με μεγαλύτερη διάρκεια γεύματος, ενώ οι μεγαλύτερες μπουκιές και το λιγότερο μάσημα σχετίζονταν με πιο σύντομα γεύματα.

Η έρευνα καταδεικνύει πώς μικρές, απλές αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν το βάρος και τη συνολική πρόσληψη τροφής και ίσως μακροπρόθεσμα να συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία μας, ακόμη και συνολικά στην καλύτερη ποιότητα της ζωής μας.

Οι μικρότερες μπουκιές δίνουν στον οργανισμό περισσότερο χρόνο για να νιώσει κορεσμό, δηλαδή να αισθανθεί πλήρης, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα υπερφαγίας.  Συχνά χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για να αρχίσουμε να νιώθουμε κορεσμό από τη στιγμή που ξεκινάμε να τρώμε. Έτσι, αν τρώμε μικρές μπουκιές και πιο αργά, δίνουμε στο σώμα μας τον χρόνο που χρειάζεται για να καταλάβει ότι έχει χορτάσει.

Να… μασάς

Παρόμοια είναι και η επίδραση του αριθμού μασημάτων στη διάρκεια ενός γεύματος. Όταν μασάμε περισσότερο την τροφή, ο χρόνος κατανάλωσης του γεύματος αυξάνεται, λένε οι ερευνητές.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, ο αριθμός μασημάτων ανά λεπτό παραμένει σχετικά σταθερός, οπότε όσο περισσότερο μασάμε, τόσο μικρότερη ποσότητα τροφής καταναλώνουμε μέσα στον ίδιο χρόνο.

Οι άνθρωποι που δεν μασάνε αρκετά, συνήθως τρώνε πιο γρήγορα και δεν δίνουν χρόνο στην ορμόνη του κορεσμού να ενεργήσει, έτσι συνεχίζουν να νιώθουν πείνα και καταλήγουν να τρώνε περισσότερο, προσλαμβάνοντας περισσότερες θερμίδες.

Η έρευνα προτείνει μουσική υπόκρουση

Το να υπάρχει μουσική στο παρασκήνιο κατά τη διάρκεια του γεύματος, ειδικά αν αυτή έχει αργό, χαλαρωτικό ρυθμό, φαίνεται ότι βοηθά τους ανθρώπους να εφαρμόσουν πιο εύκολα τις άλλες δύο συμπεριφορές, τις μικρές μπουκιές και το περισσότερο μάσημα.

Αυτό συμβαίνει επειδή, όταν είμαστε ήρεμοι, μπορούμε να συγκεντρωθούμε στο φαγητό μας και να είμαστε περισσότερο παρόντες στη στιγμή. Έτσι, δίνουμε προσοχή στα σημάδια πείνας και κορεσμού και επιβραδύνουμε τον ρυθμό κατανάλωσης. Και μην ξεχνάτε! Το να τρώμε πιο αργά μας δίνει, επίσης, την ευκαιρία να απολαύσουμε πραγματικά τη γεύση του φαγητού.