Πριν από μερικά χρόνια, η Kelly Clarkson απέδωσε την απώλεια βάρους στη δίαιτα Gundry, η οποία έγινε μια από τις πιο δημοφιλείς δίαιτες της χρονιάς. Αλλά τι ακριβώς είναι η δίαιτα Dr. Gundry – και τι έχουν να πουν οι ειδικοί γι’ αυτήν; Ρωτήσαμε τον διατροφολόγο Αναστάσιο Παπαλαζάρου σχετικά με τις λεκτίνες (τις οποίες η δίαιτα Gundry προτείνει να αποφεύγονται) και αν πρόκειται για ένα υγιεινό, βιώσιμο διατροφικό πλάνο. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Τι είναι η δίαιτα του Δρα. Gundry;

Ο καρδιολόγος Δρ. Steven Gundry δημοσίευσε το βιβλίο του για τη δίαιτα Plant Paradox, που μερικές φορές ονομάζεται και «δίαιτα χωρίς λεκτίνες», το 2017. Αυτή η δίαιτα μας συμβουλεύει  να αποφεύγουμε τις λεκτίνες με  τρικ όπως το ξεφλούδισμα των λαχανικών και των φρούτων και την αντικατάσταση του καστανού ρυζιού με λευκό ρύζι, με το σκεπτικό ότι η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως και σπόρων προκαλεί περισσότερο πεπτικό στρες από τα επεξεργασμένα δημητριακά.

Ποιες τροφές μπορείτε να φάτε σύμφωνα με τη δίαιτα Gundry;

Σύμφωνα με τη δίαιτα Gundry, κάποιες ενδεικτικές τροφές που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λεκτίνες και υψηλή περιεκτικότητα σε ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά, είναι:

  • Λάδι καρύδας
  • Ακτινίδια
  • Κάλε
  • Αβοκάντο
  • Ρόδια
  • Μύρτιλλα
  • Καρύδια
  • Μαύρη σοκολάτα

Τρόφιμα που δεν μπορείτε να φάτε στη δίαιτα Dr. Gundry

Υπάρχουν πολλά τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της δίαιτας Dr. Gundry. Μερικά από αυτά είναι:

  • Ψωμί
  • Ζυμαρικά
  • Πατάτες
  • Ρύζι
  • Κινόα
  • Επεξεργασμένη ζάχαρη
  • Τεχνητά γλυκαντικά
  • Φασόλια
  • Πιπεριές
  • Αγγούρια
  • Φακές
  • Πεπόνια (οποιουδήποτε είδους)
  • Ντομάτες
  • Τόφου
  • Αμύγδαλα με φλούδα
  • Φιστίκια
  • Βούτυρο
  • Αγελαδινό γάλα
  • Όλα τα «μερικώς υδρογονωμένα» έλαια
  • Κέτσαπ
  • Σάλτσα σόγιας

Τι είναι οι λεκτίνες και γιατί ο δρ. Gundry λέει να τις αποφεύγετε;

«Οι λεκτίνες είναι ένας τύπος πρωτεΐνης που βρίσκεται στα ζωικά και φυτικά τρόφιμα, με ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις στα φασόλια, τις φακές, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και ορισμένα λαχανικά. Σύμφωνα με τη θεωρία του Δρα. Gundry οι λεκτίνες είναι επιβαρυντικές για το πεπτικό σύστημα, οδηγώντας σε φλεγμονή, αύξηση βάρους και, με τη σειρά τους, στην ανάπτυξη πολλών σύγχρονων ασθενειών.

Το σχόλιο του διατροφολόγου

Ο διαιτολόγος- διατροφολόγος δρ. Αναστάσιος Παπαλαζάρου, υπογραμμίζει:
«Οι λεκτίνες είναι πρωτεΐνες που βρίσκονται σε πολλά φυτικά τρόφιμα, όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια και ορισμένα λαχανικά. Η θεωρία της υιοθέτησης μιας δίαιτας ελεύθερης λεκτινών στηρίζεται στο ότι οι πρωτεΐνες αυτές θεωρείται πως επιβαρύνουν το γαστρεντερικό σύστημα, προκαλούν φλεγμονή, αύξηση βάρους και διάφορα νοσήματα.

Ωστόσο τα επιστημονικά δεδομένα δεν φαίνεται να υποστηρίζουν συστηματικά την παραπάνω θεωρία. Ο ισχυρισμός του ότι μια τέτοια δίαιτα βοηθά στη μείωση του σωματικού βάρους έχει να κάνει κυρίως με τον περιοριστικό της χαρακτήρα. Αναφορικά με τα πλεονεκτήματα στην υγεία, η αποφυγή κατανάλωσης ολόκληρων ομάδων τροφίμων που μπορεί να περιέχουν και λεκτίνες, πιθανώς να οδηγήσει σε διατροφικές ανεπάρκειες, μειωμένη πρόσληψη φυτικών ινών και διαταραχές στη λειτουργία του εντέρου. Αντιθέτως, τα τρόφιμα αυτά είναι ταυτόχρονα πλούσια σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, που υποστηρίζουν την υγεία.

Συμπερασματικά, η δίαιτα αυτή δεν υποστηρίζεται από την επιστημονική κοινότητα. Μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή που περιέχει ποικιλία τροφίμων είναι αυτή που μπορεί να μας προσφέρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την προαγωγή της υγείας και της μακροζωίας. Τέλος, να σημειωθεί πως τα διατροφικά πρότυπα που επιβάλλουν αυστηρούς περιορισμούς τείνουν να είναι δύσκολα βιώσιμα μακροπρόθεσμα».

Συμπέρασμα

Καλύτερα να ακολουθήσετε έναν ισορροπημένο και βασισμένο σε επιστημονικά στοιχεία τρόπο διατροφής που υποστηρίζει την υγεία σας χωρίς να είναι υπερβολικά περιοριστικός.