Εάν θέλετε να «κρατήσετε μακριά» τις καρδιακές παθήσεις, μάλλον θα πρέπει να αρχίσετε να επιλέγετε περισσότερα ποιοτικά τρόφιμα, μιας και η ποιότητα των τροφών μπορεί να έχει μεγαλύτερη σημασία από την απλή μείωση των υδατανθράκων ή των λιπαρών.
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, αντί να εστιάζουμε αποκλειστικά στον αριθμό των μακροθρεπτικών συστατικών, η έμφαση σε ελάχιστα επεξεργασμένα και φυτικά τρόφιμα, με ταυτόχρονο περιορισμό των εξευγενισμένων δημητριακών, των πρόσθετων σακχάρων και των ζωικών προϊόντων, φαίνεται ότι μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.
Η μελέτη παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της American Society for Nutrition, NUTRITION 2025, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Ορλάντο της Φλόριντα από τις 31 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου.
Ο περιορισμός των λιπαρών και των υδατανθράκων δεν επαρκεί
Για χρόνια, οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες (low carb) και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά κυριαρχούσαν ως μέθοδοι για την ενίσχυση της υγείας, τη διαχείριση του βάρους και τη μείωση των κινδύνων χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις.
Ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα έχει αμφισβητήσει αυτές τις επιδράσεις, ιδίως όταν η ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνονται στο πλαίσιο αυτών των διατροφών ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό.
Ερευνητές από το Harvard T.H. Chan School of Public Health έριξαν φως σε αυτό το σημαντικό ζήτημα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η ποιότητα των τροφίμων φαίνεται να είναι εξίσου σημαντική, αν όχι περισσότερο, από τον απλό περιορισμό των υδατανθράκων ή των λιπαρών.
Η ποιοτική διατροφή «σώζει» από καρδιακές παθήσεις
Η μεγάλης κλίμακας μελέτη παρακολούθησε σχεδόν 200.000 άνδρες και γυναίκες από τρεις μεγάλες μελέτες κοόρτης των ΗΠΑ: τη μελέτη Health Professionals Follow-Up Study, τη μελέτη Nurses’ Health Study και τη μελέτη Nurses’ Health Study II.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων και τις εκβάσεις των καρδιακών παθήσεων επί 25 χρόνια. Λεπτομερή ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων επέτρεψαν στην ομάδα να αποδώσει βαθμολογία με βάση την θρεπτική αξία των τροφίμων (πόσο υγιεινά ήταν) που καταναλώνονταν στο πλαίσιο μιας δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων και χαμηλών λιπαρών.
Οι ερευνητές εντόπισαν μια συσχέτιση συσχέτιση μεταξύ μιας δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων και χαμηλών λιπαρών που δίνει έμφαση σε τρόφιμα υψηλής ποιότητας (δηλ. δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και όσπρια) και ενός περίπου 15% χαμηλότερου κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Αντίθετα, οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ή λιπαρά αλλά υψηλή περιεκτικότητα σε ανθυγιεινά τρόφιμα, έφεραν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου.
«Οι υγιεινές εκδοχές αυτών των διατροφών – αυτές που είναι πλούσιες σε φυτικές τροφές και δημητριακά ολικής αλέσεως – συνδέθηκαν με καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία της καρδιάς και βελτιωμένη μεταβολική λειτουργία. Αντίθετα, οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων και λιπαρών, που έδιναν έμφαση σε ανθυγιεινά τρόφιμα συνδέονταν με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων» εξήγησε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Zhiyuan Wu, PhD, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Διατροφής του Χάρβαρντ.
Αυτό υποδηλώνει ότι η απλή περικοπή υδατανθράκων ή λιπαρών χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η πηγή και η ποιότητα αυτών των μακροθρεπτικών συστατικών μπορεί να είναι αντιπαραγωγική, καταλήγουν οι ερευνητές.