Από την εύρυθμη καρδιακή λειτουργία μέχρι την ευκολότερη διαχείριση του βάρους, ευγνωμονούμε το αβοκάντο για πολλά. Νέα μελέτη όμως, σε σχεδόν 1.000 ενήλικες, με επικεφαλής επιστήμονες του Penn State University αποκαλύπτει ένα ακόμη απροσδόκητο όφελος: Η κατανάλωση ενός αβοκάντο κάθε μέρα για έξι μήνες φάνηκε να οδηγεί σε μέτριες αλλά στατιστικά σημαντικές βελτιώσεις στις βαθμολογίες υγιεινής του ύπνου των συμμετεχόντων, παρόλο που δεν αύξησε τις συνολικές βαθμολογίες της καρδιαγγειακής τους υγείας.
Σε αυτό το εύρημα έφτασαν οι ερευνητές, κατόπιν της δοκιμής διάρκειας 26 εβδομάδων με 969 Αμερικανούς με κοιλιακή παχυσαρκία. Οι μισοί έτρωγαν καθημερινά ένα αβοκάντο ενώ οι άλλοι μισοί διατήρησαν τη συνήθη διατροφή τους με ελάχιστη κατανάλωση αβοκάντο. Ενώ οι ερευνητές περίμεναν να δουν βελτιώσεις σε δείκτες όπως η χοληστερόλη και η ποιότητα της διατροφής (που πράγματι υπήρξαν), η σύνδεση με τον ύπνο ήταν απρόβλεπτη.
Η απρόσμενη σύνδεση αβοκάντο και ύπνου
Οι συμμετέχοντες που έτρωγαν καθημερινά αβοκάντο παρουσίασαν βελτίωση κατά 3,20 μονάδες στη βαθμολογία της υγιεινής του ύπνου τους σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, ένα αποτέλεσμα που ήταν στατιστικά σημαντικό. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η βελτίωση αυτή ήταν εφάμιλλη με τα οφέλη που παρατηρήθηκαν στην ποιότητα της διατροφής (3,53 μονάδες) και στα λιπίδια του αίματος (3,46 μονάδες), τα οποία ήταν αναμενόμενα με βάση προηγούμενες μελέτες αναφορικά με το αβοκάντο.
Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η διατροφική σύσταση του αβοκάντο μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο. Όπως αναφέρουν στη μελέτη τους, τα αβοκάντο είναι «πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, κάλιο, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Κ, χαλκό και παντοθενικό οξύ», ένας συνδυασμός που θα μπορούσε να επηρεάσει τον ύπνο μέσω διαφόρων βιολογικών οδών, αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα.
Τι σημαίνει αυτό για την βραδινή σας ρουτίνα
Εάν θέλετε να ενισχύσετε τον ύπνο σας με φυσικό τρόπο, τότε η προσθήκη του αβοκάντο στην διατροφή σας αποτελεί μια μικρή, βιώσιμη αλλαγή που θα μπορούσατε να δοκιμάσετε, όμως με προσοχή μιας και είναι θερμιδικά πυκνό. Μάλιστα, σύμφωνα με τα ευρήματα, το 88-95% των συμμετεχόντων στην ομάδα του αβοκάντο επέμεινε στην καθημερινή συνήθεια καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association, δεν εξέτασε αν ο χρόνος κατανάλωσής του έχει σημασία, αφήνοντας χώρο για δοκιμή και πειραματισμό: Μπορείτε να το δοκιμάσετε σε smoothie, να το απλώσετε σε μια φρυγανισμένη φέτα ψωμί ολικής άλεσης ή να το προσθέσετε στην σαλάτα σας. Τα πιθανά οφέλη του ύπνου φάνηκαν να είναι σταθερά ανεξάρτητα από τον τρόπο ή το πότε καταναλώθηκε.
Παρόλα αυτά, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το αβοκάντο δεν είναι πανάκεια για τον ύπνο. Η μελέτη επικεντρώθηκε σε ενήλικες με κοιλιακή παχυσαρκία και τα αποτελέσματα μπορεί να μην ισχύουν για άλλες ομάδες. Επίσης, η ποιότητα του ύπνου διαμορφώνεται από πολλούς παράγοντες, όπως το άγχος, ο χρόνος στην οθόνη, η θερμοκρασία του δωματίου και η ρουτίνα που ακολουθείτε πριν ξαπλώσετε.