Γιατί είναι ωφέλιμο να επιλέγουμε σνακ ξηρών καρπών; Έρευνα που διεξήχθη από επιστήμονες του Ινστιτούτου Linus Pauling και του Κολλεγίου Υγείας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον (OSU), έδειξε ότι η κατανάλωση περίπου 45 αμυγδάλων την ημέρα (περίπου 2 γεμάτες χούφτες), συνδέεται με βελτιωμένους δείκτες καρδιομεταβολικής και εντερικής υγείας.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nutrition Research θεωρούνται σημαντικά επειδή εκτιμάται ότι περίπου το 40% του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ πάσχει από μεταβολικό σύνδρομο — ένα σύνολο καταστάσεων που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη τύπου 2. Πρόσφατα, το μεταβολικό σύνδρομο συνδέθηκε επίσης με γνωστική δυσλειτουργία και άνοια.

Ένα άτομο θεωρείται ότι έχει μεταβολικό σύνδρομο αν παρουσιάζει τουλάχιστον τρία από τα παρακάτω: κοιλιακή παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξημένο σάκχαρο αίματος, χαμηλά επίπεδα «καλής» χοληστερίνης (HDL) και υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο έχουν τριπλάσιο κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό και διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο σε σύγκριση με άτομα χωρίς τη συγκεκριμένη πάθηση», δήλωσε η Έμιλι Χο, διευθύντρια του Ινστιτούτου Linus Pauling. «Η κακή διατροφή και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας συμβάλλουν στην εμφάνισή του, ενώ η υγεία του εντέρου και η χρόνια φλεγμονή φαίνεται επίσης να παίζουν ρόλο», πρόσθεσε.

Γιατί αμύγδαλα για σνακ

Η Χο και η Λόρα Μπίβερ, ερευνήτρια στο Κολλέγιο Υγείας του OSU, σχεδίασαν μια κλινική μελέτη 12 εβδομάδων με δύο ομάδες ατόμων ηλικίας 35–60 ετών με μεταβολικό σύνδρομο.

Η μία ομάδα κατανάλωνε καθημερινά αμύγδαλα αξίας 320 θερμίδων ενώ η άλλη έτρωγε κράκερ με τις ίδιες θερμίδες, αλλά χωρίς τα «καλά» λιπαρά, τις πρωτεΐνες και τα μικροθρεπτικά συστατικά που περιέχουν τα αμύγδαλα.

Στις 4 και στις 12 εβδομάδες, τα δείγματα αίματος των ατόμων που έτρωγαν αμύγδαλα έδειξαν σημαντική αύξηση της βιταμίνης Ε — μιας αντιοξειδωτικής και αντιφλεγμονώδους ένωσης που βρίσκεται στα αμύγδαλα. Μία χούφτα αμύγδαλα περιέχει το 50% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης Ε — η υψηλότερη ποσότητα ανά μερίδα από όλους τους ξηρούς καρπούς.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης βελτίωση και σε άλλους δείκτες υγείας στην ομάδα που κατανάλωνε το εν λόγω σνακ, όπως μείωση της ολικής χοληστερίνης, της LDL («κακής») χοληστερίνης και της περιφέρειας μέσης.

Επιπλέον, η κατανάλωση αμυγδάλων φάνηκε να περιορίζει τη φλεγμονή στο έντερο — δείκτη καλής εντερικής υγείας.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι να πιστεύουμε ότι τα αμύγδαλα ωφελούν την υγεία του εντέρου», δήλωσε η Μπίβερ.

«Εκτός από τη βιταμίνη Ε, τα αμύγδαλα περιέχουν πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά, φυτικές ίνες, πολυφαινόλες, βιοτίνη, χαλκό, κάλιο και μαγνήσιο. Η πλήρης αξιολόγηση της διατροφικής τους επίδρασης είναι σε εξέλιξη, αλλά οι αλλαγές στα επίπεδα χοληστερίνης δείχνουν ότι συντελέστηκε ένας μεταβολικός μετασχηματισμός στα άτομα που κατανάλωναν καθημερινά αμύγδαλα», συνέχισε η ίδια.

«Εφόσον δεν υπάρχει ανησυχία για αλλεργία στους ξηρούς καρπούς, μια χούφτα αμύγδαλα για σνακ στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής— ειδικά για τα άτομα που ανησυχούν για τον κίνδυνο μεταβολικών ασθενειών, φαίνεται να είναι μια πολύ καλή επιλογή», συμπλήρωσε η Χο.