Μπορούν οι άνδρες και οι γυναίκες να είναι απλά φίλοι ή είναι η σεξουαλική έλξη αναπόφευκτη; Η αλήθεια είναι πως δεν ακολουθεί κάθε φιλία την ίδια πορεία, ωστόσο, μελέτη επιχείρησε να διερευνήσει πόσο συχνά οι άνθρωποι γινόμαστε από φίλοι, εραστές καθώς αυτό είναι ένα φαινόμενο που έχει λάβει ελάχιστη επιστημονική προσοχή.

Για να διερευνήσουν τη συχνότητα αυτού του τύπου σχέσης, οι συγγραφείς πραγματοποίησαν μια μετα-ανάλυση επτά μελετών στις οποίες συμμετείχαν περίπου 1.900 ενήλικες από τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, κατά μέσο όρο, το 68% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι πρώτα ήταν φίλοι με τον/την σύντροφό τους. Όταν εξετάστηκαν σχέσεις διαφορετικών σεξουαλικών ταυτοτήτων, το ποσοστό ήταν ακόμα υψηλότερο (85%).

Αυτός ο τρόπος έναρξης μιας σχέσης φαίνεται να είναι πέραν από διαδεδομένος και αρκετά επιθυμητός.

Στα πλαίσια της ανάλυσής τους, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Social Psychological and Personality Science, οι ερευνητές πραγματοποίησαν επίσης μια διαδικτυακή έρευνα με συμμετέχοντες 298 νέους ενήλικες. Οι ίδιοι κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα: «ποιος θεωρείτε ότι είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσει μια σχέση».

Σχεδόν οι μισοί (47%) απάντησαν ότι ο καλύτερος τρόπος για να προκύψει μια ερωτική σχέση είναι τα άτομα να έχουν συνάψει πρώτα φιλική σχέση. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να χαρακτηρίσουν ως «επιθυμητό» το να γνωριστούν με κάποιον/α online, μέσω για παράδειγμα μιας εφαρμογής γνωριμιών ή σε ένα μπαρ.

Φίλοι ή εραστές; Οι περιορισμοί και τα συμπεράσματα

Η συγκεκριμένη έρευνα είχε κάποιους περιορισμούς.

Πρώτον, τα αποτελέσματα βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε συμμετέχοντες νεαρής ηλικίας, από δυτικές χώρες και με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, που δεν αποτελούν απαραίτητα ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του ευρύτερου πληθυσμού. Οι μελέτες σχετικά με τις σχέσεις θα πρέπει να διερευνούν περαιτέρω όσες ξεκινούν από φιλία σε διαφορετικά πολιτισμικά και ηλικιακά πλαίσια καθώς ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι αναπτύσσουν σχέσεις μπορεί να διαφέρει σημαντικά ανάλογα με τις πολιτισμικές νόρμες, καθώς και το στάδιο ζωής στο οποίο βρίσκονται.

Παρόλα αυτά, τα εν λόγω ευρήματα θεωρούνται σημαντικά κυρίως διότι θέτουν ενδιαφέροντα ερωτήματα προς μελλοντική διερεύνηση, όπως το αν οι σχέσεις που προκύπτουν από φιλίες τείνουν να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια στο χρόνο, αν η επικοινωνία σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καλύτερη, αν προκύπτει μεγαλύτερη σύνδεση λόγω αυξημένης οικειότητας κ.λπ.

Τελικά, μπορούμε άνδρες και γυναίκες να είμαστε απλά φίλοι;

Ο Πλάτωνας θα υποστήριζε ότι η φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών μπορεί να υπάρξει, υπό την προϋπόθεση ότι και οι δύο επιδιώκουν κάτι υψηλότερο από την επιθυμία. Ο Φρόυντ από την άλλη, πιθανότατα θα έλεγε πως οι φιλίες δεν είναι ποτέ εντελώς πλατωνικές επειδή η σεξουαλική ενέργεια δεν εξαφανίζεται απλώς υποβαθμίζεται.

Όπως και να έχει, ένα είναι βέβαιο: κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και τις φιλίες μας τις ορίζουμε με τους δικούς μας μοναδικούς όρους.