Ακόμη να δοκιμάσετε μάνγκο; Για όσους δεν το έχουν ανακαλύψει ακόμη, είναι ένα γλυκό τροπικό φρούτο με μαλακή, ζουμερή σάρκα, ενώ είναι πλούσιο σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Το μάνγκο, με λίγα λόγια, είναι ένα μικρό θαύμα και έχει και πολλά οφέλη! Επιδρά θετικά στη γενικότερη υγεία μας, αλλά και στο να διατηρήσουμε τη σιλουέτα μας. Τι λέει νέα σχετική έρευνα;
Τα φρέσκα μάνγκο μπορεί να είναι η ιδανική προσθήκη στη διατροφή σας, αν αναζητάτε μια γλυκιά απόλαυση, που παράλληλα υποστηρίζει την καρδιομεταβολική υγεία, αφού σε πρόσφατη σχετική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, διαπιστώθηκε πόσο την ωφελεί.
Τα συμπεράσματα της έρευνας δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση του τροπικού αυτού φρούτου μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία του οργανισμού μας στην ινσουλίνη και να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, χωρίς να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.
Έτσι, οι επιστήμονες όχι μόνο μας προτρέπουν να απολαμβάνουμε ένα νόστιμο εξωτικό φρούτο σε γενναίες δόσεις χωρίς τύψεις, αλλά έχοντας ρυθμισμένα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας και κρατώντας το βάρος μας σε φυσιολογικά επίπεδα, μας βοηθούν παράλληλα να διατηρήσουμε και τη σιλουέτα μας!
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η μελέτη υποδεικνύει πως η προσθήκη φρέσκων μάνγκο στη διατροφή μπορεί να είναι ένας απλός και ευχάριστος τρόπος για άτομα με υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία να υποστηρίξουν τη λειτουργία της ινσουλίνης και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Τι έδειξε η έρευνα
Η μελέτη περιελάμβανε 48 άνδρες ηλικίας 20–60 ετών με υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία και χρόνια ήπια φλεγμονή. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, σε αυτή που τα μέλη της κατανάλωναν 2 φλιτζάνια φρέσκου μάνγκο την ημέρα -περίπου 100 θερμίδες- για 4 εβδομάδες. Και σε όσους κατανάλωναν ίση ποσότητα θερμίδων μέσω κάποιου παγωμένου γλυκού με γεύση μάνγκο, τύπου σορμπέ.
Πριν και μετά από το τέλος της δοκιμής, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε δοκιμασία ανοχής γλυκόζης. Τα αποτελέσματα στην ομάδα που κατανάλωσε φρέσκο μάνγκο ήταν εντυπωσιακά. Σύμφωνα με την έρευνα, λοιπόν, αυτά τα άτομα παρουσίασαν μειωμένα επίπεδα ινσουλίνης νηστείας, βελτιωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη και καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης.
Παρότι και οι δύο ομάδες κατανάλωσαν ίδιες θερμίδες, η ομάδα με το μάνγκο δεν παρουσίασε αλλαγές στο σωματικό βάρος, ενώ η άλλη ομάδα παρουσίασε ήπια αλλά αρκετά σημαντική αύξηση βάρους. Όπως τόνισαν οι μελετητές, η βελτίωση στην ευαισθησία στην ινσουλίνη, χωρίς αλλαγές στο βάρος είναι αξιοσημείωτη και αντικρούει τις παρανοήσεις γύρω από τη ζάχαρη των μάνγκο και τη σχέση της με την παχυσαρκία ή τον διαβήτη.
Μάνγκο και ρύθμιση σακχάρου
Παρόλο που το μάνγκο είναι γλυκό, δεν φαίνεται να προκαλεί απότομες αυξήσεις στο σάκχαρο. Αντίθετα, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες, όπως η μαγγιφερίνη, που θεωρείται ότι βοηθούν στην επιβράδυνση της πέψης και απορρόφησης της ζάχαρης και στη βελτίωση της απόκρισης των κυττάρων στην ινσουλίνη.
Οι φυτικές ίνες του μάνγκο βοηθούν, ώστε να απορροφάται η ζάχαρη πιο αργά, με αποτέλεσμα να παραμένουν πιο σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Επιπλέον, το μάνγκο περιέχει βιταμίνες A και C, καθώς και κάλιο και μαγνήσιο, όλα σημαντικά για τη μεταβολική υγεία.
Να τρώω μάνγκο κάθε μέρα;
Παρότι η μελέτη είναι μικρή και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, το μάνγκο είναι μια υγιεινή προσθήκη στη διατροφή, λόγω του μοναδικού συνδυασμού θρεπτικών συστατικών που περιέχει. Τα οφέλη που παρατηρήθηκαν δεν οφείλονται μόνο στο ότι είναι φρέσκο φρούτο, αλλά στο ειδικό μείγμα θρεπτικών στοιχείων του, δηλώνει η ομάδα των ερευνητών.
Η καθημερινή κατανάλωση δύο φλιτζανιών μπορεί να μην είναι πρακτική για όλους, όμως η τακτική ένταξή του στη διατροφή, μαζί με μία ποικιλία άλλων φρούτων, και άλλων τροφίμων, όπως λαχανικών, άπαχων πρωτεϊνών και δημητριακών ολικής άλεσης, θεωρείται εξαιρετικά ωφέλιμη.
Αν ψάχνετε, λοιπόν, έναν απολαυστικό, φυσικό τρόπο να ενισχύσετε τη μεταβολική σας υγεία, η προσθήκη του μάνγκο στη διατροφή σας μπορεί να είναι ένα νόστιμο και θρεπτικό βήμα προς τα εμπρός!