Ενώ πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν προσεκτικά το βραδινό τους, το timing του γεύματος συχνά δεν μας απασχολεί, αφού συνήθως το αφήνουμε – κυριολεκτικά – τελευταίο μετά την εργασία, τη φροντίδα των παιδιών, τις κοινωνικές και άλλες υποχρεώσεις. Ωστόσο, όλο και περισσότερες έρευνες επισημαίνουν ότι η υγεία μας δεν επηρεάζεται απλώς από όσα τρώμε.

Το πότε τρώμε είναι επίσης σημαντικό – και στην περίπτωση του δείπνου, σύμφωνα με μελέτες, όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα.

Θέμα timing (και) το βραδινό

Οι άνθρωποι έχουν «εσωτερικά ρολόγια που ρυθμίζουν τη φυσιολογία και τη συμπεριφορά μας σε τέτοιο βαθμό που δεν είμαστε το ίδιο άτομο το πρωί με το βράδυ», αναφέρει ο Δρ. Frank Scheer από το Brigham and Women’s Hospital.

Αυτό σημαίνει ότι το ίδιο ακριβώς γεύμα μπορεί να έχει διαφορετικές επιδράσεις στο σώμα ανάλογα με το πότε το τρώμε.

Κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα κατόπιν μελέτης, στα πλαίσια της οποίας ανέλυσε τι συνέβη όταν 20 νέοι, υγιείς ενήλικες έφαγαν το ίδιο βραδινό σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις: μία φορά στις 6 μ.μ. και μία φορά στις 10 μ.μ.

Μετά το πιο αργό βραδινό, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα των συμμετεχόντων φάνηκαν να αυξάνονται περισσότερο ενώ ο μεταβολισμός του λίπους φάνηκε να μειώνεται, συγκριτικά με το βραδινό νωρίτερα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα άλλης μελέτης, το βραδινό αργότερα φάνηκε να επηρεάζει διαφορετικά τους συμμετέχοντες, ανεξάρτητα από το αν το κατανάλωσαν ακριβώς πριν τον ύπνο ή εάν είχαν χρόνο για να χωνέψουν.

Επιπλέον οι άνθρωποι τείνουν να πεινάνε περισσότερο και να καίνε λιγότερες θερμίδες αν τρώνε βραδινό αργά σε σχέση με νωρίτερα μέσα στην ημέρα, σύμφωνα με εργαστηριακή έρευνα δημοσιευμένη στο Cell Metabolism.

Τι σημαίνει για την υγεία το βραδινό αργά;

Πολλές μελέτες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των γευμάτων διεξάγονται σε προσεκτικά ελεγχόμενα εργαστηριακά περιβάλλοντα για μικρά χρονικά διαστήματα, οπότε μπορεί να μην αντικατοπτρίζουν απόλυτα τις πραγματικές συνθήκες.

Αλλά με βάση εργαστηριακά ευρήματα, οι ερευνητές «υποθέτουν» ότι αν κάποιος συνηθίζει να τρώει βραδινό αργά, μπορεί να διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο μεταβολικών προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας. Μάλιστα, υπάρχουν μελέτες που επισημαίνουν αυτή τη σύνδεση.

Από την άλλη πλευρά, άλλες έρευνες υποστηρίζουν ότι ι η πρόσληψη θερμίδων νωρίτερα μέσα στην ημέρα μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους και στη βελτίωση των δεικτών μεταβολικής υγείας.

Και δεν είναι μόνο η μεταβολική υγεία που φαίνεται να συνδέεται με το timing των γευμάτων. Άλλες πρόσφατες μελέτες αναφέρουν ότι οι άνθρωποι που δεν τρώνε μετά τις 6 μ.μ. φαίνεται να κοιμούνται περισσότερο από εκείνους που είναι ελεύθεροι να τρώνε μέχρι τα μεσάνυχτα.

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για το βραδινό;

Ενώ οι επιστήμονες δεν έχουν προσδιορίσει μια μοναδική «καλύτερη» ώρα για δείπνο, «το να αποφεύγετε να τρώτε αργά είναι μάλλον το καλύτερο για το μεταβολισμό σας», αναφέρουν.

Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να τρώτε περίπου δύο ώρες (ή και περισσότερες) πριν τον ύπνο αλλά – επειδή μερικές φορές οι υποχρεώσεις μπαίνουν στη μέση – αν τύχει να φάτε αργότερα, μην ανησυχήσετε.

Απλώς προσπαθήστε να μην φάτε ένα βαρύ βραδινό, μιας και έρευνες επισημαίνουν ότι το δείπνο δεν θα πρέπει να είναι το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας.