Νιώθεις κι εσύ αυτές τις μέρες πιο κουρασμένος/η, πιο αργός/ή και πιο νωθρός/ή από ποτέ; Περιμένουμε όλο το χρόνο το καλοκαιράκι και όταν τελικά έρθει ο καύσωνας, μετά βίας μπορούμε να λειτουργήσουμε. Mε τον υδράργυρο ολοένα να ανεβαίνει, πολλοί από εμάς αναρωτιόμαστε πώς θα καταφέρουμε να βγάλουμε τις ατελείωτες λίστες υποχρεώσεων εις πέρας. Οι μεσημεριανές «πτώσεις» είναι φυσιολογικές, αλλά στην πολλή ζέστη, συχνά μιλάμε για εξάντληση.

Η κόπωση που φέρνει ο καύσωνας δεν είναι λοιπόν απλώς ενοχλητική — μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητά μας και τις συνήθειές μας. Γιατί όμως κουραζόμαστε τόσο πολύ στη ζέστη και τι μπορούμε να κάνουμε για να παραμείνουμε σε εγρήγορση όταν έξω «βράζει» ο τόπος;

Γιατί μας εξουθενώνει ο καύσωνας;

Το να διατηρήσουμε το σώμα μας δροσερό απαιτεί ενέργεια — και πολύ μάλιστα, εξηγούν οι ειδικοί. Πιο συγκεκριμένα, όταν η θερμοκρασία του σώματός μας αρχίζει να ανεβαίνει, ο εγκέφαλος κινητοποιεί μια σειρά από αντιδράσεις για να μας βοηθήσει να δροσιστούμε. Όλες αυτές οι αντιδράσεις καταναλώνουν ενέργεια, κάτι που σημαίνει ότι απομένουν λιγότεροι πόροι για άλλα σημεία του σώματος, όπως ο εγκέφαλος και οι μύες — κι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σωματική αλλά και πνευματική νωθρότητα.

Για να διατηρήσει τη φυσιολογική εσωτερική του θερμοκρασία, το σώμα αυξάνει τη ροή του αίματος προς την επιφάνεια του δέρματος ώστε να απελευθερώσει θερμότητα και παράγει ιδρώτα, ο οποίος, καθώς εξατμίζεται, μας δροσίζει — όλες αυτές οι διαδικασίες καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας.

Άλλοι παράγοντες, όπως η αποκατάσταση των βλαβών από ηλιακά εγκαύματα και η αφυδάτωση, επίσης συμβάλλουν στο αίσθημα κόπωσης.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να παραμείνουμε σε εγρήγορση

Οπωσδήποτε προφανώς νερό!

Η αφυδάτωση είναι συχνό φαινόμενο στον ζεστό καιρό, καθώς ιδρώνουμε περισσότερο για να δροσιστούμε. Όμως, η απώλεια νερού μπορεί να εμποδίσει τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού και να μας κάνει να αισθανόμαστε κουρασμένοι.

Ο πρώτος και σημαντικότερος επομένως τρόπος για να διατηρήσουμε τη συγκέντρωση και τα επίπεδα της ενέργειάς μας στη ζέστη είναι να παραμένουμε επαρκώς ενυδατωμένοι. Ακόμα και μια μικρή μείωση στην ενυδάτωση, λόγω αυξημένης εφίδρωσης, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της συγκέντρωσης και έντονη κόπωση.

Γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας να πίνουμε αρκετό νερό.

Προσοχή στους ηλεκτρολύτες

Οι ηλεκτρολύτες βοηθούν το σώμα σε διάφορες λειτουργίες, όπως η ρύθμιση των χημικών αντιδράσεων και η διατήρηση της ισορροπίας των υγρών μέσα και έξω από τα κύτταρα.

Η αυξημένη εφίδρωση που πολλοί βιώνουμε όταν κάνει ζέστη μπορεί πολύ γρήγορα να μειώσει τα επίπεδα των βασικών ηλεκτρολυτών στον οργανισμό μας. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να προκαλέσει άμεσα κόπωση και μειωμένη συγκέντρωση.

Για να τα αποτρέψουμε, συνιστάται να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε ηλεκτρολύτες, όπως:

  • λαχανίδα (kale)
  • μπρόκολο
  • φασόλια
  • αμύγδαλα
  • σπανάκι
  • φυσικό νερό καρύδας
  • ή ένα αθλητικό ρόφημα ηλεκτρολυτών, ειδικά αν γυμναζόμαστε για πάνω από 30 λεπτά την ημέρα κατά τη διάρκεια της ζέστης

Προτιμάμε ελαφριά γεύματα

Ο καύσωνας δεν θέλει βαριά φαγητά επειδή το σώμα χρειάζεται να δουλέψει εντατικά για να κάψει τις επιπλέον θερμίδες και να μειώσει την αυξημένη εσωτερική θερμοκρασία.

Η αντικατάσταση βαριών γευμάτων με πιο ελαφριά επιταχύνει την πέψη, κάτι που μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε πιο δραστήριοι και ενεργητικοί.

Επιλέγουμε τη δροσιά

Ακούγεται αυτονόητο, αλλά το να διατηρούμε το σώμα μας δροσερό ώστε να μην χρειάζεται να καταβάλλει υπερβολική προσπάθεια είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να παραμένουμε σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ζέστης.

Όλες οι γνωστικές και σωματικές αντιδράσεις στη ζέστη προέρχονται από το γεγονός ότι το σώμα υπερθερμαίνεται. Αυτό μπορούμε να το προλάβουμε αποφεύγοντας την έκθεση στον ήλιο, κάνοντας γυμναστική νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, φροντίζοντας οι χώροι εργασίας και διαβίωσής μας να παραμένουν δροσεροί με ανεμιστήρες και κλιματισμό, κάνοντας αναζωογονητικά ντους για να επαναφέρουμε τον εσωτερικό θερμοστάτη μας.