Νέα έρευνα μάς συστήνει μικροτσίπ, που αναλύοντας μόλις μια σταγόνα αίματος, προσφέρει στους μελετητές ταχύτερη από ποτέ εικόνα για το πώς τα αντισώματα ενός ανθρώπου αλληλεπιδρούν με έναν ιό ή με κάποιον άλλο παθογόνο παράγοντα.
Τι λέει η έρευνα
Σύμφωνα με τη νέα σχετική έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Biomedical Engineering, αναπτύχθηκε από τους επιστήμονες ένα νέο μικροτσίπ, το οποίο έχει τη δυνατότητα να αποκαλύψει πώς τα αντισώματα ενός ατόμου αλληλεπιδρούν με ιούς. Για να προχωρήσει στην αποκάλυψη αυτού του τρόπου που το σώμα καταπολεμά έναν ιό, χρησιμοποιεί μία και μόνο σταγόνα αίματος.
Η τεχνολογία αυτή προσφέρει στους ερευνητές πιο γρήγορες και σαφείς πληροφορίες, οι οποίες θα μπορούσαν να επιταχύνουν την ανάπτυξη εμβολίων και την ανακάλυψη αντισωμάτων. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τους επιτρέπει να πάρουν μία γρήγορη «φωτογραφία» της εξέλιξης των αντισωμάτων μετά από έναν εμβολιασμό ή την έκθεση σε παθογόνο. Σημειώνουν δε, ότι δεν είχαν ποτέ ξανά τη δυνατότητα να το κάνουν αυτό σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και με τόσο μικρές ποσότητες αίματος.
Όταν κάποιος μολύνεται από έναν ιό ή λαμβάνει εμβόλιο, το ανοσοποιητικό του σύστημα δημιουργεί νέα αντισώματα για να αναγνωρίσει τον «εισβολέα». Κάποια αντισώματα λειτουργούν πολύ καλά, ενώ άλλα όχι τόσο, καθώς δεσμεύονται πιο αδύναμα. Το να εντοπιστούν ακριβώς τα σημεία του ιού, στα οποία προσκολλώνται τα ισχυρότερα αντισώματα είναι κρίσιμο για την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών εμβολίων.
Η ομάδα των επιστημόνων ισχυρίζεται πως μόνο αν γνωρίζει ποια συγκεκριμένα αντισώματα προκαλούν την πιο ισχυρή προστατευτική απόκριση, μπορούν να σχεδιάσουν εμβόλια που στοχεύουν να παράγουν αυτά τα αντισώματα.
Η παλιά μέθοδος
Το 2018, αναπτύχθηκε μία μέθοδος, που επέτρεπε στους επιστήμονες να δουν πώς τα αντισώματα στο αίμα προσκολλώνται σε έναν ιό. Παρότι πρωτοποριακή, η μέθοδος αυτή είχε μειονεκτήματα. Χρειαζόταν μια ολόκληρη εβδομάδα και σχετικά μεγάλες ποσότητες αίματος. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, γεννήθηκε στην επιστημονική κοινότητα η ανάγκη για έναν ταχύτερο τρόπο να το πετύχει αυτό και έτσι σχεδιάστηκε το νέο σύστημα.
Το νέο αυτό επαναστατικό σύστημα, ξεκινά με πολύ μικρή ποσότητα αίματος από άνθρωπο ή ζώο, περίπου 100 φορές λιγότερο από ό,τι απαιτείται στην αρχική μέθοδο. Το αίμα εισάγεται σε ένα μικροσκοπικό, επαναχρησιμοποιούμενο τσιπ, όπου πρωτεΐνες ιών έχουν προσκολληθεί σε μια ειδική επιφάνεια. Καθώς το αίμα ρέει μέσα από το τσιπ, τα αντισώματα το αναγνωρίζουν και προσκολλώνται στις ιικές πρωτεΐνες.
Στη συνέχεια, οι πρωτεΐνες του ιού, με τα αντισώματα επάνω τους, απελευθερώνονται απαλά από το μικροτσίπ και προετοιμάζονται για απεικόνιση. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 90 λεπτά. Η επαναστατική αυτή μέθοδος πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ευρέως για την παρακολούθηση και καθοδήγηση της ανάπτυξης εμβολίων για παθογόνα από κορωνοϊούς μέχρι και την ελονοσία.