Τι θα γινόταν αν οι ίδιοι οι μύες μας μπορούσαν να παράγουν ένα μόριο που επιβραδύνει τη γήρανση; Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, υποστηρίζει ότι αυτή η διαδικασία είναι εφικτή. Η μυοκίνη CLCF1 (Καρδιοτροφικός Κυτοκινικός Παράγοντας 1) είναι μια πρωτεΐνη που εκκρίνεται από τους μύες κατά την προπόνηση και συμβάλλει στην ενίσχυση της νεότητας, βοηθώντας στην αύξηση της μυϊκής δύναμης, τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας και την προώθηση της μακροζωίας.
Ωστόσο, δεν ενεργοποιούν όλοι οι τύποι άσκησης την CLCF1 στον ίδιο βαθμό. Τα ευρήματα σε νεότερους και μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους δείχνουν ότι η προπόνηση με αντιστάσεις (βάρη) ενεργοποιεί πιο αποτελεσματικά αυτό το μόριο καθώς μεγαλώνουμε.
Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε ότι σε νεαρούς ενήλικες, τόσο η προπόνηση με αντιστάσεις όσο και η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT) αύξησαν μετρήσιμα τα επίπεδα της CLCF1 στο αίμα αμέσως μετά την άσκηση. Ενεργοί νεαροί ενήλικες που έκαναν συστηματικά καρδιοαναπνευστική άσκηση ή βάρη είχαν σημαντικά υψηλότερα βασικά επίπεδα CLCF1 σε σχέση με τους λιγότερο δραστήριους συνομηλίκους τους.
Ωστόσο, για τους μεγαλύτερους ενήλικες, η αερόβια άσκηση (π.χ. περπάτημα σε διάδρομο για μία ώρα) δεν αύξησε σημαντικά τα επίπεδα CLCF1, ούτε αμέσως μετά την άσκηση ούτε μετά από αρκετές εβδομάδες σταθερής προπόνησης cardio. Για τους ίδιους από την άλλη, ένα πρόγραμμα με βάρη τρεις φορές την εβδομάδα για 12 εβδομάδες οδήγησε σε σημαντική αύξηση της CLCF1, βοηθώντας στην αναζωογόνηση των γηρασμένων μυών και οστών.
Αυτή η αντίδραση στην παραγωγή CLCF1 υπογραμμίζει τη σημασία του να εντάξουμε την προπόνηση με αντιστάσεις στην fitness ρουτίνα μας από νωρίς καθώς και να επιμείνουμε σε προγράμματα ενδυνάμωσης και σε μεγαλύτερες ηλικίες, προτρέπουν οι ερευνητές.
Σε δελτίο τύπου, ο επικεφαλής συγγραφέας Yong Ryoul Yang της ομάδας έρευνας για τη γήρανση, δήλωσε:
«Η μελέτη αυτή παρέχει βιολογική βάση για το γιατί η άσκηση γίνεται λιγότερο αποτελεσματική με την ηλικία και θέτει τα θεμέλια για νέες θεραπευτικές στρατηγικές υγιούς γήρανσης. Επιπλέον, τα ευρήματα ανοίγουν καινούριες προοπτικές για την αντιμετώπιση της σχετιζόμενης με την ηλικία σαρκοπενίας και της οστεοπόρωσης.»
Χτίζοντας δύναμη με υπομονή: Η προπόνηση με βάρη ως μακροπρόθεσμη επένδυση
Όπως και η καρδιοαναπνευστική άσκηση, η προπόνηση με βάρη είναι μια επένδυση για την υγεία και την ευεξία. Με την πάροδο του χρόνου, τα οφέλη συσσωρεύονται, προάγοντας την ανθεκτικότητα.
Οι επιστήμονες συνεχίζουν να ερευνούν πώς η CLCF1 μπορεί να αξιοποιηθεί σε μελλοντικές θεραπείες για την πρόληψη της μυϊκής απώλειας και της οστεοπόρωσης που σχετίζονται με την ηλικία. Ωστόσο, πολυάριθμες επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες αποδεικνύουν ότι η προπόνηση με αντιστάσεις είναι κρίσιμη για να αντισταθμιστούν οι μειώσεις στη μυϊκή μάζα και την οστική πυκνότητα, που συχνά εμφανίζονται μετά τη μέση ηλικία.
Η εν λόγω έρευνα υποδηλώνει ότι η άρση βαρών ή άλλες μορφές προπόνησης με αντιστάσεις είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να επανενεργοποιήσουμε τη μοριακή δραστηριότητα που υποστηρίζει τη νεότητα στους γηρασμένους μύες.
Ακόμα κι αν ξεκινήσουμε αργότερα στη ζωή, ποτέ δεν είναι αργά. Η έρευνα δείχνει πως η σταθερή προπόνηση με αντιστάσεις μπορεί να αυξήσει τη δύναμη, να προστατεύσει την οστική πυκνότητα και να βοηθήσει στη διατήρηση της κινητικότητας ακόμα και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Απλές ασκήσεις δύναμης — όπως καθίσματα με το βάρος του σώματος, λάστιχα αντίστασης ή ελαφριοί αλτήρες — μπορεί να αρκούν για να ενεργοποιηθούν τα οφέλη της CLCF1, αν γίνονται με συνέπεια. Μακροπρόθεσμα, η προσπάθεια που καταβάλουμε τώρα μπορεί να μας βοηθήσει να παραμείνουμε πιο δυνατοί για πολλά χρόνια.