Η υπέρταση, ή αλλιώς η υψηλή αρτηριακή πίεση, αποτελεί πλέον συχνό φαινόμενο. Έρευνες δείχνουν ότι, μόνο στις ΗΠΑ, το 50% του ενήλικου πληθυσμού έχει διαγνωστεί με αυτήν. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι είναι τόσο κοινή, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να την παραβλέπουμε.
Η υψηλή πίεση διπλασιάζει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο και αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Οι ειδικοί αναφέρουν μάλιστα, ότι συχνά δεν έχει συμπτώματα, αλλά στο παρασκήνιο καταπονεί την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, ανοίγοντας τον δρόμο για καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά και καρδιακή ανεπάρκεια.
Αν και η υπέρταση μπορεί να μην είναι πάντα αναστρέψιμη, είναι όμως διαχειρίσιμη και συχνά μπορεί να μειωθεί με σωστή διατροφή και υγιεινό τρόπο ζωής.
Φτιάχνουμε λίστα για το σουπερμάρκετ: Ποιες είναι τροφές-ασπίδα για την υπέρταση που πρέπει να προσθέσουμε;
Για να μειώσετε την πίεσή σας, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι σημαντικό να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή, να ασκείστε τακτικά, να διαχειρίζεστε το άγχος σας και να κοιμάστε καλά. Ωστόσο, σημαντικός πυλώνας είναι η καθημερινή μας διατροφή.
5 τροφές που μειώνουν το κίνδυνο υπέρτασης
- Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Τα φυλλώδη λαχανικά είναι στην κορυφή της λίστας των ειδικών. Περιέχουν νιτρικά άλατα, που βοηθούν στην υγεία της καρδιάς και στη μείωση της πίεσης. Είναι επίσης πολύ ευέλικτα στη μαγειρική — μπορείτε να τα προσθέσετε σε πολλές συνταγές, όπως smoothies ή σούπες, είτε ώμα είτε μαγειρεμένα.
- Μούρα (berries)
Τα μούρα, αν και μικρά, είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά που μειώνουν το οξειδωτικό στρες στο σώμα και, κατά συνέπεια, την πίεση. Είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, που ωφελούν την καρδιά.

- Παντζάρια
Τα παντζάρια είναι πλούσια σε κάλιο, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη χαλάρωση των αγγείων και αποβάλλουν το περιττό νάτριο. Όπως και τα φυλλώδη λαχανικά, περιέχουν νιτρικά που μειώνουν την πίεση.
- Ξηροί καρποί
Εντάξτε τους ξηρούς καρπούς στη διατροφή σας, ως το κύριο σνακ σας ή ίσως συστατικό σε διάφορες συνταγές. Μελέτες δείχνουν ότι όσοι τρώνε ξηρούς καρπούς τακτικά έχουν χαμηλότερη πίεση σε σχέση με όσους δεν καταναλώνουν. Φροντίστε όμως να είναι ανάλατοι!
- Σκόρδο
Το σκόρδο όχι μόνο δίνει νοστιμιά στα φαγητά, αλλά βοηθά και στη μείωση της πίεσης, της χοληστερίνης και στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.