Οι συνήθειες ύπνου έχουν εδώ και χρόνια συνδεθεί επιστημονικά με τη φυσική κατάσταση και την ευεξία, αλλά πρόσφατη έρευνα από το πανεπιστήμιο Monash στη Μελβούρνη της Αυστραλίας κάνει τα πράγματα λίγο πιο συγκεκριμένα.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον Δρ Josh Leota από τη Σχολή Ψυχολογικών Επιστημών, διαπίστωσε ότι ο χρόνος που πηγαίνει κανείς για ύπνο — όχι μόνο η διάρκεια του ύπνου του — μπορεί να επηρεάσει την απόδοση στην άσκηση την επόμενη ημέρα.

Στα πλαίσια της έρευνας, σχεδόν 20.000 συμμετέχοντες φορούσαν για ένα χρόνο μια πιστοποιημένη βιομετρική συσκευή, η οποία κατέγραφε τη διάρκεια, την ώρα και την ποιότητα του ύπνου τους, σε σύγκριση με τα επίπεδα της σωματικής τους δραστηριότητας την επόμενη ημέρα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι κοιμόντουσαν νωρίτερα ήταν σωματικά πιο ενεργοί σε σχέση με όσους πήγαιναν για ύπνο αργά. Για την ακρίβεια, όσοι κοιμόντουσαν γύρω στις 9 το βράδυ έκαναν περίπου 30 λεπτά περισσότερη μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα καθημερινά, σε σύγκριση με εκείνους που έμεναν ξύπνιοι μέχρι τη 1 τα ξημερώματα. Επίσης, όσοι πήγαιναν για ύπνο γύρω στις 11 το βράδυ ασκούνταν κατά μέσο όρο 15 λεπτά περισσότερο σε σχέση με όσους κοιμόντουσαν αργότερα.

Φυσική κατάσταση και ύπνος- Τι είπαν οι ειδικοί

Ο Δρ. Leota δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ο ύπνος και η σωματική δραστηριότητα συνδέονται στενά:

«Ένα από τα σημαντικότερα συμπεράσματα είναι πως το να πηγαίνεις για ύπνο νωρίτερα τη νύχτα (διατηρώντας όμως τη συνήθη διάρκεια του ύπνου σου) μπορεί να σε βοηθήσει να είσαι πιο δραστήριος την επόμενη μέρα. Ακόμη και μικρές αλλαγές στην ώρα του ύπνου μπορούν να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο», ανέφερε.

«Το να πηγαίνεις νωρίτερα για ύπνο συχνά σημαίνει ότι ξυπνάς νωρίτερα και αισθάνεσαι πιο ξεκούραστος και έτσι έχεις περισσότερο χρόνο και ενέργεια να είσαι δραστήριος πριν ξεκινήσουν οι υποχρεώσεις της ημέρας», εξήγησε.

Ο Leota πρότεινε μερικούς τρόπους για να προσαρμόσει κάποιος το πρόγραμμά του ή τη ρουτίνα του βάσει της μελέτης:

«Μια προσέγγιση είναι να διατηρήσετε το συνηθισμένο μοτίβο ύπνου σας και να βρείτε τρόπους να ενσωματώσετε μεγαλύτερη ευελιξία στην ημέρα σας, όπως σύντομα διαλείμματα άσκησης κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού. Αλλά αν το πρόγραμμά σας είναι αυστηρό και δυσκολεύεστε να βρείτε χρόνο, η προσαρμογή της ώρας του ύπνου νωρίτερα μπορεί να βοηθήσει», είπε.

«Δοκιμάστε να μετακινήσετε την ώρα που πηγαίνετε για ύπνο 15-30 λεπτά νωρίτερα, διατηρώντας σταθερή την ώρα του ξυπνήματος, και να χαλαρώνετε με χαμηλό φωτισμό, λιγότερη χρήση οθόνης και χαλαρωτικές συνήθειες. Αυτές οι μικρές αλλαγές μπορούν να δημιουργήσουν χώρο και χρόνο για περισσότερη άσκηση το επόμενο πρωί, χωρίς να θυσιάζετε τον ύπνο σας», προέτρεψε ο ίδιος.