Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) μας λέει πολλά αλλά όχι τα πάντα. Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Annals of Family Medicine, οι μετρήσεις που υπολογίζουν το σωματικό λίπος φαίνεται να είναι σημαντικά πιο ακριβείς για τον προσδιορισμό του προφίλ υγείας ενός ατόμου.
Σε σύγκριση με τις βαθμολογίες του ΔΜΣ, οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ποσοστά σωματικού λίπους φάνηκαν να είναι ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας για τον 15ετή κίνδυνο θνησιμότητας νεαρών ενηλίκων ηλικίας 20 έως 49 ετών.
Τι έδειξε η έρευνα για το λίπος και τον ΔΜΣ
Όπως ανέφεραν, τα άτομα με υψηλό σωματικό λίπος φαίνεται να έχουν 78% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς υψηλό σωματικό λίπος. Επιπλέον τα άτομα με αυξημένα ποσοστά σωματικού λίπους φάνηκαν να έχουν 262% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι μετρήσεις του ΔΜΣ δεν εντόπισαν αυτούς τους κινδύνους, αλλά άλλες μετρήσεις το έκαναν. Αυτές περιλάμβαναν την ανάλυση βιοηλεκτρικής εμπέδησης (BIA), μέθοδος αξιολόγησης της σύστασης του σώματος για τη μέτρηση του σωματικού λίπους, της μυϊκής μάζας και του βάρους νερού.
Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 4.252 άνδρες και γυναίκες που συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή των ΗΠΑ της περιόδου 1994-2004 (National Health and Nutrition Examination Survey, NHANES). Στη συνέχεια συνέκριναν αυτά τα αρχεία με δεδομένα από την βάση δεδομένων National Death Index μέχρι το 2019.
Ο ΔΜΣ είναι πιο εύχρηστος αλλά όχι τόσο ακριβής
Η έννοια του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) γεννήθηκε το 1832 από τον Βέλγο μαθηματικό Lambert Adolphe Jacques Quetelet. Σήμερα χρησιμοποιείται ευρέως για την εκτίμηση της παχυσαρκίας, ταξινομώντας τη σύσταση του σώματος των ενηλίκων:
- λιγότερο από 18,5 – λιποβαρής
- 18,5 έως 24,9 – υγιές βάρος
- 25 έως 29,9 – υπέρβαρος
- 30 ή περισσότερο – παχύσαρκος
Πρόκειται για ένα γνωστό και εύχρηστο μέτρο, με προηγούμενες μελέτες να επισημαίνουν ότι ο ΔΜΣ μπορεί να αποτελέσει προγνωστικό παράγοντα για χρόνιες παθήσεις όπως:
- Διαβήτης τύπου 2
- Καρκίνος
- Νεφροπάθεια
Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, ο ΔΜΣ δεν κάνει διάκριση μεταξύ του βάρους της μυϊκής μάζας και του βάρους που σχετίζεται με το σωματικό λίπος. Ως εκ τούτου δεν αποτελεί την καλύτερη μέτρηση για τη σύνθεση του σώματος – είναι περισσότερο μια καθοδήγηση.
Εναλλακτικές μέθοδοι
Στη μελέτη τους, οι ερευνητές δήλωσαν ότι η ανάλυση βιοηλεκτρικής εμπέδησης – μεταξύ άλλων μετρήσεων του σωματικού λίπους – φαίνεται να είναι ένας πιο ακριβής τρόπος πρόβλεψης μελλοντικών προβλημάτων υγείας, υποστηρίζοντας ότι παρέχουν μια καλύτερη συνολική εικόνα.
«Η αξιολόγηση του σωματικού λίπους (και η εξέταση του πού αποθηκεύεται το λίπος) μπορεί να βοηθήσει στην εκτίμηση του κινδύνου», εξηγούν οι ίδιοι.
«Για παράδειγμα, το λίπος που είναι αποθηκευμένο στην κοιλιά είναι πιο επικίνδυνο από άποψη μεταβολικού κινδύνου από το λίπος που είναι αποθηκευμένο στους μηρούς και τους γλουτούς. Η γενετική παίζει επίσης ρόλο, με ορισμένα άτομα να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο με βάση άλλους παράγοντες» κατέληξαν οι ερευνητές.