Ακόμη και τα πολυάσχολα άτομα που δεν βρίσκουν ποτέ χρόνο για γυμναστική μέσα στην εργάσιμη εβδομάδα με αποτέλεσμα να «συμπιέζουν» την άσκηση το Σαββατοκύριακο, κάνουν μεγάλο καλό στην καρδιά τους – ιδίως εάν πάσχουν από διαβήτη.
Μείωση της θνησιμότητας
Μεγάλη μελέτη ερευνητών από τις ΗΠΑ και την Κίνα που περιέλαβε περισσότερους από 50.000 ενηλίκους με διαβήτη έδειξε ότι τόσο οι ασκούμενοι… του Σαββατοκύριακου όσο και τα άτομα που μοιράζουν τις ώρες γυμναστικής μέσα στην εβδομάδα εμφανίζουν σημαντική μείωση του κινδύνου θνησιμότητας από όλα τα αίτια αλλά και συγκεκριμένα καρδιαγγειακού θανάτου.
Ηταν μάλιστα αξιοσημείωτο ότι, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine», το είδος της άσκησης δεν φάνηκε να παίζει ρόλο, αρκεί να τηρείτο η χρονική διάρκεια των 150 λεπτών μέτριας ως υψηλής έντασης φυσικής άσκησης εβδομαδιαίως που ορίζουν οι υπάρχουσες οδηγίες των αρμόδιων οργανισμών. Κοινώς όποιος διαβητικός γυμνάζεται 150 λεπτά κάθε εβδομάδα – είτε μοιράσει την άσκηση σε μόλις δύο φορές την εβδομάδα είτε σε περισσότερες – έχει πολύ σημαντικά οφέλη για την υγεία του.
Η μελέτη με τους δεκάδες χιλιάδες εθελοντές
Προκειμένου να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα οι ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ, τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ καθώς και από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Κάπιταλ στο Πεκίνο και οι συνεργάτες τους μελέτησαν δεδομένα που αφορούσαν 51.650 ενηλίκους με διαβήτη. Τα άτομα αυτά παρακολουθήθηκαν στο πλαίσιο της μεγάλης μελέτης ΝΗΙS (National Health Interview Survey) μεταξύ του 1997 και του 2018.

Τα οφέλη ήταν ορατά ακόμα και σε όσους γυμνάζονταν μόνο το Σαββατοκύριακο
Τι αναφέρουν οι οδηγίες
Οι υπάρχουσες οδηγίες συστήνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας ως υψηλής έντασης φυσική άσκηση την εβδομάδα τα οποία πρέπει να κατανέμονται σε τουλάχιστον τρεις ημέρες μέσα στην εβδομάδα.
Τα τέσσερα μοτίβα φυσικής δραστηριότητας
Οι εθελοντές κατηγοριοποιήθηκαν με βάση τέσσερα μοτίβα φυσικής δραστηριότητας: άτομα που δεν ασκούνταν, άτομα που δεν ασκούνταν επαρκώς (ασκούνταν λιγότερο από 150 λεπτά την εβδομάδα), άτομα που ασκούνταν τα απαραίτητα 150 λεπτά ή και περισσότερα αλλά σε μια ή δύο το πολύ συνεδρίες και τέλος άτομα που ασκούνταν συστηματικά (μοίραζαν τα 150 ή περισσότερα λεπτά της φυσικής άσκησης σε τουλάχιστον τρεις συνεδρίες μέσα στην εβδομάδα).
Σημαντικά οφέλη υγείας
Όπως προέκυψε, τόσο τα άτομα που δεν ασκούνταν επαρκώς, όσο και εκείνοι που ασκούνταν μόνο δύο φορές την εβδομάδα καθώς και τα άτομα που ασκούνταν συστηματικά καρπώνονταν σημαντικά οφέλη υγείας – αντιμετώπιζαν μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από όλα τα αίτια καθώς και από καρδιαγγειακά αίτια σε σύγκριση με τα άτομα του… καναπέ.
Πιο προστατευμένοι όσοι ασκούνταν δύο φορές την εβδομάδα
Συγκεκριμένα οι ασθενείς με διαβήτη που γυμνάζονταν δύο φορές την εβδομάδα εμφάνιζαν μειωμένο κατά 21% κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια και κατά 33% κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια σε σύγκριση με εκείνους που δεν ασκούνταν καθόλου. Σε ό,τι αφορούσε τα άτομα που ασκούνταν τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, η μείωση του κινδύνου θανάτου από όλα τα αίτια ήταν 17% και του καρδιαγγειακού θανάτου 19%. Πρέπει τέλος να αναφερθεί ότι δεν κατεγράφησαν τόσο σημαντικές διαφορές μεταξύ των διαφορετικών ομάδων σε ό,τι αφορούσε τη μείωση του κινδύνου θανάτου από καρκίνο.
πηγή in.gr