Συνδέονται οι χρόνιες παθήσεις με τις υπερ-επεξεργασμένες τροφές; Ναι, σύμφωνα με νέα έκθεση, η οποία υποστηρίζει ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν και βασικό παράγοντα πίσω από την επιδημία παχυσαρκίας.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Nature Reviews Endocrinology, προέρχονται από την σύνοψη των υφιστάμενων ερευνών σχετικά με την πιθανή σύνδεση μεταξύ της παχυσαρκίας και των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, φαίνεται να υπάρχουν ενδείξεις ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να προωθούν την υπερκατανάλωση τροφής και να αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Προσθέτουν ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα ενδεχομένως να αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα απορροφά τα τρόφιμα, καθώς και τη σύνθεση και τη λειτουργία του εντερικού μικροβιόκοσμου.

Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα και χρόνιες παθήσεις

Προηγούμενες έρευνες έχουν εστιάσει στα προβλήματα που φαίνονται να συνδέονται με τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία φαίνεται να ξεπερνούν την αύξηση του βάρους.

Άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Preventive Medicine, ανέφερε ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να συνδέονται με περισσότερους από 120.000 θανάτους που θα μπορούσαν να αποφευχθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο.

Παλαιότερη έρευνα, δημοσιευμένη στο Lancet, επεσήμανε ότι η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και διαβήτη.

Επιπλέον μελέτη του 2024 πρότεινε μια πιθανή σύνδεση μεταξύ αυτών των τροφίμων και της γνωστικής εξασθένισης.

Πώς επηρεάζει την υγεία η παχυσαρκία;

Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι οι καρκίνοι που σχετίζονται με την παχυσαρκία φαίνεται να έχουν τριπλασιαστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Τα προκαταρκτικά ευρήματα, παρουσιάστηκαν στις 13 Ιουλίου στο ENDO 2025, την ετήσια συνάντηση της Ενδοκρινικής Εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας.

Η παχυσαρκία πρόκειται για μια σύνθετη νόσο, που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άλλων παθήσεων. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η ανάληψη δράσης κατά της παχυσαρκίας θα συμβάλει στη μείωση της παγκόσμιας επιβάρυνσης από άλλες χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.