Υπάρχουν κάποιες συνήθειες που αν τις υιοθετούσαμε σήμερα, ο μελλοντικός μας εαυτός θα μας ευγνωμονούσε! Ποιες είναι αυτές οι πράξεις που αφορούν στον τομέα της υγείας και της αυτοφροντίδας, που θα μας φέρουν πιο κοντά στην ευεξία και τη γενικότερη ευημερία;
Θα ευχαριστούσαμε κάποιον που θα φρόντιζε για εμάς από τώρα για να είμαστε ευχαριστημένοι στο μέλλον, έτσι δεν είναι; Θα μας άρεσε να μας φέρονται έτσι! Τότε γιατί να μη φερθούμε με τον ίδιο τρόπο και εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας; Αν καθημερινά προσπαθήσουμε να κάνουμε συγκεκριμένα πράγματα, τα οποία μας κάνουν καλό και στα οποία παραμείνουμε συνεπείς, τα αποτελέσματα στο μέλλον θα είναι θεαματικά.
Η προληπτική φροντίδα της υγείας δεν είναι κάτι που ακούμε πρώτη φορά ότι είναι σημαντικό, όμως η αλήθεια είναι ότι συχνά περιμένουμε μέχρι να στείλει το σώμα μας δυνατά σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά, για να ξεκινήσουμε να ξεκουραζόμαστε περισσότερο ή να βάλουμε την άσκηση στη ζωή μας.
Ποτέ όμως δεν είναι αργά για να ξεκινήσουμε μια ρουτίνα ευεξίας που ενσωματώνει προληπτικές πρακτικές, φροντίζοντας την υγεία μας, όχι μόνο για να νιώθουμε καλά σήμερα αλλά και για να συνεχιστεί αυτό και τον επόμενο μήνα, τον επόμενο χρόνο ή την επόμενη δεκαετία.
«Η καλύτερη στιγμή για να φυτέψεις ένα δέντρο ήταν πριν από 10 χρόνια. Η δεύτερη καλύτερη είναι τώρα.», λέει μία σοφή παροιμία. Αν αποφασίσετε ότι ήρθε η ώρα να νοιαστείτε λίγο περισσότερο για την ευεξία σας, παρακάτω είναι πέντε πρακτικές, που τόσο ο μελλοντικός όσο και ο τωρινός σας εαυτός θα εκτιμήσουν βαθύτατα.
Σημείωσε τις αγαπημένες προπονήσεις σου
Είναι πολύ πιθανόν, όσο και αν προσπαθούμε να ασκηθούμε, κάποια στιγμή να βαριόμαστε αφόρητα τις ίδιες προπονήσεις, με αποτέλεσμα να τις παραλείπουμε εντελώς. Όλοι ξέρουμε ότι η τακτική σωματική άσκηση κάνει καλό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πάντα εύκολο να διατηρήσουμε μια σταθερή ρουτίνα. Μπορεί το πρόβλημα, λοιπόν, να είναι ακόμη και η έλλειψη ποικιλίας.
Καταγράψτε, λοιπόν, όλες τις ασκήσεις που πραγματικά σας αρέσουν και βάλτε τις σε μία λίστα. Αυτή η «τράπεζα προπονήσεων» θα μπορούσε να περιλαμβάνει ασκήσεις χαμηλής, μέτριας και υψηλής έντασης, ώστε να μπορείτε να τις εναλλάσσετε μέσα στον χρόνο ανάλογα με τη διάθεση και την ενέργειά σας. Έτσι ίσως να δείτε την άσκηση σαν παιχνίδι και επιλογή και όχι σαν υποχρέωση.
Οργάνωσε τακτικά ραντεβού για προληπτικούς ελέγχους
Για να εξασφαλίσουμε ότι θα έχουμε έναν όσο το δυνατό πιο υγιεινό τρόπο ζωής, καλό είναι να παρακολουθούμε πραγματικά την υγεία μας και να κάνουμε προγραμματισμένους προληπτικούς ελέγχους. Οι πιο συνηθισμένοι είναι γενικός παθολογικός έλεγχος, εξετάσεις αίματος, μέτρηση πίεσης, προσυμπτωματικοί έλεγχοι για καρκίνο και εμβολιασμοί. Αυτοί οι έλεγχοι, όχι μόνο ανιχνεύουν πιθανά προβλήματα, αλλά βοηθούν και στην πρόληψή τους.
Ο καλύτερος τρόπος να παραμείνετε συνεπείς είναι να κλείνετε τα ραντεβού σας από νωρίς με τους γιατρούς σας και αν το να πηγαίνετε στον γιατρό σάς δυσαρεστεί ακόμη, παρότι είστε ενήλικες, μπορείτε να το συνδυάζετε με κάτι ευχάριστο πριν ή μετά.
Ευεξία σημαίνει ξεκούραση – Ποιοι είναι οι 7 τύποι
Ναι, ο ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία μας, αλλά δεν αρκεί πάντα για να ξεκουραστούμε πραγματικά. Αυτό εξηγεί γιατί, ακόμα και μετά από αρκετές ώρες ύπνου, μπορεί να νιώθουμε ακόμα κουρασμένοι.
Υπάρχουν 7 τρόποι να ξεκουραστείτε και μπορείτε να τους ακολουθήσετε έναν προς έναν. Αυτοί είναι:
- Σωματική ξεκούραση: Επαναφέρει την ενέργεια στο σώμα. Μπορεί να είναι ο ύπνος, ένας υπνάκος όταν το χρειαζόμαστε, αλλά και διατάσεις αντί για έντονη άσκηση ή ακόμα και ένα μασάζ για να χαλαρώσουν οι μύες.
- Εγκεφαλική ξεκούραση: Δίνει στο μυαλό ένα διάλειμμα. Προγραμματίστε παύσεις από απαιτητικές πνευματικές εργασίες και επιλέξτε δραστηριότητες χωρίς πίεση, όπως το να διπλώνετε ρούχα, να διαβάζετε, να ακούτε ένα podcast ή να γράφετε σε ημερολόγιο.
- Συναισθηματική ξεκούραση: Δημιουργεί χώρο για να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας. Μιλήστε με έναν φίλο ή θεραπευτή αντί να τα καταπιέζετε, πείτε «όχι» σε φορτισμένες δραστηριότητες, βάλτε όρια με άτομα που σας εξαντλούν συναισθηματικά και βάλτε το κινητό σας σε λειτουργία «μην ενοχλείτε» για λίγη απομόνωση.
- Κοινωνική ξεκούραση: Αναπληρώνει την κοινωνική σας «μπαταρία». Σημαίνει να μειώσετε τις δραστηριότητες μέσα στην εβδομάδα και να περιορίσετε τον χρόνο που περνάτε με άτομα που σας απορροφούν την ενέργεια.
- Αισθητηριακή ξεκούραση: Ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο ερεθίσματα, οπότε χρειαζόμαστε διαλείμματα από την τεχνολογία και δραστηριότητες που μας γαληνεύουν. Πηγαίνετε βόλτες στη φύση ή περάστε ήρεμο χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα.
- Δημιουργική ξεκούραση: Ιδανική για όσους δουλεύουν με τη φαντασία ή την επίλυση προβλημάτων. Μπορεί να περιλαμβάνει διαλείμματα από δημιουργικές απαιτήσεις, αντικαθιστώντας τις με χόμπι απλώς για διασκέδαση (π.χ. πλέξιμο, μαγείρεμα, ζωγραφική) ή επισκέψεις σε μέρη που εμπνέουν όπως ένα μουσείο ή η θέα της θάλασσας.
- Πνευματική ξεκούραση: Είναι ο χρόνος που αφιερώνουμε για να συνδεθούμε με έναν σκοπό που έχει σημασία για μας ή για να απολαύσουμε απλώς το μεγαλείο της φυσικής ομορφιάς γύρω μας.
Εξερεύνησε mindful χόμπι που σε κρατούν μακριά από την οθόνη
Ένας παράγοντας που έχει συσχετιστεί με την επιδείνωση της ψυχικής μας υγείας είναι η υπερβολική χρήση της τεχνολογίας. Επειδή η προληπτική φροντίδα της υγείας περιλαμβάνει και την ψυχική ευεξία, πρέπει να φροντίζουμε το μυαλό μας όσο και το σώμα μας. Τα χόμπι μακριά από τις οθόνες βοηθούν σημαντικά σε αυτό. Μειώνουν το άγχος, ενισχύουν τη δημιουργικότητα και μας προσφέρουν δυνατότητα για έκφραση και ανανέωση.
Καθιέρωσε μια θρεπτική skincare ρουτίνα για ευεξία
Όταν νιώθουμε όμορφες/οι, αισθανόμαστε ίσως λίγο μεγαλύτερη ευεξία, γι’ αυτό μια σωστή ρουτίνα περιποίησης προσώπου θα μπορούσε να είναι μέρος της προληπτικής μας φροντίδας. Μια skincare ρουτίνα με ενυδατικές κρέμες, αναζωογονητικούς ορούς και αντηλιακή προστασία μπορεί να προλάβει μελλοντικά προβλήματα στο δέρμα, όπως πρόωρη γήρανση, βλάβες από τον ήλιο ή σπυράκια.