Η γήρανση είναι μια φυσική διαδικασία που αφορά όλους μας, όμως ο τρόπος ζωής μας και, φυσικά, η διατροφή μας, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής μας στην τρίτη ηλικία.
Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η υγιεινή διατροφή δεν βοηθά μόνο στην πρόληψη μεμονωμένων ασθενειών, αλλά μπορεί να επιβραδύνει τη συνολική διαδικασία της γήρανσης και τη συσσώρευση χρόνιων ασθενειών.
Με ποιο τρόπο η διατροφή επηρεάζει τη γήρανση;
Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Έρευνας Γήρανσης του Karolinska Institutet στη Σουηδία, έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι που ακολουθούν μια ισχυρά διαρθρωμένη διατροφή έχουν καλύτερη υγεία και αναπτύσσουν χρόνιες ασθένειες πιο αργά στη ζωή τους.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα που είχαν υγιεινές διατροφικές συνήθειες, όπως η Μεσογειακή Διατροφή ή η δίαιτα MIND για την προστασία του εγκεφάλου, παρουσίασαν λιγότερα καρδιοαγγειακά προβλήματα, κατάθλιψη και διαταραχές του εγκεφάλου (όπως η άνοια), σε σύγκριση με εκείνους που ακολουθούσαν διατροφές υψηλές σε επεξεργασμένα τρόφιμα και ζάχαρη.
Η σχέση μεταξύ φλεγμονής και γήρανσης
Η φλεγμονή είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που συνδέονται με τις χρόνιες ασθένειες στους ηλικιωμένους. Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας μπορεί να αναπτύξει χαμηλού επιπέδου χρόνια φλεγμονή, γνωστή ως “inflammaging”. Αυτή η φλεγμονή συνδέεται με μια σειρά από παθήσεις, όπως η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης και η κατάθλιψη. Ευτυχώς, η διατροφή έχει τη δυνατότητα να μειώσει την ένταση αυτής της φλεγμονής.
Η κατανάλωση περισσότερων φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης και υγιεινών λιπών, όπως το ελαιόλαδο και το ψάρι, μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή. Αντίθετα, η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, όπως τα κρέατα, τα γλυκά και τα ζαχαρούχα ποτά, μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.
Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της διατροφής για την υγεία μας
Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο όχι μόνο στην καρδιοαγγειακή αλλά και στην ψυχική υγεία. Επιπλέον, η υγιεινή διατροφή βοηθά στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας του οργανισμού, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας, στη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην πρόληψη διαταραχών όπως η οστεοπόρωση και η αρθρίτιδα.
Δεν είναι ποτέ αργά! Οι έρευνες δείχνουν ότι ακόμα και μικρές βελτιώσεις στη διατροφή μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην υγεία και την ποιότητα ζωής σας. Συγκεκριμένα, ορισμένα από τα οφέλη της υγιεινής διατροφής ήταν πιο έντονα στις γυναίκες και στους ηλικιωμένους συμμετέχοντες: σε αυτούς ηλικίας 78 ετών και άνω.
Μια ισχυρή, θρεπτική διατροφή μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε πιο υγιεινά, με λιγότερες ασθένειες και περισσότερη ενέργεια.