Μια ιταλική μελέτη μόλις αποκάλυψε τις καλύτερες πηγές τροφίμων για τα προβιοτικά, αυτές τις πολύτιμες ίνες που τρέφουν τη μικροχλωρίδα μας. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Απλά καθημερινά προϊόντα μπορούν να μεταμορφώσουν την πέψη μας… αρκεί να τα καταναλώνουμε σε επαρκείς ποσότητες.

Συχνά μιλάμε για τα προβιοτικά, τα «καλά» βακτήρια που ζουν στο έντερο μας. Όμως, σπανιότερα αναφερόμαστε στα πρεβιοτικά, τις συγκεκριμένες ίνες που χρησιμεύουν ως τροφή για τα ωφέλιμα βακτήρια της μικροχλωρίδας μας. Με άλλα λόγια, χωρίς πρεβιοτικά, τα προβιοτικά δεν μπορούν να αναπτυχθούν. Το αποτέλεσμα: μια μικροχλωρίδα που είναι εκτός ισορροπίας, προβλήματα πέψης, μειωμένη ζωτικότητα και μερικές φορές πολλά περισσότερα.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutriments, μια ομάδα Ιταλών ερευνητών ανέλαβε δύο βασικές αποστολές: να εντοπίσει τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρεβιοτικά και να εκτιμήσει πόσα από αυτά καταναλώνουμε πραγματικά καθημερινά.

Πρεβιοτικά: Τα κλειδιά για μια υγιή πέψη και μικροβίωμα

Οι ερευνητές λοιπόν, ανέλυσαν 35 συνηθισμένα τρόφιμα: φρούτα, δημητριακά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, προϊόντα σόγιας κλπ. Χρησιμοποίησαν μια προηγμένη μέθοδο για να μετρήσουν την περιεκτικότητα κάθε τροφίμου σε FOS (φρουκτοολιγοσακχαρίτες) και GOS (γαλακτοολιγοσακχαρίτες), δύο τύπους πρεβιοτικών που θεωρούνται ότι προάγουν τα bifidobacteria και τα lactobacilli.

Αυτα είναι δύο τύποι προβιοτικών βακτηρίων που βρίσκονται φυσικά στο έντερο μας και είναι πολύ σημαντικά για την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος, βοηθούν στην ισορροπία της εντερικής χλωρίδας και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αυτά τα συστατικά έχουν αποδεδειγμένο ευεργετικό αποτέλεσμα στην ακεραιότητα του εντερικού τοιχώματος, τον μεταβολισμό, την απορρόφηση των μετάλλων και ενδέχεται να παίξουν ρόλο στην πρόληψη ορισμένων καρκίνων του πεπτικού συστήματος, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Ποια είναι τα καλύτερα τρόφιμα για να θρέψετε το μικροβίωμά σας;

  • Δημητριακά: Ο μεγάλος νικητής είναι το πίτουρο σιταριού, με εξαιρετικά υψηλά επίπεδα FOS, και ακολουθεί η πλήρης σίκαλη.
  • Φρούτα και ξηροί καρποί: Τα σμέουρα και τα μπλε μούρα περιέχουν ενδιαφέροντα ποσά πρεβιοτικών. Τα αποξηραμένα σταφύλια και οι αποξηραμένοι ξηροί καρποί προσφέρουν περισσότερα GOS.
  • Όσπρια: Ειδικά τα προϊόντα από ψημένη ή αποξηραμένη σόγια αποτελούν καλές πηγές πρεβιοτικών. Σημειώστε ότι το raffinose, ένα GOS που βρίσκεται άφθονο στη σόγια, μεταβολίζεται ιδιαίτερα καλά από τα εντερικά βακτήρια. Ακόμα και οι μικρές ποσότητες έχουν θετική επίδραση στη μικροχλωρίδα, υπενθυμίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Ένα σοβαρό έλλειμμα σε πρεβιοτικά στις διατροφές μας

Στο δεύτερο μέρος της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν τη διατροφή 100 συμμετεχόντων σε μια μελέτη για τον καρκίνο του παχέος εντέρου που διεξήχθη στην Ιταλία. Το αποτέλεσμα; Η μέση ημερήσια πρόσληψη ήταν μόλις 0,6 γραμμάρια την ημέρα, δηλαδή σχεδόν 10 φορές λιγότερο από τις σημερινές συστάσεις (περίπου 5 έως 10 γρ./ημέρα σύμφωνα με τους ειδικούς). Αυτά τα επίπεδα είναι σαφώς ανεπαρκή για να προκαλέσουν σημαντικά μεταβολικά ή ανοσοποιητικά οφέλη», προειδοποιούν οι ερευνητές.

Η λύση είναι σαφής: η προσθήκη αυτών των τροφίμων στη διατροφή σας είναι το κλειδί για μια ισχυρή εντερική χλωρίδα, και συνεπώς, για καλύτερη υγεία.

Η υγιής μικροχλωρίδα είναι θεμέλιος λίθος για μια ισχυρή άμυνα του οργανισμού και για καλή πέψη. Τα πρεβιοτικά είναι τα «καύσιμα» που βοηθούν τα προβιοτικά να αναπτυχθούν και να λειτουργήσουν σωστά.