Ριγκατόνι με κολοκυθάκι, προσούτο και βασιλικό
Μια υγιεινή και ελαφριά πρόταση για τις ζεστές ημέρες του Σεπτεμβρίου που δίνουν παράταση στο καλοκαίρι μας.

Υλικά
• 250 γρ. ριγκατόνι ή πένες
• 2 μέτρια κολοκυθάκια
σε λεπτές φέτες ή λωρίδες
• 4 φέτες προσούτο χοντροκομμένες
• 3 κ.σ. ελαιόλαδο
• 1 σκελίδα σκόρδο κομμένη στα δύο (προαιρετικά)
• 2-3 κ.σ. παρμεζάνα (ή πεκορίνο) τριμμένη
• Αλάτι
• Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
• Φύλλα φρέσκου βασιλικού
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Βράζουμε τα ριγκατόνι σε άφθονο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους, μέχρι να γίνουν al dente. Κρατάμε λίγο από το νερό τους και τα στραγγίζουμε.
Βήμα 2ο
Ζεσταίνουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρώς το σκόρδο να βγάλει το άρωμά του. Το αφαιρούμε προτού καεί. Ρίχνουμε τα κολοκυθάκια και τα σοτάρουμε για 6-8 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν. Αλατοπιπερώνουμε.
Βήμα 3ο
Προσθέτουμε στο τηγάνι το χοντροκομμένο προσούτο και το αφήνουμε για 1-2 λεπτά, να γίνει τραγανό αλλά να μη στεγνώσει.
Βήμα 4ο
Ρίχνουμε τα ριγκατόνι και ανακατεύουμε καλά. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε λίγο από το νερό των ζυμαρικών.
Βήμα 5ο
Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί (παρμεζάνα ή πεκορίνο) και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε γαρνίροντας με φύλλα βασιλικού.