Φανταστείτε ένα συστατικό που προσφέρει εξαιρετικά οφέλη για την καρδιά και το πεπτικό σύστημα, και παράλληλα αποτελεί βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής. Τα όσπρια, και ειδικά οι φακές, είναι ανάμεσα στις πιο θρεπτικές τροφές, καθώς είναι πλούσιες σε φυτικές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο, φολικό οξύ και αντιοξειδωτικά. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για την υποστήριξη της εύρυθμης καρδιακής λειτουργίας και τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Εάν λοιπόν επιθυμείτε να ενισχύσετε την καρδιαγγειακή σας υγεία και να προάγετε την ευεξία του οργανισμού σας, οι φακές αποτελούν την ιδανική επιλογή, ανεξαρτήτως εποχής.
Γιατί οι φακές είναι σημαντικές για την καρδιά μας;
Όλοι γνωρίζουμε ότι η υγιεινή διατροφή είναι το κλειδί για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς. Όμως, ίσως δεν γνωρίζετε ότι οι φακές προσφέρουν εξαιρετικά οφέλη για την καρδιά, ενώ είναι και εξαιρετικά εύκολο να τις ενσωματώσετε στις καθημερινές σας συνταγές. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι φακές είναι πλούσιες σε φυτικές πρωτεΐνες που είναι ιδανικές για εκείνους που θέλουν να μειώσουν την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών—ένα από τα κύρια αίτια αύξησης της χοληστερόλης LDL (κακής χοληστερόλης), που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων.
Επίσης, οι φακές είναι μια από τις καλύτερες πηγές σιδήρου, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο για τους ανθρώπους που ακολουθούν μια φυτική διατροφή. Ενώ περιέχουν, κάλιο και μαγνήσιο, δύο ηλεκτρολύτες που παίζουν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της υγιούς αρτηριακής πίεσης και στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Αυτά τα δύο συστατικά βοηθούν το σώμα να εξουδετερώσει την περίσσεια νατρίου και να διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, αποτρέποντας έτσι την αύξηση της πίεσης.
Επιπλέον, οι φακές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων και ενισχύουν την υγεία του πεπτικού συστήματος. Ειδικά, η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο για εκφυλιστικές ασθένειες, ενώ συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην αποφυγή της δυσκοιλιότητας.
Πώς να ενσωματώσετε τις φακές στη διατροφή σας