Κατά την διάρκεια της ημέρας αφιερώνουμε αρκετό χρόνο για να αποφασίσουμε τι θα φάμε… Τι γίνεται όμως, με το φαγητό πριν τον ύπνο; Ενώ συχνά δεν το σκεφτόμαστε, ένα βραδινό σνακ μπορεί να κάνει πολλά για την υγεία μας. Δεν περιορίζει απλώς την πείνα, μπορεί να ενισχύσει την γνωστική λειτουργία, υποστηρίζοντας την εγκεφαλική λειτουργία όσο κοιμόμαστε.
Ο κατάλληλος συνδυασμός τροφών είναι το κλειδί: Τα σφιχτά βραστά αυγά και τα αμύγδαλα προσφέρουν μια σειρά από θρεπτικά συστατικά που προάγουν τον ύπνο και υποστηρίζουν τη γνωστική υγεία.
Το βραδινό σνακ που…
…Συμβάλλει στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα
Η κατανάλωση ζαχαρούχων σνακ πριν τον ύπνο μπορεί να προκαλέσει απότομες διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα, διαταράσσοντας τον κύκλο του ύπνου. Ωστόσο, ένα βραστό αυγό και λίγα αμύγδαλα αποτελούν μια πιο ισορροπημένη λύση.
Αυτός ο συνδυασμός είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες και καλά λιπαρά, ενώ οι φυτικές ίνες από τα αμύγδαλα επιβραδύνουν την πέψη, αποτρέποντας τις απότομες αυξήσεις ή μειώσεις του σακχάρου στο αίμα. Αυτή η σταθερή ισορροπία υποστηρίζει τον βαθύ και αναζωογονητικό ύπνο, ο οποίος είναι απαραίτητος για την αποκατάσταση του εγκεφάλου.
…Προσφέρει χολίνη
Τα αυγά είναι μία από τις καλύτερες φυσικές πηγές χολίνης, ενός θρεπτικού συστατικού που παίζει κομβικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου. Η χολίνη είναι απαραίτητη για την παραγωγή ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που είναι υπεύθυνος για τη μνήμη, τη μάθηση και τη γνωστική λειτουργία συνολικά.
Αυτό καθιστά τα αυγά μια εξαιρετική επιλογή για την υποστήριξη της εγκεφαλικής δραστηριότητας, ειδικά κατά τη διάρκεια του ύπνου, όταν ο εγκέφαλος «ξεκουράζεται».
…Προάγει την χαλάρωση
Ο ύπνος είναι δυσεύρετος στις μέρες μας. Για να καταφέρετε αποκοιμηθείτε, το νευρικό σας σύστημα πρέπει πρώτα να χαλαρώσει – εκεί βοηθούν τα αμύγδαλα. Περιέχουν μαγνήσιο, που συμβάλλει στην καταπράυνση του νευρικού συστήματος και προάγει τη χαλάρωση για καλύτερο ύπνο.
Το μαγνήσιο βοηθά επίσης στη ρύθμιση του νευροδιαβιβαστή GABA, ο οποίος έχει ηρεμιστική δράση και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες.
…Υποστηρίζει την δομή του εγκεφάλου
Γνωρίζατε ότι ο εγκέφαλος αποτελείται από περίπου 60% λίπος; Τα λιπαρά που βρίσκονται τόσο στα αυγά όσο και στα αμύγδαλα, είναι ένα κρίσιμο συστατικό της δομής και της λειτουργίας του εγκεφάλου. Αυτά τα λιπαρά είναι απαραίτητα για την οικοδόμηση και τη διατήρηση των μεμβρανών των εγκεφαλικών κυττάρων, εξασφαλίζοντας ότι η επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων είναι γρήγορη και αποτελεσματική.
Εκτός από τα λιπαρά, οι πρωτεΐνες που περιέχονται τόσο στα αυγά όσο και στα αμύγδαλα παρέχουν αμινοξέα, τα οποία είναι τα δομικά στοιχεία των νευροδιαβιβαστών, που είναι απαραίτητοι για τη ρύθμιση της διάθεσης, τη συγκέντρωση και τη μνήμη.