Νέα έρευνα επισημαίνει ότι σημαντική ανακούφιση από την ψωρίαση μπορεί να επιτευχθεί στο… τραπέζι. Τι εννοούμε με αυτό; Επιστήμονες αναφέρουν ότι η μεσογειακή διατροφή θα μπορούσε να συμβάλλει στη βελτίωση των συμπτωμάτων της νόσου, αλλά και γενικότερα της ποιότητας ζωής και της υγείας γενικά. Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν τις ολοένα αυξανόμενες ενδείξεις ότι η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση χρόνιων φλεγμονωδών παθήσεων.

Η μεσογειακή διατροφή μειώνει τη φλεγμονή

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ramón y Cajal στη Μαδρίτη και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Dermatology, εξέτασε εάν η μεσογειακή διατροφή θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση της σοβαρότητας της ψωρίασης σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια μορφή της νόσου, όπως είχαν προτείνει προηγούμενες παρατηρητικές μελέτες.

Υπολογίζεται ότι 125 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από την πάθηση, με περίπου οκτώ εκατομμύρια από αυτούς να είναι Αμερικανοί. Η μεσογειακή διατροφή είναι γνωστή για τα αντιφλεγμονώδη και καρδιο-μεταβολικά της οφέλη, ωστόσο ελάχιστες κλινικές μελέτες έχουν εξετάσει πώς μπορεί να ωφελήσει άτομα που έχουν ψωρίαση.

Οι ερευνητές θεώρησαν ότι η διατροφή αυτή, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως β-καροτένιο, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, καθώς και σε πολυφαινόλες, θα μπορούσε να μειώσει το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή σε όσους αντιμετωπίζουν την συγκεκριμένη πάθηση.

Στην παρούσα μελέτη, συμμετείχαν 38 άτομα μέση ηλικία τα 46 έτη, με ήπια έως μέτρια συμπτώματα ψωρίασης, στο πλαίσιο μίας κλινικής δοκιμής 16 εβδομάδων. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία ακολούθησε πρόγραμμα μεσογειακής διατροφής με καθοδήγηση διαιτολόγου και επιπλέον κατανάλωση ελαιόλαδου, ενώ η άλλη ακολούθησε μια χαμηλή σε λιπαρά διατροφή.

Στο τέλος των 16 εβδομάδων, οι 38 συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν για τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων αλλά και για δευτερεύουσες παραμέτρους, όπως η τήρηση της διατροφής, οι μεταβολικοί δείκτες, τα επίπεδα φλεγμονής και οι αναφορές των ίδιων για την υγεία τους.

Βελτίωση των συμπτωμάτων

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι 19 συμμετέχοντες που ακολούθησαν τη μεσογειακή διατροφή φάνηκαν να έχουν κατά μέσο όρο μείωση 3,4 μονάδων σε σχετική κλίμακα για τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της ψωρίασης, ενώ στην ομάδα ελέγχου σχεδόν δεν υπήρξε καμία αλλαγή.

Επιπλέον 9 στους 19 συμμετέχοντες, δηλαδή το 47,4%, στη «μεσογειακή» ομάδα παρουσίασαν βελτίωση κατά 75% στη σοβαρότητα της ψωρίασης μέσα σε 16 εβδομάδες.

Η ομάδα αυτή εμφάνισε επίσης σημαντική μείωση στη γλυκοζυλιωμένη, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι η ψωρίαση συνδέεται με καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2. Επίσης, οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν την μεσογειακή διατροφή ανέφεραν καλύτερο ύπνο, μειωμένο άγχος και βελτιωμένη συνολική ποιότητα ζωής.

Μεσογειακή διατροφή και οφέλη

Οι ερευνητές σημείωσαν πως αυτή η κλινική δοκιμή έδειξε ότι μια παρέμβαση μεσογειακής διατροφής 16 εβδομάδων φάνηκε να βελτιώνει τη σοβαρότητα της ψωρίασης σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια συμπτώματα που λάμβαναν σταθερή τοπική θεραπεία. Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι η μεσογειακή διατροφή θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη συμπληρωματικά για τη διαχείριση της νόσου.

Αν και η συγκεκριμένη μελέτη δεν περιγράφει αναλυτικά το διατροφικό πρόγραμμα, η μεσογειακή δίαιτα αποτελείται κυρίως από φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής άλεσης, ελαιόλαδο και ψάρια, τα οποία είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Είναι δε ήδη γνωστό, ότι προσφέρει πληθώρα οφελών για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης ακόμη και της βελτίωσης της εγκεφαλικής λειτουργίας.