Πράσα με τυρί στον φούρνο
Ένας δημιουργικός τρόπος να απολαύσετε τα πράσα και να έχετε ένα ωραίο κυρίως πιάτο, που θα αγαπήσει όλη η οικογένεια.
Υλικά
-
4 λεπτά πράσα (περίπου 575 γρ. συνολικά)
-
20 γρ. βούτυρο, συν λίγο επιπλέον για το άλειμμα του ταψιού
-
20 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
200 ml γάλα
-
1 κ.γ. μουστάρδα
-
100 γρ. τυρί τριμμένο
-
2 κ.σ. αποξηραμένη λευκή φρυγανιά, προαιρετικά
-
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Προθέρμανε το φούρνο στους 220°C/200°C στον αέρα. Αλείψτε ένα ρηχό πυρίμαχο σκεύος χωρητικότητας περίπου 1 λίτρου με ελαιόλαδο.
Βήμα 2ο
Βάλε νερό να βράσει σε μια μεσαία κατσαρόλα (να την γεμίσεις περίπου στο 1/3). Καθάρισε τα πράσα αφαιρώντας τυχόν σκληρά ή φθαρμένα εξωτερικά φύλλα. Κόψε τα άκρα, κρατώντας όλο το λευκό μέρος και λίγο από το πράσινο.
Βήμα 3ο
Κόψε τα πράσα σε κομμάτια μήκους περίπου 3 εκ. και ρίξ’ τα στο βραστό νερό. Άφησέ τα να βράσουν για 5 λεπτά, ανάλογα με το πάχος, ή μέχρι να μαλακώσουν. Είναι έτοιμα όταν η μύτη ενός μαχαιριού τα διαπερνά εύκολα. Σούρωσέ τα σε σουρωτήρι πάνω από ένα μεγάλο μπολ και κράτησε το νερό του βρασμού.
Βήμα 4ο
Φτιάξε τη σάλτσα. Βάλε ξανά την άδεια κατσαρόλα στη φωτιά, πρόσθεσε βούτυρο και άφησέ το να λιώσει απαλά. Ρίξε το αλεύρι και ανακάτεψε για 10-15 δευτερόλεπτα. Πρόσθεσε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας ή χτυπώντας με σύρμα για να μη σβολιάσει. Έπειτα ρίξε μία κουτάλα (περίπου 100 ml) από το νερό που φύλαξες. Συνέχισε να ανακατεύεις μέχρι να έχεις λεία, κρεμώδη σάλτσα.
Βήμα 5ο
Πρόσθεσε τη μουστάρδα, το μισό τυρί και αλατοπιπέρωσε γενναιόδωρα. Άφησε να σιγοβράσει 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
Βήμα 6ο
Άπλωσε τα πράσα στο πυρίμαχο σκεύος που έχει αλείψει με ελαιόλαδο και ρίξε τη σάλτσα από πάνω. Ανακάτεψε το υπόλοιπο τυρί με τη φρυγανιά (αν χρησιμοποιείς) και πασπάλισε από πάνω.
Βήμα 7ο
Ψήσε για 12-15 λεπτά, ή μέχρι να πάρει χρυσοκόκκινο χρώμα και να κάνει φουσκάλες η επιφάνεια.