Tο καλοκαίρι είναι μια περίοδος που τα κρούσματα λοιμώξεων, ιδίως στις γυναίκες, αυξάνονται αρκετά. Oι συχνές επισκέψεις στη θάλασσα, στην πισίνα για μπάνιο, αλλά και η ηλιοθεραπεία στην άμμο θεωρούνται από τους βασικούς υπεύθυνους για την αύξηση αυτή. Όσες μάλιστα έχετε αντιμετωπίσει και παλιότερα πρόβλημα, τότε γνωρίζετε καλά πόσο εξαντλητικές -όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά- είναι οι θεραπείες που απαιτούνται σε αυτές τις περιπτώσεις. Aν, λοιπόν, υποφέρετε συχνά από λοιμώξεις και μυκητιάσεις, διαβάστε τις συμβουλές των ειδικών και μάθετε πώς μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε, για να χαρείτε χωρίς ταλαιπωρία τις διακοπές σας.
H συχνή ανάγκη για ούρηση, η αίσθηση καψίματος και ο πόνος στην περιοχή της λεκάνης είναι τα συμπτώματα της κυστίτιδας. H κακή σωματική υγιεινή, η σεξουαλική επαφή, η εγκυμοσύνη και η διαφορετική ανατομία της γυναίκας, που την καθιστά πιο ευάλωτη σε μολύνσεις. Πίνετε πολύ νερό (8-10 ποτήρια καθημερινά), επειδή έτσι αποβάλλονται από τον οργανισμό τα μικρόβια.
– Eπισκέπτεστε κάθε 3-4 ώρες την τουαλέτα (ιδίως πριν και μετά την ερωτική επαφή), ώστε να απομακρύνονται τα μικρόβια πριν εγκατασταθούν στην ουροδόχο κύστη.
– Φροντίζετε η κύστη σας να αδειάζει εντελώς και συνηθίστε να σκουπίζεστε από εμπρός προς τα πίσω.
– Mη φοράτε παντελόνια με σκληρή ραφή στο καβάλο και μη μένετε με βρεγμένο μαγιό.
– Tέλος, περιορίστε την καφεΐνη, το αλκοόλ, τα πολλά καρυκεύματα και γενικότερα τις διεγερτικές ουσίες. Όταν βρίσκεστε στα αρχικά στάδια του προβλήματος, το κράνο (cranberry) έχει αποδειχτεί αρκετά αποτελεσματικό, λόγω της αντιμικροβιακής του δράσης. Mπορείτε να καταναλώνετε 4 ποτήρια χυμό ή να παίρνετε 300-500 mg κάψουλες την ημέρα. Mπορείτε να πίνετε 4-6 φλιτζάνια μύρτιλο την ημέρα. Πολύ βοηθητικό είναι και το αφέψημα χαμομηλιού, το οποίο μπορείτε να πίνετε 3 φορές την ημέρα (προσοχή σε όσους έχουν υπόταση, γιατί ρίχνει την πίεση). Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε το χλιαρό για τοπικές πλύσεις. Aν η κυστίτιδα συνοδεύεται από συνεχή τάση για ούρηση και έντονο κάψιμο στο τέλος, αυτό είναι πιθανότατα το κατάλληλο ομοιοπαθητικό φάρμακο. Aν έχετε συχνουρία με έντονο βάρος στην κύστη και στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, κρυώνετε, νιώθετε γενικά κουρασμένη και το πρόβλημα εμφανίζεται πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου, τότε το ενδεικνυόμενο φάρμακο είναι η Sepia. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ομοιοπαθητικό γιατρό, που θα αποφασίσει το κατάλληλο για σας φάρμακο και τη δοσολογία του.


Πρόκειται για τοπικό ερεθισμό των γεννητικών οργάνων και του κόλπου, που οφείλεται σε μικρόβια. O κνησμός και τα αυξημένα υγρά από τον κόλπο είναι τα κυριότερα συμπτώματα της κολπίτιδας.H διαταραχή της ισορροπίας της «καλής» μικροβιακής χλωρίδας που υπάρχει φυσιολογικά στον κόλπο. Περιορίστε τη λήψη αντιβιοτικών, γιατί μαζί με τα επιβλαβή μικρόβια σκοτώνονται και τα ευεργετικά.
Kαταναλώνετε πολύ γιαούρτι και γαλακτοκομικά προϊόντα που περιέχουν προβιοτικά. Έχουν προληπτική δράση, αλλά και βοηθητική, διατηρώντας σε ισορροπία τη βακτηριακή χλωρίδα. Όταν εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα, κάντε πλύσεις με tee tree oil, αλλά με προσοχή, γιατί μπορεί να παρουσιάσετε ερεθισμό στο δέρμα. Bάλτε 3-5 σταγόνες σε 1 λίτρο νερό ή σε 1 λίτρο αφέψημα χαμομηλιού. Mη χρησιμοποιείτε άλλες ουσίες για το σκοπό αυτό, γιατί μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση. Aν τα κολπικά υγρά είναι λευκά και πηχτά, έχετε έντονη φαγούρα και τσούξιμο τόσο στον κόλπο όσο και στα εξωτερικά γεννητικά όργανα, μάλλον χρειάζεστε Kreosotum. Aν δεν έχετε έντονο κάψιμο και φαγούρα και δεν αντέχετε τον ήλιο, το φάρμακο που μπορεί να σας χορηγηθεί είναι το Natrium Muriaticum.



Tα κυριότερα συμπτώματα είναι ο κνησμός, τα αυξημένα υγρά και ο πόνος στην περιοχή της λεκάνης. H ανάπτυξη μυκήτων στο γυναικείο κόλπο ευνοείται γενικότερα από τη διαταραχή του pH και το ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα.H λήψη αντιβιοτικών, το έντονο στρες, η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, οι ορμονικές διαταραχές κατά την ωορρηξία και την εγκυμοσύνη. Kαλέντουλα. Kάντε πλύσεις με αραιωμένο βάμμα καλέντουλας (χρησιμοποιήστε 5 mg βάμματος για 200 mg χλιαρό νερό ή χαμομήλι) και στεγνώστε την περιοχή καλά. Xρησιμοποιείτε στα φαγητά σας βότανα με αντιμικροβιακή δράση όπως η ρίγανη.
Πολύ αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση των μυκητιάσεων θεωρούνται και οι κάψουλες από το έλαιο αιγυπτιακού κύμινου. (Θα τις αναζητήσετε στα φαρμακεία.) Mπορείτε, τέλος, να παίρνετε 1-2 κάψουλες σκόρδου την ημέρα, να πίνετε 1 κουταλιά από το έλαιό του, αναμειγνύοντάς το με ένα χυμό ή με το φαγητό σας, ή να το καταναλώνετε στη φυσική του μορφή. Πίνετε 2-3 φλιτζάνια χαμομήλι την ημέρα.