Το καλοκαίρι εδώ και καιρό έχει συνδεθεί με το αδυνάτισμα κι όχι τυχαία. Αν και επιστημονικά δεν έχει ακόμα τεκμηριωθεί, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι η καλοκαιρινή περίοδος είναι πιο ιδανική για την απώλεια βάρους, μιας και οι στόχοι μας μπορούν να επιτευχθούν πιο εύκολα, πιο γρήγορα, με λιγότερο κόπο και ακολουθούμε την δίαιτα πιο ευχάριστα.

Γιατί το καλοκαίρι μας «αδυνατίζει»

Μερικοί από τους λόγους που το καλοκαίρι είναι πιο εύκολο να αδυνατίσουμε, περιλαμβάνουν:

Πίνετε πολύ περισσότερο νερό

Αμέτρητες μελέτες έχουν δείξει την συμβολή της ενυδάτωσης στην απώλεια βάρους και πόσο σημαντικό είναι να πίνετε νερό πριν κάθε σας γεύμα. Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού μας κάνουν να αναζητούμε συχνότερα νερό, οδηγώντας σε αίσθημα κορεσμού και κατανάλωση λιγότερης ποσότητας φαγητού.

Η ζέστη «κόβει» την όρεξη

Η ζέστη μπορεί να μειώσει την όρεξή σας και ειδικά για λιπαρές τροφές, που είναι βαριές για το στομάχι, γεμάτες «κενές» θερμίδες και προκαλούν άβολο φούσκωμα. Αντ’αυτού έχουμε την τάση να επιλέγουμε πιο δροσερές τροφές, που ακόμα και αν πρόκειται για παγωτό, μπορούμε εύκολα να το φτιάξουμε στο σπίτι ή να απολαύσουμε ένα σορμπέ, με αρκετά λιγότερες θερμίδες.

Ανεβασμένη διάθεση

Οι μεγαλύτερες μέρες και οι ατελείωτες βουτιές φτιάχνουν σημαντικά την διάθεσή μας στο καλοκαίρι και έτσι δεν αναζητάμε τα αγαπημένα μας comfort foods με την ίδια συχνότητα που συμβαίνει τις κρύες μέρες του χειμώνα.

Μάλιστα, έρευνα του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ αναφέρει ότι το 27% των συμμετεχόντων ανέφερε υπερφαγία κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τους πιο καταθλιπτικούς μήνες του χρόνου.

Πιο γευστικά φρούτα

Ειδικά τα φρούτα του καλοκαιριού, όπως το καρπούζι και το πεπόνι, όχι μόνο σας ενυδατώνουν αλλά προάγουν και το αίσθημα κορεσμού, διατηρώντας σας χορτάτους για περισσότερο, χαρίζοντάς σας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και ελάχιστες θερμίδες. Η πληθώρα από αγγούρια, πιπεριές και ντομάτες από την άλλη κάνουν τα γεύματα με σαλάτες πιο εύκολα.

Χάνουμε τα περιττά κιλά και το… φούσκωμα

Θέλετε να χάσετε βάρος χωρίς να πεινάτε συνέχεια και χωρίς να χρειάζεται να περιμένετε ώρες ανάμεσα στα γεύματα; Αν ναι, τότε αυτή είναι η δίαιτα που σας ταιριάζει. Θα απολαμβάνετε 6 υγιεινά, νόστιμα και χορταστικά γεύματα και το καλύτερο; Κανένα φαγητό δεν απαγορεύεται. Ακόμα και η σοκολάτα και τα γλυκά υπάρχουν στο μενού.

Η δίαιτα

08.00 Πρωινό
11.00 Δεκατιανό
14.00 Μεσημεριανό
17.00 Απογευματινό
19.30 Δείπνο
22.00 Βραδινό σνακ
Το παραπάνω ωρολόγιο πρόγραμμα αποτελεί ένα καλό ενδεικτικό πλάνο για να γνωρίζετε πώς περίπου να κατανέμετε τα γεύματά σας στη διάρκεια της ημέρας. Ίσως χρειαστεί να το προσαρμόσετε, ώστε να σας βολεύει καλύτερα ανάλογα με τις υποχρεώσεις που έχετε.

Οι επτά  διαφορετικές προτάσεις για πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό, δείπνο και βραδινό σνακ, που μπορείτε να συνδυάσετε όπως θέλετε στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα.

Πρωινό

1) 5 αποξηραμένα βερίκοκα, 1 χούφτα ανάλατα (ξεφλουδισμένα, λευκά) αμύγδαλα, που θα τα προσθέσετε μέσα σε ένα γιαούρτι με 2% λιπαρά.
2) 1 φλιτζάνι γάλα με χαμηλά λιπαρά, 3 κουταλιές βρόμης και 6 μέτριες φράουλες.
3) 2 φρυγανιές ολικής άλεσης, 1 κουταλάκι μαργαρίνη και 1 αχλάδι ή ροδάκινο.
4) 1 ομελέτα (σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι) με 2 αυγά, 1 φέτα τυρί του τοστ με χαμηλά λιπαρά και.
4 μέτρια λευκά μανιτάρια (κομμένα σε μικρά κομμάτια).
5) Το χυμό από 2 πορτοκάλια, 2 φρυγανιές ολικής άλεσης και 25 γρ. τυρί τύπου cottage.
6) 1 φλιτζάνι γάλα με χαμηλά λιπαρά και 50 γρ. δημητριακά ολικής άλεσης ή 40 γρ. μούσλι.
7) 1 φέτα ψωμί του τοστ με 1 φέτα τυρί του τοστ ή 1 λεπτή φέτα μοτσαρέλα (25 γρ.) και 1 φέτα γαλοπούλα.

Δεκατιανό

1) 2 ρυζογκοφρέτες, τις οποίες μπορούμε να τις αλείψουμε με το 1/4 από 1 αβοκάντο ή με 1 κουταλάκι φυτική μαργαρίνη.
2) 1 φρούτο εποχής και 30 γρ. κίτρινο τυρί με χαμηλά λιπαρά.
3) 5 καρύδια ή 8 αμύγδαλα ή 8 φουντούκια ή 8 φιστίκια Αιγίνης.
4) 1 μπάρα δημητριακών.
5) 1 γιαούρτι (2% λιπαρά) με 6 μέτριες φράουλες ή 10 σταφίδες ή 10 cranberries (κόκκινα μύρτιλλα).
6) 1 μήλο ή 1 αχλάδι, ψημένο στο φούρνο με 1 κουταλάκι μαύρη ζάχαρη ή μέλι και κανέλα.
7) 2 μεγάλα κράκερ με 25 γρ. τυρί τύπου cottage.

Γεύμα

1) 1 χωριάτικη σαλάτα με ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι, 10 ελιές και 30 γρ. τυρί φέτα με χαμηλά λιπαρά.
2) 120 γρ. ψητό ή βραστό στήθος κοτόπουλου, 1 μεγάλη πράσινη σαλάτα (π.χ. μαρούλι, λάχανο-καρότο, χόρτα) και 1/2 κούπα ρύζι.
3) 1 ομελέτα με 2 αυγά και διάφορα λαχανικά (κρεμμύδι, πιπεριές, κολοκυθάκια, μανιτάρια), ψημένη σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι, και 2 φρυγανιές ολικής άλεσης ή 1 φέτα ψωμί.
4) 1 μικρή μερίδα μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας και 1 κουταλιά τριμμένο κίτρινο τυρί με χαμηλά λιπαρά και 1 πράσινη σαλάτα.
5) 1 ψωμάκι για σάντουιτς (κατά προτίμηση ολικής άλεσης), μέσα στο οποίο θα βάλετε 1 κουταλάκι ελαιόλαδο, 1/2 ντομάτα κομμένη σε φέτες, 1 φέτα γαλοπούλα και 1 φέτα τυρί του τοστ με χαμηλά λιπαρά.
6) 1 χάμπουργκερ μέτριου μεγέθους (χωρίς τυρί και σος, αλλά μόνο με μπιφτέκι, λαχανικά, π.χ. ντομάτα, κρεμμύδι, και 1 κουταλάκι κέτσαπ ή μουστάρδα) και 1 πράσινη σαλάτα.
7) 1 τοστ (με 1 φέτα τυρί με χαμηλά λιπαρά και 1 φέτα γαλοπούλα), 1 βραστό αυγό και 1 μεγάλη πράσινη σαλάτα (π.χ. μαρούλι, λάχανο-καρότο, χόρτα).

Απογευματινό

1) 3 κομματάκια σοκολάτα.
2) 1 μπάρα δημητριακών.
3) 2 μπισκότα χωρίς ζάχαρη.
4) 1 μέτριο φρούτο.
5) 1 λεπτή φέτα σπιτικό κέικ.
6) 1 μικρό μπολ κρέμα αραβοσίτου βανίλια.
7) 1 ροδάκινο κομπόστα.

Δείπνο

1) 1 σαλάτα του Καίσαρα, με τη μισή όμως ποσότητα σος και παρμεζάνας από αυτήν που συνήθως περιέχει.
2) 1 μέτρια μερίδα μακαρόνια με κιμά και 1 μικρή πράσινη σαλάτα.
3) 1 μέτρια μερίδα ριζότο με λαχανικά.
4) 2 μελιτζάνες ιμάμ (με κρεμμύδια και ντομάτα) και 30 γρ. τυρί φέτα (όσο 1 σπιρτόκουτο).
5) 120 γρ. ψητό ψαρονέφρι και 1 αγγουροντομάτα ή 1 μεγάλη πράσινη σαλάτα (π.χ. μαρούλι, λάχανο-καρότο, χόρτα) ή 1 μερίδα ψητά ή βραστά λαχανικά.
6) 1 ψητό φιλέτο σολομού (150 γρ.) και 1 αγγουροντομάτα ή 1 μεγάλη πράσινη σαλάτα (π.χ. μαρούλι, λάχανο-καρότο, χόρτα) ή 1 μερίδα ψητά ή βραστά λαχανικά.
7) 2 κομμάτια πίτσα Μαργαρίτα (κατά προτίμηση σπιτική) και 1 μεγάλη πράσινη σαλάτα (π.χ. μαρούλι, λάχανο-καρότο, χόρτα).

Βραδινό σνακ

1) 1 μικρή μπανάνα και 3 ολόκληρα καρύδια.
2) 1 μπάρα δημητριακών.
3) 2 φρυγανιές ολικής άλεσης και 1 κουταλιά τυρί τύπου cottage.
4) 1 φλιτζάνι γάλα με χαμηλά λιπαρά.
5) 1 γιαούρτι (2% λιπαρά).
6) 1 μέτριο φρούτο.
7) 1 φέτα ψωμί του τοστ με 1 φέτα τυρί με χαμηλά λιπαρά.