Γυμνάζεστε 3-4 φορές την εβδομάδα, τρώτε 5 γεύματα την ημέρα και πίνετε 8 ποτήρια νερό. Αλλά παρά τις καλύτερες προσπάθειές σας δεν κάνετε καμία πρόοδο… Δυστυχώς, υπάρχει μια πληθώρα από ύπουλα πράγματα που μπορούν να πάνε πίσω τους fitness στόχους σας και αν δεν γνωρίζετε ποια είναι, πιθανότατα δεν θα έχετε τα αποτελέσματα που θέλετε.

Δείτε πέντε ένοχες συνήθειες που «σαμποτάρουν» τις fitness προσπάθειές σας:

#1 Αναγκάζετε τις προπονήσεις σας

Η άσκηση είναι πολλά περισσότερα από τις θερμίδες που καίγονται. Υπάρχει ένα τεράστιο πνευματικό στοιχείο που συμβάλλει στη συνολική σας ευημερία. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να βρείτε δραστηριότητες που σας απολαμβάνετε, αντί να υποφέρετε κάνοντας προπονήσεις που μισείτε. Κάνοντας ένα άθλημα που σας αρέσει θα δώσετε στον εαυτό σας το κίνητρο που χρειάζεται για να δεσμευτεί στη συνέπεια.

#2 Τα δίνετε όλα ή τίποτα

Στην προσπάθειά σας να κάνετε έντονες προπονήσεις που σας αφήνουν χωρίς δυνάμεις στο τέλος της ημέρας, είναι πιθανό να οδηγηθείτε γρήγορα σε εξάντληση. Αντ’ αυτού επιλέξτε το mix&match, με σύντομες προπονήσεις υψηλής έντασης και προπονήσεις μεγάλης διάρκειας αλλά χαμηλής έντασης. Μπορείτε για παράδειγμα, να συνδυάσετε yoga με τρέξιμο αντοχής ή προπόνηση HIIT με pilates. Θα εκπλαγείτε με το πώς οι διαφορετικές προπονήσεις καταλήγουν να υποστηρίζουν η μία την άλλη.

#3 Δεν κοιμάστε αρκετά

Μπορεί να αντιλαμβάνεστε τον ύπνο σε σχέση μόνο με τη νύστα που αισθάνεστε, αλλά τα ξενύχτια ή οι αυπνίες μπορούν να επηρεάσουν και τα επίπεδα ενέργειάς σας κατά τη διάρκεια της μέρας. Σύμφωνα με έρευνα του UC Berkeley, η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει τις επιθυμίες σας για πρόχειρα και ανθυγιεινά γεύματα, καθώς και να σας εμποδίσει να έχετε την ενέργεια που χρειάζεστε για να φτάσετε στο γυμναστήριο.

#4 Αρνείστε να μαγειρέψετε

Η διατήρηση των fitness προσπαθειών σας γίνεται πολύ πιο εύκολη όταν μαγειρεύετε στο σπίτι. Σύμφωνα με μια μελέτη του Johns Hopkins, οι άνθρωποι που μαγειρεύουν συχνά τείνουν να τρώνε πιο υγιεινά και να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες από εκείνους που μαγειρεύουν σπάνια. Αν ξέρετε πώς να μαγειρέψετε, το έτοιμο, γρήγορο και επεξεργασμένο φαγητό θα αρχίσει σταδιακά να σας απωθεί.

#5 Εστιάζετε μόνο στη σωματική υγεία

Το fitness εστιάζει κυρίως στις αλλαγές που μπορείτε να δείτε στο σώμα σας. Αλλά, μια υγιής ψυχική κατάσταση είναι αναγκαία για να παραμείνετε προσηλωμένοι στους στόχους σας και στη βελτίωση της φυσικής σας κατάστασης. Εντάξτε λοιπόν στην fitness ρουτίνα σας προπονήσεις που μειώνουν τα επίπεδα του στρες και σας δίνουν κίνητρο να συνεχίσετε, όπως ο διαλογισμός ή η γιόγκα.