Είναι το πιο πλούσιο φρούτο σε βιταμίνη C (92,7 mg ανά 100 g). Μάλιστα, έχει 20% μεγαλύτερη περιεκτικότητα βιταμίνης C από ένα πορτοκάλι, ενώ παράλληλα αποτελεί καλή πηγή καλίου, μαγνησίου και φωσφόρου, φυτικών ινών και ιχνοστοιχείων.

Δεν είναι τυχαίο που λένε ότι αποτελεί ασπίδα για το ανοσοποιητικό μας. Αφού χάρη στην περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C μπορεί να απομακρύνει τον κίνδυνο να κολλήσουμε κάποια ίωση, αλλά και να μειώσει τη διάρκεια των συμπτωμάτων της σε περίπτωση που τελικά δεν την αποφύγουμε.

Πώς το ακτινίδιο μας προστατεύει από τις ιώσεις

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η βιταμίνη C συμβάλλει σε πολλές μεταβολικές διεργασίες που σχετίζονται με την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C φαίνεται ότι ενισχύει την παραγωγή ουσιών όπως οι κυτοκίνες και η ιντερλευκίνη, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να εξουδετερώνουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς που εισέρχονται στο σώμα.

Διαβάστε επίσης: Τα φρούτα στηρίζουν το ανοσοποιητικό

Ρίχνει και την αρτηριακή πίεση

Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε κάλιο, το οποίο είναι ένα σημαντικό στοιχείο των κυττάρων και των σωματικών υγρών που βοηθά στον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και στην αρτηριακή πίεση, αντιμετωπίζοντας τις βλαβερές συνέπειες από την τυχόν μεγάλη ποσότητα νατρίου.

Βοηθάει στην απορρόφηση σιδήρου

Τρόφιμα όπως οι φακές και το σπανάκι είναι εξαιρετικές πηγές σιδήρου, αλλά με χαμηλό ποσοστό βιοδιαθεσιμότητας (ειδικά το σπανάκι), πράγμα που σημαίνει ότι, ακόμη και αν καταναλώσετε μια μεγάλη μερίδα σπανακόρυζο, δε θα πάρετε επαρκείς ποσότητες σιδήρου, το ίδιο θα συμβεί και να φάτε ένα πιάτο φακές, αφού αυτό το θρεπτικό συστατικό βρίσκεται στο σπανάκι και στις φακές σε τέτοια μορφή που δεν μπορεί να αφομοιωθεί καλά από τον οργανισμό.

Aν όμως μετά την κατανάλωσή τους φάτε ένα ακτινίδιο, τότε η βιταμίνη C που περιέχει δεν θα αφήσει τον σίδηρο να χαθεί, αλλά αντίθετα θα διευκολύνει την απορρόφησή του από τον οργανισμό.

Το ακτινίδιο αποτελεί ιδανικό σνακ από μόνο του, αλλά μπορεί να συνοδεύσει και φρουτοσαλάτες μαζί με γιαούρτι και μέλι. Επίσης, δίνει ξεχωριστή γεύση σε πράσινες σαλάτες.

Συμβάλλει, όπως είπαμε και παραπάνω στην αντιμικροβιακή προστασία του οργανισμού, ενώ βοηθά στην πέψη και στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Βέβαια, όσα άτομα έχουν εντερικά προβλήματα ίσως θα ήταν καλό να το αποφεύγουν.

Φτιάξτε ένα smoothie που θα σας τονώσει στη στιγμή

Και ενέργεια θα πάρετε άμεσα και βιταμίνες και την επιθυμία σας για γλυκό θα ικανοποιήσετε και θα σας κρατήσει χορτάτους για πολύ ώρα μέχρι το επόμενο γεύμα.

Όλα αυτά θα τα κάνει το smoothie που σας προτείνουμε.

Χτυπήστε στο μπλέντερ 2 ακτινίδια καθαρισμένα, 1 μπανάνα, ½ κουταλιά μέλι, 1/3 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Αδειάστε το σε ένα ψηλό ποτήρι και απολαύστε το μόλις τοι ετοιμάσετε για να μη χάσει μέρος των βιταμινών του.