Λίγα πράγματα μπορούν να συγκριθούν με την ικανοποίηση που μπορεί να νιώσετε μόλις δείτε τα πρώτα αποτελέσματα από την γυμναστική σας… Μπορεί να δυναμώσετε, να χάσατε πόντους από την περιφέρεια, να τρέχετε πιο γρήγορα ή να γίνατε πιο ευέλικτοι.

Αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι αυτού του είδους τα αποτελέσματα δεν έρχονται πάντα γρήγορα ή εύκολα, και ο χρόνος που χρειάζεται για να παρατηρήσετε τα οφέλη ποικίλλει ανάλογα με τον τρόπο που γυμνάζεστε.

Διαβάστε επίσης: Υδατάνθρακες μετά την γυμναστική: Μπορούμε να φάμε ή όχι;

Τι επηρεάζει τα αποτελέσματα;

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν το χρόνο που χρειάζεται για να δείτε αποτελέσματα, όπως:

  • Το είδος του προγράμματος άσκησης που κάνετε.
  • Πόσο συχνά γυμνάζεστε κάθε εβδομάδα.
  • Η διατροφή σας.
  • Οι συνήθειες ύπνου σας.
  • Χρόνος αποθεραπείας.
  • Τα γονίδια.

Πριν ξεκινήσετε ένα νέο πρόγραμμα άσκησης, είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσετε ποιες είναι οι αλλαγές που θέλετε να δείτε. Ίσως θέλετε να «χτίσετε» μυς ή να τρέξετε πιο γρήγορα. Ίσως σας ενδιαφέρει να γίνετε πιο δυνατοί.

Υπάρχουν πολλές αλλαγές και αποτελέσματα που μπορείτε να πετύχετε και εξίσου πολλές προπονήσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να πετύχετε αυτούς τους στόχους.

Πότε θα φανούν τα πρώτα;

Με απλά λόγια, ο χρόνος, η προσπάθεια και η συνέπεια που αφιερώνετε στις προπονήσεις σας καθορίζουν πόσο γρήγορα θα δείτε αποτέλεσμα.

Αν κάνετε πέντε προπονήσεις την εβδομάδα, αφιερώνετε μερικές ώρες προετοιμάζοντας γεύματα και κοιμάστε οκτώ με εννέα ώρες κάθε βράδυ, θα δείτε αποτελέσματα πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αν γυμνάζεστε με φειδώ και δεν αφιερώνετε τόσο χρόνο για να κοιμάστε, να αναρρώνετε ή να προσπαθείτε για μια καλύτερη διατροφή.

Ενώ τα άμεσα κα9ι γρήγορα αποτελέσματα ακούγονται σαν όνειρο, στην πραγματικότητα το βάρος που χάνεται γρήγορα συνήθως ανακτάται γρήγορα, καθώς οφείλεται είτε στην υποκατανάλωση τροφής είτε στην υπερβολική προπόνηση ή και τα δύο.

Συνήθως, αυτού του είδους το πρόγραμμα προπόνησης και διατροφής είναι μη βιώσιμο και για αυτό, ακόμα και αν δείτε γρήγορα αποτελέσματα, μετά από μερικές εβδομάδες ή μήνες, μπορεί να είστε κουρασμένοι και απίστευτα πεινασμένοι.

Έχει σημασία τι είδους προπονήσεις κάνετε;

Ο τύπος των προπονήσεων που κάνετε — είτε πρόκειται για γυμναστική ενδυνάμωσης είτε για καρδιαγγειακή άσκηση — υπαγορεύει πόσο χρόνο χρειάζεται για να δείτε αποτελέσματα καθώς και το είδος των αποτελεσμάτων που θα δείτε.

Μερικά παραδείγματα προγραμμάτων προπόνησης cardio και ενδυνάμωσης περιλαμβάνουν:

  • Cardio: τρέξιμο, κολύμπι, ποδηλασία, περπάτημα και χορός που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς και να κάψουν θερμίδες.
  • Προπόνηση δύναμης: κυκλική προπόνηση, powerlifting, προπόνηση σωματικού βάρους και CrossFit που μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση μυών και στην ενίσχυση του μεταβολισμού.

Τα αποτελέσματα του cardio συνήθως εμφανίζονται πιο γρήγορα από τα αποτελέσματα της προπόνησης ενδυνάμωσης, επειδή είναι συχνά πιο εύκολο για τους ανθρώπους να χάσουν βάρος παρά να αποκτήσουν μύες.

«Το ανθρώπινο σώμα μπορεί να συνθέσει μόνο περίπου 1-2 κιλά μυών το μήνα το πολύ, αλλά είναι φυσιολογικά δυνατό να κάψει πολύ περισσότερο λίπος κατά το ίδιο χρονικό διάστημα», αναφέρει ο Chris Leach, personal trainer.