Η αυτοφροντίδα περιλαμβάνει όλα όσα κάνετε για να φροντίσετε τη σωματική και ψυχική σας υγεία στο μέγιστο των δυνατοτήτων σας. Και επειδή οι ανάγκες της σωματικής και ψυχικής σας υγείας αλλάζουν από μέρα σε μέρα, από εβδομάδα σε εβδομάδα και χρόνο με το χρόνο, οι πρακτικές που κάνετε και είναι μέρος της αυτοφροντίδας σας πρέπει να εξελίσσονται μαζί τους.

Πάρτε για παράδειγμα τις αλλαγές που χρειάστηκε να κάνετε κατά την διάρκεια των lockdowns, που η ανάγκη σας για κοινωνικοποίηση γινόταν μέσω βίντεο-κλήσεων ή το τρέξιμο στο διάδρομο έγινε χαλαρό τζόκινγκ στο πάρκο της γειτονιάς σας.

Ο δρ Seth J. Gillihan, PhD, κλινικός ψυχολόγος, εξηγεί ότι όταν πρόκειται για την αυτοφροντίδα, δεν υπάρχει μια απάντηση που να ταιριάζει σε όλους και μάλιστα, δεν υπάρχει καν μια ενιαία απάντηση που θα λειτουργεί για ένα άτομο συνέχεια.

Διαβάστε επίσης: Self-Care: Οι εύκολες πρακτικές για να φροντίσετε την ψυχική σας υγεία

«Συχνά δεν συνεργαζόμαστε με τον εαυτό μας με πολύ προσεκτικό τρόπο», λέει ο δρ Seth J. Gillihan. Για παράδειγμα, μπορεί να διαβάσουμε κάπου για μια self-care ρουτίνα και αυθόρμητα να την μιμηθούμε χωρίς να σκεφτούμε αν πράγματι μας ταιριάζει.

Από την άλλη μπορεί να υπάρχει μια self care ρουτίνα που λειτουργούσε για εσάς παλιότερα αλλά δεν λειτουργεί πια, όπως το γεγονός ότι απολαμβάνατε να κάνετε γυμναστική το πρωί αλλά σας αφήνει πλέον αγχωμένους ότι δεν ξεκινάτε αρκετά νωρίς με τις υποχρεώσεις της ημέρας σας.

Πώς θα καταλάβουμε ότι μια συνήθεια αυτοφροντίδας δεν λειτουργεί πλέον;

Το πρώτο βήμα για να αναγνωρίσετε πότε η αυτοφροντίδα δεν λειτουργεί είναι όταν η συνήθεια αρχίζει να μοιάζει σαν δουλειά, αν έχει μετατραπεί σε κάτι που νιώθετε ότι «πρέπει» να κάνετε αντί για κάτι που ανυπομονείτε να κάνετε.

Μπορεί κάποτε να ανυπομονούσατε για το τρέξιμο που σας γέμιζε ενέργεια και ενδορφίνες ενώ τώρα μπορεί να νιώθετε εξαντλημένοι κατά την διάρκεια ή μετά και να νιώθετε δυσφορία την στιγμή που σκέφτεστε ότι έχει έρθει η ώρα να βάλετε τα αθλητικά σας.

Γιατί όμως δυσκολευόμαστε να αναγνωρίσουμε πότε μια συνήθεια ή ρουτίνα δεν λειτουργεί πλέον για εμάς; Κι ακόμα και αν το αναγνωρίσουμε γιατί δυσκολευόμαστε να την «κόψουμε»;

Στον εγκέφαλό μας αρέσει να ακολουθεί την ίδια ρουτίνα επειδή είναι ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος λειτουργίας, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Για να αλλάξετε μια ρουτίνα, θα πρέπει να το κάνετε συνειδητοποιώντας πραγματικά την σκοπιμότητα της ενέργειάς σας.

Σκεφτείτε πώς σας κάνει να αισθάνεστε μια δραστηριότητα, προτείνει ο δρ Seth J. Gillihan. Αυξάνει το στρες και το άγχος ή το μειώνει; Εάν κάτι σας δίνει περισσότερο άγχος παρά ανακούφιση, είναι ώρα για αλλαγή.

Φταίει η συνήθεια ή οι προσδοκίες;

Οι υψηλές προσδοκίες μπορεί εύκολα να αφαιρέσουν την χαρά από μια δραστηριότητα. «Ίσως δεν είναι η συνήθεια που δεν λειτουργεί πλέον για εσάς αλλά η προσδοκία που έχετε βάλει στον εαυτό σας, που σας εξαντλεί ή σας δημιουργεί περιττό άγχος» λέει η δρ Christine Carter, κοινωνιολόγος.

Για παράδειγμα, ίσως έχετε δεσμευτεί να πάτε για τρέξιμο και να τρώτε πιο υγιεινά για να τονώσετε την φυσική σας κατάσταση και να γίνετε πιο δυνατοί. Μπορεί να τα κάνετε όλα αυτά, πράγματι γυμνάζεστε και να ακολουθείτε ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο, λέει η δρ Christine Carter.

Αλλά αν δεν επιτυγχάνετε αυτούς τους υψηλούς στόχους που έχετε θέσει στον εαυτό σας, μπορεί να αισθάνεστε εξαντλημένοι ή αγχωμένοι από τη δραστηριότητα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να πιέζετε τον εαυτό σας και να προσπαθείτε να κατακτήσετε νέους στόχους. «Αλλά αν βλέπετε ότι το έχετε προσπαθήσει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ας πούμε έξι μήνες και δεν σας φέρνει χαρά, τότε είναι καλύτερο να το αφήσετε» λέει η δρ Christine Carter.

Πώς θα ανανεώσουμε την self care ρουτίνα μας

Εάν έχετε αναγνωρίσει ότι η τρέχουσα ρουτίνα σας δεν σας δίνει την φροντίδα που χρειάζεστε, να τι μπορείτε να κάνετε για να την ανανεώσετε:

Γνωρίστε εκ νέου τον εαυτό σας

Η αυτογνωσία είναι ιδιαίτερα σημαντική για να βρείτε αυτό που λειτουργεί καλύτερα για εσάς. Σκεφτείτε τι σας αγχώνει σχετικά με την παλιά σας ρουτίνα και τι είναι αυτό που μπορείτε να βάλετε στην θέση του για να ανακουφιστείτε από την ένταση.

Να είστε ανοιχτόμυαλοι

Το να δοκιμάσουμε κάτι νέο και να αλλάξουμε τις συνήθειές μας μπορεί να είναι τρομακτικό, αλλά μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλό μας να είναι πιο ανοιχτόμυαλος. Οι ειδικοί συνιστούν να εστιάσουμε στα θετικά που μπορεί να αποκομίσουμε από τις εμπειρίες, αντί να λέμε στον εαυτό μας «δεν θα μου αρέσει αυτό».

Αυτό θα βοηθήσει τον εγκέφαλό μας να δημιουργήσει νέες, πιο θετικές συνδέσεις.

Δώστε στον εαυτό σας πολλές επιλογές

Υπάρχει πραγματικά άπειρος αριθμός τρόπων για να εξασκήσετε την αυτοφροντίδα. Σκεφτείτε εναλλακτικά και δώστε στον εαυτό σας πολλές επιλογές όταν πρόκειται να αποφασίσετε για νέες πρακτικές αυτοφροντίδας.