Αν και αυτό μπορεί να προκαλέσει έκπληξη σε αρκετούς, το μασάζ δεν αποτελεί την καλύτερη πρακτική για όλους όταν πρόκειται για την φροντίδα της ψυχικής μας υγείας και την διαχείριση του άγχους. Ανάλογα με το άτομο οι self-care πρακτικές που μπορεί να ακολουθεί, διαφέρουν σημαντικά, αφού κάθε μέθοδος μπορεί να καλύψεις και μία ή περισσότερες διαφορετικές ανάγκες.

Τα βασικά στοιχεία της ψυχικής φροντίδας

Ολοένα και περισσότεροι ειδικοί υποστηρίζουν την νέα θεωρία της ψυχικής αυτό-φροντίδα, η οποία περιλαμβάνει τον καθορισμό ρουτινών και ορίων, την απλοποίηση της καθημερινότητας και την διαμόρφωση ενός ισχυρού συστήματος υποστήριξης.

Όταν βρισκόμαστε υπό πίεση, τείνουν να παραμελούμε τις ανάγκες μας, είτε πρόκειται για ξεκούραση και χαλάρωση είτε για απλή διασκέδαση. Οι ρόλοι που αναλαμβάνουμε στην καθημερινότητά μας είναι πολλοί κι έτσι είναι εύκολο να χάσουμε τις ισορροπίες.

Το self-care πλάνο μας αποτρέπει ακριβώς από αυτό, δίνοντάς μας την ευκαιρία να θέσουμε τον εαυτό σας σε πρώτο πλάνο.

Στείλτε (επιτέλους) αυτό μήνυμα…

Για να διαμορφώσετε ένα ισχυρό σύστημα υποστήριξης θα πρέπει να αρχικά να δημιουργήσετε σχέσεις, τις οποίες θα πρέπει και να φροντίζετε. Ωστόσο, με τις διαρκείς υποχρεώσεις και δεσμεύσεις είναι πολύ εύκολο να καθυστερήσουμε να «χαθούμε» από τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Δυστυχώς, όσο περισσότερο δεν απαντάτε, τόσο πιο δύσκολο θα γίνετε να διατηρήσετε τις κοινωνικές σας επαφές στην συνέχεια. Οι άνθρωποι που σας φροντίζουν θα χαρούν να σας ακούσουν. Γράψτε τους λοιπόν, ένα σύντομο μήνυμα ή εάν έχετε λίγο χρόνο μιλήστε μαζί τους έστω και για πέντε λεπτά.

Η καλλιέργεια υγιών σχέσεων αποτελεί κομβικό μέρος της προσωπικής σας αυτό-φροντίδας.

Ξεκινήστε τις μέρες σας σωστά

Όταν ξυπνάτε απότομα και βιαστικά, είναι πολύ πιθανό η μέρα σας να συνεχίσει στον ίδιο άβολο τόνο. Μια πρωινή ρουτίνα σάς βοηθά να γνωρίζετε από που και πώς να ξεκινήσετε, τι να αναμένετε και πώς θα αντιμετωπίσετε τις υποχρεώσεις σας.

Μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο οργανωμένοι και έτοιμοι ώστε να ξεκινήσετε την ημέρα σας. Οι πρωινές ρουτίνες μπορούν να περιλαμβάνουν πράγματα όπως:

  • Γυμναστική ή stretching.
  • Εξάσκηση της ενσυνειδητότητας.
  • Προγραμματισμός της ημέρας.

Απολαύστε (πράγματι) μια μέρα ξεκούρασης

Ξεκινήστε μια ημέρα ξεκούρασης, επισημαίνοντας στον εαυτό σας ότι σας αξίζει να ξεκουραστείτε, να χαλαρώσετε και να ρίξετε τους ρυθμούς σας. Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να σταματήσει για λίγο να ανησυχεί και να κάνει πλάνα για να αυξήσει την παραγωγικότητά του.

Αντ’αυτού δοκιμάστε κάτι από τα ακόλουθα:

  • Μια χαλαρή βόλτα στην γειτονιά.
  • Να δείτε την αγαπημένη σας ταινία.
  • Να διαβάσετε ένα βιβλίο που απολαμβάνετε ή πυροδοτεί την δημιουργικότητά σας.