Μόλις ολοκληρώσατε το μάθημα της yoga όταν ξαφνικά αισθάνεστε το στομάχι σας να… «γρυλίζει». Αυτό μπορεί να σας εκπλήσσει, μιας και η yoga δεν είναι και τόσο επίπονη γυμναστική, οπότε γιατί να σας ανοίξει την όρεξη; Εάν έχετε βιώσει ποτέ κάτι παρόμοιο, τότε δεν είστε οι μόνοι.

Η αλήθεια είναι ότι η πείνα είναι ένας πολύπλοκος μηχανισμός. Τα επίπεδα πείνας ποικίλλουν ανάλογα με τη διάρκεια και την ένταση της προπόνησης, το τι φάγατε πριν, το πόσο φάγατε πριν, την προπόνησή σας την προηγούμενη ημέρα, αναφέρουν οι ειδικοί.

Διαβάστε επίσης: Restorative yoga: Ο νέος «σύμμαχος» της ευεξίας

Η πείνα μπορεί να διαφέρει σημαντικά από άτομο σε άτομο αλλά δεν πρέπει ποτέ να την αγνοήσετε, ειδικά μετά από μια προπόνηση όταν το σώμα σας βρίσκεται σε καταβολική κατάσταση.

3 λόγοι που νιώθετε πεινασμένοι μετά την yoga

Εάν το στομάχι σας αποσπά την προσοχή κατά τη διάρκεια της savasana, αυτές είναι μερικές από τις πιο βασικές αιτίες:

H yoga καίει «καύσιμα», δηλαδή θερμίδες

Είναι πιθανό να ξοδεύετε περισσότερη ενέργεια στο χαλάκι από ό,τι φαντάζεστε. Το να μην κινήστε δεν είναι το ίδιο πράγμα με το να παραμένετε σε στάσεις για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, το οποίο καταπονεί τους μύες και τις αρθρώσεις και απαιτεί σημαντική ενέργεια.

Η εφίδρωση δεν είναι η μόνη ένδειξη ότι το σώμα εργάζεται σκληρά ή ότι χρειάζεται καύσιμα και μπορεί να γυμνάζεστε πιο σκληρά από όσο νομίζετε.

Επίσης αν δεν έχετε φάει αρκετά ή πρωτεΐνη πριν το μάθημα, είναι πιθανό να καταλήξετε να πεινάτε αμέσως μετά επειδή το σώμα σας ζητά να ανεφοδιαστεί.

Είστε πιο συντονισμένοι με το σώμα σας

Μέρος αυτού που κάνει τη yoga να ξεχωρίζει από άλλες μορφές άσκησης είναι ότι είναι μια πρακτική νου-σώματος. Αυτό σημαίνει, εν μέρει, ότι φέρνει περισσότερη επίγνωση για το πώς νιώθετε και τι χρειάζεται το σώμα σας.

Στην πραγματικότητα, σε σύγκριση με μια έντονη προπόνηση cardio ή HIIT, όπου η όρεξή σας μπορεί να καταστέλλεται λόγω της απελευθέρωσης αδρεναλίνης και ορμονών, μπορεί να είστε πιο συντονισμένοι με τις σωματικές σας αισθήσεις μετά την yoga κι ως εκ τούτου να αντιλαμβάνεστε καλύτερα ή νωρίτερα τις ενδείξεις πείνας.

Η yoga μπορεί να τονώσει το πεπτικό σας σύστημα

Στην yoga δεν τεντώνετε απλώς τα χέρια, τα πόδια και την πλάτη σας. Ακόμα και οι ήπιες μορφές yoga, όπως η επανορθωτική γνωστή και ως restorative, μπορούν να «τεντώσουν» και να τονώσουν το πεπτικό σας σύστημα, το οποίο μετακινεί την τροφή μέσω του πεπτικού σας σωλήνα και αφήνει χώρο για το επόμενο γεύμα σας.

Έτσι, ακόμη και η αργή ή ήπια yoga μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πεινασμένοι.