Μερικές φορές μετά από μία δυνατή συνεδρία yoga, σηκώνεστε από το χαλάκι σας και νιώθετε απλά… απίστευτα. Οι μύες σας είναι χαλαροί, το μυαλό σας είναι καθαρό και ορκίζεστε ότι είστε σε άμεση επαφή με το σώμα σας, τις λειτουργίες του και τις αισθήσεις σας.

Θα μπορούσε πράγματι η yoga να είναι τόσο καλή για εσάς; Η επιστήμη λέει «ναι».

Διαβάστε επίσης: Ημικρανία: Ποιες στάσεις της yoga ανακουφίζουν

Εάν θέλετε να ζήσετε μια μεγαλύτερη, πιο υγιεινή ζωή, συμπεριλάβετε μερικές προπονήσεις yoga στην καθημερινότητά σας.

Πόσο λεπτά yoga «θωρακίζουν» την καρδιά;

Η επιστήμη δείχνει ότι οι συνεπείς συνεδρίες yoga μπορούν να βελτιώσουν την ευελιξία, να αυξήσουν τη μυϊκή δύναμη, να αποτρέψουν τραυματισμούς, να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας και να σας βοηθήσουν αποκοιμηθείτε πιο εύκολα ενώ μειώνουν και το στρες.

Η yoga μπορεί επίσης να υποστηρίξει την καλή καρδιαγγειακή υγεία και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιομεταβολικών παθήσεων όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Πρόσφατη επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Canadian Journal of Cardiology διαπίστωσε ότι η προσθήκη μόλις 15 λεπτών yoga στη ρουτίνα προπόνησής σας θα μπορούσε να βελτιώσει την αρτηριακή σας πίεση και και τον καρδιακό ρυθμό ηρεμίας, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Γιατί είναι τόσο ωφέλιμη;

Κατά τη διάρκεια της τρίμηνης μελέτης, οι ερευνητές προσπάθησαν να προσδιορίσουν εάν η προσθήκη της yoga σε μια τακτική ρουτίνα άσκησης θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, της κύριας αιτίας θανάτου παγκοσμίως.

Η ερευνητική ομάδα συγκέντρωσε 60 άτομα που είχαν προηγουμένως διαγνωστεί με υψηλή αρτηριακή πίεση και μεταβολικό σύνδρομο (υψηλό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και εγκεφαλικού) για να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα άσκησης.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: μία που έκανε 15 λεπτά yoga πριν από μια συνεδρία cardio 30 λεπτών πέντε ημέρες την εβδομάδα και μια άλλη που έκανε 15 λεπτά stretching πριν από την ίδια συνεδρία cardio.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές μέτρησαν την αρτηριακή πίεση, τη γλυκόζη και τα επίπεδα λιπιδίων των συμμετεχόντων. Μετά από τρεις μήνες, και οι δύο ομάδες είδαν θετικές αλλαγές.

Αλλά οι συμμετέχοντες που έκαναν 15 λεπτά γιόγκα είχαν μειώσει σημαντικά τη συστολική αρτηριακή τους πίεση (πάνω από δύο φορές περισσότερο από εκείνους που έκαναν stretching, δηλαδή διατάσεις) και εμφάνισαν χαμηλότερους καρδιακούς παλμούς ηρεμίας και μειωμένο καρδιαγγειακό κίνδυνο για 10 χρόνια.

Γιατί η yoga είναι καλύτερη από τις διατάσεις;

Μια πιθανότητα είναι το γεγονός ότι στην yoga εστιάζουμε στον έλεγχο της αναπνοής. Η αργή, βαθιά αναπνοή σας βοηθά να ενεργοποιήσετε το παρασυμπαθητικό νευρικό σας σύστημα, το οποίο ελέγχει πράγματα όπως ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ελέγχοντας συνειδητά την αναπνοή σας κατά τη διάρκεια της μπορείτε να μειώσετε τον καρδιακό ρυθμό ηρεμίας και τις ορμόνες του στρες.

Άλλοι θεωρούν ότι υπερισχύει των διατάσεων επειδή συνδυάζει σώμα και μυαλό. Η yoga περιλαμβάνει σωματική δραστηριότητα, αναπνοή και διαλογισμό. Όλα αυτά είναι ευεργετικά για τη σωματική, συναισθηματική και πνευματική ευημερία ενός ατόμου.