Δίπλα στα πιο γνωστά superfoods, όπως το τζίντζερ, το κεφίρ, ο κουρκουμάς και τα βατόμουρα, βρίσκουμε πλέον και το matcha, ένα είδος πράσινου τσαγιού σε μορφή σκόνης, που μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί σε smoothies, ροφήματα, ακόμη και σε αρτοσκευάσματα. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες, έχει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της τόνωσης του μεταβολισμού, της μείωσης της χοληστερόλης και της βελτίωσης της κυκλοφορίας, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το τσάι Matcha προέρχεται από την Ιαπωνία πριν από σχεδόν χίλια χρόνια. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το πράσινο τσάι – τόσο το πράσινο τσάι όσο και το matcha προέρχονται από το φυτό Camellia sinensis – αλλά συλλέγονται διαφορετικά και αυτό εξηγεί γιατί το matcha μπορεί να έχει μια μικρή διαφορά σε σχέση με το πράσινο τσάι.

Διαβάστε επίσης: Πρωινό ξύπνημα: Οι εναλλακτικές επιλογές αντί του καφέ

Για να δημιουργηθεί το ιαπωνικό matcha, το φυτό τσαγιού προστατεύεται από το άμεσο ηλιακό φως, αυξάνοντας έτσι ενώσεις όπως η χλωροφύλλη, η καφεΐνη, τα αμινοξέα και τα αντιοξειδωτικά, σύμφωνα με review που δημοσιεύθηκε στο Molecules.

Είναι ευρέως γνωστό για το άρωμά του, τη βαθυπράσινη χρωστική του και την πλούσια περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά.

«Λόγω της εξαιρετικά υψηλής συγκέντρωσης σε κατεχίνες, το matcha υποστηρίζει συνολικά την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, συμβάλλοντας στην καλύτερη πέψη, τον πιο δυνατό μεταβολισμό, την καλύτερη λειτουργία της καρδιάς, την γνωστική λειτουργία αλλά και την πρόληψη του καρκίνου» αναφέρει η διαιτολόγος Τζένα Βολπ.

Matcha για μεταβολισμό που «καίει»

Αν θέλετε να χάσετε βάρος, τα ροφήματα που επιλέγετε είναι εξίσου σημαντικά με τις τροφές που καταναλώνετε.

Αποφύγετε λοιπόν, τα ροφήματα με ζάχαρη που σας «φορτώνουν» με κενές θερμίδες και επιλέξτε matcha, που σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να ενισχύσει την λειτουργία του μεταβολισμού σας.

«Οι ερευνητές μελέτησαν τις επιδράσεις του matcha σε γυναίκες ηλικίας 19-35 ετών που είχαν φυσιολογικό υγιές βάρος και διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση matcha πριν από την άσκηση σε διάδρομο αύξησε την οξείδωση του λίπους ολόκληρου του σώματος, έναν δείκτη του μεταβολισμού, κατά 35% σε σύγκριση με άτομα που δεν έπιναν matcha», σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism.

Για ενέργεια στο μάξιμουμ

Σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ, το matcha είναι πιο πλούσια πηγή καφεΐνης από τον καφέ, το πράσινο τσάι ή το μαύρο τσάι. Η περιεκτικότητα σε καφεΐνη στο matcha μπορεί να ποικίλλει, αλλά σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο στο Molecules κυμαίνεται μεταξύ 18,9 και 44,4 χιλιοστόγραμμα (mg) ανά γραμμάριο σκόνης matcha.

Για αυτό, οι ειδικοί προτείνουν να καταναλώνετε με μέτρο και να αποφεύγετε αργά το απόγευμα για να μην διαταράξετε τις συνήθειες ύπνου.

Για δυνατή μνήμη και συγκέντρωση

«Η κατανάλωση matcha βελτιώνει την προσοχή, την εστίαση και τη γνωστική λειτουργία», λέει ο γιατρός δρ Γουίλιαμ Λι, επισημαίνοντας μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που δημοσιεύθηκε στο Nutrition Research, στην οποία συμμετείχαν νεαροί ενήλικες που αντιμετώπιζαν οξύ στρες.

Οι ίδιοι ερευνητές διεξήγαγαν μια δοκιμή με ενήλικες μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας και κατέληξαν σε παρόμοια ευρήματα που δημοσιεύθηκαν Nutrients. Το matcha φαίνεται πως βελτίωσε την προσοχή και την εργασιακή απόδοση των ατόμων υπό ψυχολογικό στρες περισσότερο από την σκέτη καφεΐνη.