Μια ομάδα ερευνητών στο Charité Universitätsmedizin του Βερολίνου διαπίστωσε ότι τα κυμαινόμενα επίπεδα οιστρογόνων οδηγούν σε αυξημένη απελευθέρωση ενός νευροδιαβιβαστή στον εγκέφαλό τους που προκαλεί πονοκεφάλους.

Το πεπτίδιο που σχετίζεται με το γονίδιο της καλσιτονίνης (CGPR) είναι μια πρωτεΐνη που απελευθερώνεται γύρω από τον εγκέφαλο, η οποία μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στα καλύμματα του εγκεφάλου και να οδηγήσει σε ημικρανίες.

Τα ζωικά μοντέλα δείχνουν ότι οι διακυμάνσεις των γυναικείων ορμονών, ιδίως των οιστρογόνων, οδηγούν σε αυξημένη απελευθέρωση του CGRP, ενός φλεγμονώδους νευροδιαβιβαστή, στον εγκέφαλο, εξηγούν οι επιστήμονες.

Διαβάστε επίσης: Ορμόνες: Τρόποι για να τις ισορροπήσετε φυσικά

Πρόκειται για μια ουσία που απαντάται φυσιολογικά στο σώμα και όταν ένα άτομο έχει κρίση ημικρανίας, απελευθερώνονται αυξημένα επίπεδα, διαστέλλοντας σημαντικά – ή διευρύνοντας – τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο.

Αυτό προκαλεί μια φλεγμονώδη αντίδραση που θα μπορούσε να είναι ένας από τους λόγους πίσω από τους έντονους πονοκεφάλους που βιώνουν οι άνθρωποι με ημικρανία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Οι ερευνητές μελέτησαν συνολικά 180 γυναίκες για να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ των γυναικείων ορμονών και της απελευθέρωσης της CGPR στον άνθρωπο. Τα επίπεδα εξετάστηκαν σε ασθενείς με ημικρανία, δύο φορές κατά τη διάρκεια του κύκλου τους.

Η πρώτη μέτρηση έγινε κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως και η δεύτερη κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας της γυναίκας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ασθενείς που υποφέρουν από ημικρανίες έχουν σημαντικά υψηλότερη συγκέντρωση CGRP κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως.

Αυτό σημαίνει ότι όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν αμέσως πριν από την έναρξη της περιόδου, οι ασθενείς με ημικρανίες απελευθερώνουν περισσότερο CGRP. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι ασθενείς αυτοί υποφέρουν από περισσότερες κρίσεις ημικρανίας λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της μηνιαίας περιόδου τους.

Αλλά όπως δείχνει και η μελέτη, υπάρχουν γυναίκες που υποφέρουν από ημικρανίες ακόμη και χωρίς ορμονικές διακυμάνσεις. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι άλλες διεργασίες στο σώμα παίζουν ρόλο στην πυροδότηση των κρίσεων σε αυτές τις ασθενείς.

Εξάλλου, το CGRP δεν είναι το μόνο φλεγμονώδες πεπτίδιο που μπορεί να προκαλέσει κρίση ημικρανίας. Οι ημικρανίες είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν είτε τις δύο ημέρες πριν από την περίοδο είτε τις 3 πρώτες ημέρες κατά τη διάρκεια του κύκλου.